INSIDER

Legyen kötelező jogsi a bicikliseknek? – videó

Ha nincs a kerékpárosnak jogosítványa, akkor tegyen legalább KRESZ-vizsgát – így gondolják sokan. Mint arról a Ripost beszámolt, minden harmadik városi biciklis megszegi a KRESZ-t, ami életveszélyes helyzeteket eredményez. Maga a kerékpáros klub szóvivője is úgy látja, szükség van a KRESZ-oktatásra, bár ő ezt inkább az iskolai tananyag részévé tenné.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Karácsony Gergely emberkísérlete alaposan felborzolta a kedélyeket: a Budapesten ötletszerűen kialakított biciklisávok még a bringásokat is megosztják. A fővárosi kerékpáros közlekedés ráirányította a figyelmet arra, hogy a szervezetlenség és a KRESZ-ismeret hiánya vagy a szabályok be nem tartása életveszélyes helyzeteket teremt.

Fotó: Ripost

A jogok mellé kötelezettségek is járnak

A Magyar Autóklub szerint éppen ezért oktatni és ellenőrizni kellene a bicikliseket, nekik is ismerniük kell a KRESZ-t.

A bővülő jogok mellé kötelezettségeket is kell tenni

- mondta el a -nak Kovács Kázmér, a Magyar Autòklub jogi bizottságának elnöke. Hangsúlyozta: nem állnak szemben a kerékpárosokkal, a cél a biztonságos közlekedés és a hatékony ellenőrzés. A szakember szerint a kerékpárosoknak is rendelkezniük kellene felelősségbiztosítással, a KRESZ-t pedig tantárgyként már az iskolában kellene oktatni.

A kerékpáros klub szerint nem a tudással van baj

Ez nem kerékpároskérdés, hanem az általános közlekedési kultúráé. Ahogy az emberek általában viselkednek, úgy cselekszenek autóban, biciklin és gyalog

– magyarázta a -nak Halász Áron, a Magyar Kerékpárosklub elnökhelyettese, szóvivője.

Halász Áron Fotó: MTI

Szerinte a többség mindegyik közlekedési módot használja, kutatások szerint a kerékpározó magyar felnőttek 70 százalékának van jogosítványa. Véleménye szerint azonban a kerékpározást nem lehet KRESZ-vizsgához vagy jogosítványhoz kötni.

Fotó: Ripost

Ez betarthatatlan és ellenőrizhetetlen

– vélekedik.

A megoldás inkább az, ha az iskolában kötelezővé teszik 12 éves korban a közlekedési ismeretek tanulását, hogy mindenki tudja a szabályokat, aki önállóan kiléphet az utcára. A Kerékpárosklub részt is vett egy ilyen tananyag kidolgozásában.

Közbeszólt a járvány

Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a balesetek csökkentése és a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében azt javasolja, vezessenek be egyfajta biciklis jogosítványt és az iskolákban is legyen tantárgy a KRESZ. A módosító csomag el is készült, civil és szakmai szervezetek bevonásával. Épp a koronavírus-járvány kitörése előtt 300 ezer 3. évfolyamos diák kapott Közlekedési Kisokost, amiből vizsgáztak volna 4-6. osztályban, de a járvány miatt ezt egyelőre elhalasztották.

Mindenki bírálja Karácsony biciklisávjait

Felül kell vizsgálni és meg kell szüntetni a járványhelyzetet kihasználva ötletszerűen, valós társadalmi egyeztetés nélkül kialakított kerékpársávok jelentős részét

– jelentette ki a Magyar Autóklub. A több mint 70 ezer autóst tömörítő szervezet szerint a jelenlegi biciklisávok többsége káros, fokozza a balesetveszélyt, a károsanyag-kibocsátást és társadalmi feszültséget okoz.

A járdára felvezetett kerékpársávokkal a kerékpárosklub sem ért egyet. A Kerékpárosklub mérnöke korábban kijelentette: nem támogatnak olyan kerékpársávot, ami a gyalogosoktól vesz el helyet, kellemetlenebbé teszi a körutat, elleheteleníti az üzletek, vendéglátóhelyek feltöltését vagy a teraszok működését.

A baleseti statisztikák is azt mutatják, hogy a legtöbb gond a járdán vezetett kerékpárúton éri a bicikliseket, leginkább a kereszteződésekben.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?