INSIDER

Lélegzetelállító, magyar fényképész rögzített egyedi képet a Holdról

A fényképész alaposan utánajárt, hogy mikor tudja a ritka pillanatot elkapni, és szerencsére az időjárás is kedvezett neki.
  • Szerző: Ripost

A Hold előtt elsuhanó Nemzetközi Ûrállomást sikerült lencsevégre kapnia egy magyar asztrofotósnak.

Jelenleg a Földtől megközelítőleg 400 kilométeres távolságban kering pályáján a Nemzetközi Ûrállomás (ISS - International Space Station), 7,66 km/másodperces pályasebességgel. Ahhoz, hogy az állomást lencsevégre lehessen kapni, a megfelelő technikán túl kedvező időjárási feltételekre is szükség van.

Nagy Szabolcs Londonban élő magyar asztrofotós szerencséjére a felvétel tervezett idejére felszakadozott a felhőzet és szépen tisztulni kezdett az ég.

"Nem elég az elkötelezettség, a körülményeknek is tökéletesnek kell lenniük" - idézi Nagy Szabolcs oldaláról az Időkép. A megszállott fotósnak sok-sok előkészülettel, a Hold állására és az űrállomás pályájára vonatkozó kalkulátorokkal (Calsky, Heavens Above, stb.) és a megfelelő teleszkóppal sikerült azt a pillanatot elkapnia, amikor az Ûrállomás épp a Hold előtt haladt el.

Természetesen a szerencse is közrejátszott, a megfelelő pillanatra kitisztult az ég. A sikeres felvételre február 10-én, helyi idő szerint kevéssel délután háromnegyed 5 előtt került sor.

És ezeket olvastad már?