INSIDER

Legendás király sírja felett lakott a magyar férfi: Hátborzongató történeteket mesélt

Dér József leélt egy életet úgy, hogy tudta: egy legendás király sírja felett lakik. Még megérte az ásatások kezdetét, most pedig unokája, Enikő alig várja, hogy feltárják a ház alatti XI. századi templomot és a király sírját, hogy teljesüljön nagyapja élete álma.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Kevesen tudják, hogy egy legendás király sírja felett lakott Gájász Enikő nagypapája. A nő a 7-nek elárulta: alig várja, hogy feltárják a ház alatti XI. századi templomot és a király sírját, hogy teljesüljön nagyapja élete álma. Dér József ugyanis tudta: a háza alatt nyugszik Aba Sámuel király. A férfi még megérte az ásatások kezdetét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

„Gyerekkoromban tudtuk, hogy a tévé alatt, amin én a Donald kacsát néztem, a padló alatt régi emberek sírja van. Sokszor mesélt erről a nagyapám, gyakran a vasárnapi ebédkor, nagymamám pedig mindig imádkozott a ház alatt fekvő halottakért” – meséli a 7-nek Gájász Enikő, az unoka.

Szemétdombon kezdett el építkezni

Dér József, a nagyapa nem mindennapi történetét önéletrajzi könyve és unokája segítségével idézzük fel. 1951-től 1956-ig építkezett Abasár egykori szemétdombjára. Mikor kiadták az építési engedélyt, senki sem sejtette, hogy a domb alatt kincsek rejlenek!

Nincstelen emberként házasodtam, végül állami támogatással megkaptam a Bolttetőn 504 négyszögöl területet, közvetlen apósom pincéjénél. Csak az volt a probléma, hogy ezen a területen szeméttelep volt. Idehordták a pincékből a szemetet, főleg tönkölyt, igen nagy területről a rossz masinákat, fekáliát, a konyhai hulladékot” – írja életrajzi könyvében. Ő és felesége, Fülöp Margit építette a házat.

Felfeszített egy nagy lapos követ, hát ott van a sír”

A fundamentum ásásánál, mikor elhagytuk a szemétréteg alját, amely évszázadokon keresztül felgyülemlett, úgy másfél méter mélyen kemény követ találtunk. Azt gondoltuk, elértük a Bolttető alatti pincerendszer boltozati kövét. A bátyámat, Ferit küldtem el a kőművesmesterhez, ő beugrott a gödörbe, megkopogtatta, és azt mondja: „Itt nem pinceboltív, hanem kősír van, adjatok egy csákányt”. Felfeszített egy nagy lapos követ, hát ott van egy sír, egy 170-180 centis csontváz, olyan fehér a csontja, mint ez a papír, melyre most írok” – írja Dér József. A halott keze összetéve imára, tehát katolikus. Majd találtunk egy másik sírt...”

Fotó: Bárdossy László/Magyarságkutató Intézet

Nem lesz több gyerekünk, én aludni se merek a sírok felett”

A harmadik nap ismét találtunk egy sírt. Mondom az asszonynak, ő erre: No, Jóska nekünk sem lesz már több gyerekünk, mert én aludni sem merek a sír felett. Abban is olyan 170-180 centis ember volt, de minden foga megvolt, tehát még javakorban halálozott el. Bántott, hogy rá kell építkezni.”

Aba Sámuel

Lehet, hogy az élve eltemetett pap sírját láttam?”

Amikor az abasári templomot renoválták, 10 éves voltam. Azt mesélte az apám, hogy megkérdezte az esperes urat, miért nem retusálták a templom hajójának középső képét, melyen egy ősi jelenet van? Mert az a papok szégyene, jött a válasz. Aba Sámuel ott adja át a halálos ítéletet a barátoknak, akiket kivégeztetett és közös sírba temettetett. Aba Sámuel, amikor az egyik ütközetre indult, itt hagyta a lányát vagy testvérét. Amikor visszaérkezett, már két gyermeke született az egyik baráttól. Ő ezért a tettest elevenen egy álló sírba temettette el. (...)” – olvasható Dér József életrajzi könyvében.

A történet folytatását – további érdekességek mellett – megtalálod a március 9-én kedden megjelenő 7-ben.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?