Létrehozva: 2020.08.15.

Lanyhult a fegyelem, nem hiszed el, mennyivel csökkent a maszkhasználat

Kiderült, hogy Magyarország még mindig a biztonság szigetének számít, mert százezer főre vetítve nálunk van a legkevesebb beteg az egész Európai Unióban. Ám ez korántsem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk. Most kell nagyon fegyelmezettnek lennünk, ugyanis a villamosokon, buszokon már 15 százalékkal kevesebben viselnek maszkot.

Küszöbön van a koronavírus második hulláma, a maszkviselésről szóló kormányzati és fővárosi rendelet továbbra is érvényben van. A magyarok többsége szabálykövető, de sokat lazult a fegyelem a nyáron.

Fotó: Ripost

„A szabály bevezetésekor az utasok közel 100 százaléka betartotta az előírásokat, a BKK nem reprezentatív felmérése szerint jelenleg ez a szám 85 százalék körül, vagy egy kicsivel fölötte mozog” – derült ki a BKK felméréséből. A visszaesés oka bizonyára a nyári kánikula és az aktuális járványügyi helyzet. Amikor a Ripost munkatársai arról érdeklődtek, hogy miért nem viselik az emberek a maszkot, elképesztő indokokat mondtak a szabálytalankodók. Volt olyan, aki egyszerűen csak elfelejtette, más azért szabálytalankodik, mert a munkahelyén egész nap viseli, de a legtöbben úgy reagáltak, hogy épp most elfelejtették feltenni és rögtön elővették a maszkot.

Ha nem hordunk maszkot, leszállítanak a buszról, megáll a vonat

A maszk használatát a tömegközlekedési eszközökön a jegyellenőrök, a metrónál az utaskoordinátorok ellenőrzik. Ha valaki nem visel maszkot, felhívják a figyelmet a szabály betartására. Aki a figyelmeztetés után sem teszi fel, leszállítható a buszról, ezzel ugyanis megszegi a közösségi közlekedés szabályait.

Fotó: Ripost

A MÁV a Ripost megkeresésére közölte: mivel a meleg időszakban romlott a maszkhordási fegyelem, a rendőrséggel közösen szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartanak.

Kemenesi: Ha valaki nem visel maszkot, szóljunk rá!

Kemenesi Gábor virológus arra kéri az embereket, hogy figyeljenek a kézhigiéniára, a távolságtartásra, és „emeljük fel a hangunkat, ha a társadalmi érdekeket szolgáló tudatosság csorbát szenvedne”.

„Szóljunk a benzinkúton, ha nincs maszk a többieken, szóljunk az étteremben, ha nincs maszk a pincéren” – bátorít a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának munkatársa, a Koronavírus Kutató Akciócsoport tagja. A szakember többször hangsúlyozta, hogy járványvédelmi szempontból hasznos lehet az össztársadalmi maszkviselés. A maszkviselés ugyanis úgy segíthet a járvány megfékezésében, hogy a tünetmentes fertőzöttek szerepét csökkenti. Elsősorban nem a megfertőződéstől véd, hanem a fertőzés továbbadásának esélyét csökkenti. Vagyis az ön maszkja véd engem, az én maszkom önt.

Fotó: ripost

Merkely: csak a lakossággal együttműködve lehet sikeres a védekezés

„Az elmúlt egy hónapban Magyarország környezetében sok volt a fertőzött, csoda, hogy eddig nálunk alacsonyan maradtak a számok” – mondta Merkely Béla az M1 Ma reggel című műsorában péntek reggel. Kiemelte: egész Európában nálunk van a legkevesebb fertőzött. Megtudtuk: a legújabb számítások szerint, – amely azt vizsgálja, hogy hány fertőzött jut 100 ezer emberre – kiemelkedően jól szerepel Magyarország. Nálunk ez a szám 2, utánunk Szlovákia következik 4, majd Szlovénia 6 beteggel. Romániában ez a szám 86.

„Nagyon nehéz tartani ezt az arányt egy olyan Európában, ahol szabadon átutazhatóak a határok” – magyarázta a Semmelweis Egyetem rektora. Az első hullám alatti védekezés sikere is részben annak tulajdonítható, hogy az emberek együttműködtek.

„Senki sem akar újabb bezárást, megkezdődhet az iskola és a szülők is tudnak dolgozni, de ehhez a szabályokat be kell tartani”– mondta Merkely. Hozzátette: most a legtöbbet a maszkviseléssel és a kézmosással tehetünk.

Több országban az utcán is kötelező a maszk

Sok országban annyira berobbant a járvány, hogy szigorították a maszkviselést. Mivel vannak olyan települések, helyszínek, ahol folyamatosan nagy a tömeg, és nem tartható be a 1,5 méteres távolság az emberek között, az utcán is kötelezővé vált a szájmaszk. Románia több megyéjében ráadásul azokban az iskolákban is kötelező lesz a maszk, amelyek ősszel megnyílnak.

Kamerákkal figyelik a járókelőket Nizzában

Egyes francia településeken is kötelezővé tették az utcai szájmaszkviselést. Nizzában hangszórós kamerákon keresztül szól a rendőrség a járókelőkre, ha nem hordanak maszkot. Spanyolországban is kötelező bizonyos helyeken az utcai maszkviselés, aki ezt megszegi, 100 eurós (34 600 forint) büntetést kap. Lengyelországban 500 zlotys (40 ezer forint) bírság jár ugyanezért. Ennél is nagyobb büntetést kellett fizetnie egy magyar ikerpárnak, mert július 24-én nem voltak hajlandók feltenni a szájmaszkot egy Budapestről Münchenbe tartó repülőjáraton. Fejenként 1000 eurós (346 ezer forint) büntetést szabtak ki rájuk.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

borsonline.hu

Kerényi Miklós Máté megtörte a csendet: ezért távozik valójában az Operettszínháztól

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

life.hu

Elkpesztő, ahogy Meg Ryan kinéz: friss fotók készültek a színésznőről

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

ripost.hu

Fontos bejelentést tett Csuti, fotóval mutatta meg

ripost.hu

Házasság első látásra: Nem hiszed el, milyen kínos titok derült ki Csabiról

ripost.hu

Hivatalos: megvan, mikor nyit pontosan a budapesti Primark

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

INSIDER

Rettegnek a szülők Nyíregyházán, már a játszótérre sem merik levinni a gyermekeiket

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.