INSIDER

Legjobban az ölelés hiányzik járvány idején

A Ripost arról kérdezte olvasóit, mi hiányzik nekik a legjobban a koronavírus-járvány idején. Legtöbben a tágabb családjukat és a velük való fizikai közelséget, az ölelést, a puszikat hiányolják. Anyák napján még fájóbban vágyunk a szerető érintésre.
  • Szerző: Ripost

Amióta tudjuk, hogy itt a koronavírus-járvány, és hogy leginkább az idősekre veszélyes, kényszerűen elszakadtak a nem együtt élő családok. A fiatalok igyekeznek segíteni, de távol tartják magukat a szülőktől, nagyszülőktől, nehogy vírushordozóként megfertőzzék őket, és a szülők, nagyszülők sem merik megölelni gyermekeiket, unokáikat. Azelőtt észre se vettük, milyen fontosak ezek az ölelések, érintések, puszik – de a hiányuk megmutatta, milyen értékesek. Hiába a telefon, a skype – az nem ugyanaz. Noha most már a Facebookon is van ölelős, szívecskés emoji. S hiába a kijárási korlátozás eltörlése vidéken, attól a veszély nem múlt el, továbbra is vigyáznunk kell idős szeretteinkre.

A nagypapa az erkélyről nézi meghatódva a feliratot. Fotó: Ripost

Ezt rajzolta a kisfiú a nagypapájának Fotó: Ripost

A azt kérdezte olvasóitól, mi hiányzik nekik a legjobban járvány idején, és a legtöbben azt válaszolták: a fizikai közelség, érintés, ölelés az, amit semmi nem pótol. Különösen most, anyák napján, amikor minden évben összeölelkeznek anyák, nagymamák és gyermekeik, unokáik.

Idén ezt nem szabad, és értük, miattuk nem öleljük meg őket.

„A 6 éves kisunokám ölelése”

Lehotay Erzsébet azt mondja, bár mindennap láthatja az unokáját kellő távolságból, érintés nélkül ez nem ugyanaz.

Fotó: Facebook

„6 éves a kisunokám, a járvány előtt rengeteget voltunk együtt. A születése óta sokat vigyáztam rá, majd később heti két-három alkalommal én vittem az oviba vagy mentem érte. Az a jó, hogy szinte egymás mellett lakunk. Nemrég kapott egy új biciklit, és lentről kiabált fel nekem, hogy „Mama, Mama! Nézz meg!” Nagyon hiányzik az ölelése” – mondta a -nak Erzsébet.

„Ők szoktak nekem bevásárolni, és olyankor feljönnek a lépcsőig, onnan látom őket. Látszik a kisunokámon, ahogy jönne ide hozzám, de persze nem lehet. Az elején rengeteget takarítottam, aztán elkezdetem Barbie ruhákat varrni. Imádja az unokám, ha megtudja, hogy csináltam egyet, még este átszaladnak érte. Flórának hamarosan szülinapja lesz, szerencsére jó előre megvettem az ajándékot: ikerterhes Barbie-kat.”

„A család, a szeretet, az ölelés”

Böbe sajnos már párját és édesanyját is elvesztette korábban. Gyermekeivel, unokáival az erkélyen és telefonon keresztül tudja tartani a kapcsolatot, de ez nem az igazi, hiányoznak neki szerettei.

„Remélem, minél hamarabb vége lesz ennek az egésznek és újra átölelhetem a szeretteimet” – mondta lapunknak Böbe.

Korlátozás nélkül nyitva lehetnek a virágboltok ezen a hétvégén

Május első vasárnapja egyben anyák napja is. Idén fájó lehet sokak számára, hogy a külön élő édesanyákat, nagymamákat nem tudják személyesen köszönteni, átölelni. Vannak, akik a temetőben fognak emlékezni édesanyjukra. A virágot azonban egyik esetben sem kell nélkülözni, virágot küldeni, adni szabad, a növény nem hordozza a kórokozót. Ma és holnap a virágüzletek korlátozás nélkül nyitva tarthatnak.

 

És ezeket olvastad már?