INSIDER

Lazítanának a korlátozásokon a magyar zenészek – játék a tűzzel?

Több magyar zenész is csatlakozott a napokban Majkához, aki egy Facebook-videóban kifejtette: igazságtalannak érzi a zeneiparban dolgozók helyzetét és azt szeretné, hogy engedélyezzék a koncerteket. Jogos kérés vagy játék a tűzzel?
  • Szerző: Ripost

Majkának leginkább azzal van baja, hogy miközben vannak olyan rendezvények, amelyeket engedélyez a kormány, a koncertek mégsem kapnak zöld utat, így ők sem tudnak fellépni. A járványhelyzet miatt pedig az is benne van a pakliban, hogy augusztus 15-e után sem engedélyezik az 500 résztvevőnél nagyobb rendezvényeket, sőt, a kisebbeket is betilthatják, ha azt a járványügyi helyzet úgy kívánja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Markovics Gábor

Több zenész is Majka mellé állt, pedig a kép ennél jóval árnyaltabb. Látható, hogy azokban az országokban, ahol lazítottak a korlátozásokon és túl korán elengedték a gyeplőt, újra lecsapott a koronavírus. Ilyen például a hazánkkal szomszédos, nemrég sárga besorolást kapott Románia, ahol keddről szerdára 641 fertőzést igazoltak, és a nyilvántartott fertőzöttek száma 34.226-ra emelkedett. Nagy-Britanniában sem sokkal jobb a helyzet, június végén újabb szigorításokat kellett hozni. A strandok és a kocsmák újranyitása után ugyanis elszabadult a koronavírus a szigetországban, mert senki nem tartotta be az előírásokat.

A külföldi példákat figyelembe véve nem túlzás azt állítani, hogy rendkívül kockázatos lazítani az előírásokon. Bár érthető, hogy a zenészeknek nagyon hiányzik a színpad és a közönség, veszélyes játék a tűzzel, ha már most minden visszatér a járvány előtti kerékvágásba. Nem szabad elfelejtenünk, hogy Magyarország fegyelmezettségből jelesre vizsgázott a koronavírus-járvány kirobbanásakor, így sikerült megakadályoznunk, hogy a járvány annyi áldozatot szedjen, mint mondjuk az Egyesült Királyságban vagy éppen Olaszországban.

Természetes, hogy a zenészek mindent megtennének, hogy újra koncertezhessenek, de most fontosabb megőrizni azt a fegyelmezettséget, ami a járvány első hulláma idején jellemző volt a magyarokra.

Úgyhogy indokolt az óvatosság, és ezt a zenészeknek is be kell látniuk. Az emberélet az első.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?