Létrehozva: 2021.01.06.

Lesz magyar vakcinaigazolvány!

A Ripost úgy értesült, hogy könnyen elképzelhető: sok helyre, főleg tömegrendezvényekre csak azok mehetnek majd be, akik be vannak oltva koronavírus ellen vagy átestek már a fertőzésen.

Lesz olyan koncert, focimeccs vagy konferencia, amit nem látogathat olyan ember, aki nincs beoltva. Ez igaz lehet több utazási célpontra is. Az oltottság igazolásához egy digitális egészségügyi útlevélre lesz szükségünk. A belügyminisztérium már kifejlesztette ehhez a technikai hátteret is.

Képünk csak illusztráció.
Fotó: Pixabay

Az oltás nem kötelező és még az sem derült ki pontosan, hogy milyen előnyökkel jár, ha be vagyunk oltva, viszont a vakcinaútlevélre szükség lesz az oltottság igazolásához.

Budapest, 2021. január 5.
Nádasdi Zsófia gyógyszerész mutatja oltási lapját, miután megkapta a Pfizer-BioNTech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást a Szent László Kórházban 2021. január 5-én.
MTI/Kovács Tamás

„Az oltási könyv nagyon fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban„ – mondta Gulyás Gergely decemberben egy kormányinfón.

Már decemberben meglebegtették a vakcinaigazolványt

„Egészen biztosan lesznek ilyen szabályok, nemcsak Magyarországon, hanem Európában mindenütt, tehát az oltási könyv az útlevél vagy a személyi igazolvány mellett szerintem egy fontos okirat lesz majd a tömeges oltást követő hónapokban. Majdnem biztos, hogy légitársaságok is fognak ilyen szabályokat előírni, Magyarországon és külföldön egyaránt lehetnek ilyen szabályok” - magyarázta egy kormányinfón a miniszterelnökséget vezető miniszter.

A jővőben akár koncertek, rendezvények látogatóitól is kérhetik a digitális vakcinaigazolványt. (Photo by Patricia J. Garcinuno/Getty Images)

A rendezvényszervezők is kérhetik

Mivel a nagyobb rendezvények látogatásához a szervezők elvárhatják, hogy a részvevők legyenek beoltva, szükséges ennek igazolása is. A Ripost információ szerint már készül a magyar vakcinaútlevél.

„Digitális vakcinaigazolást adna a kormány azoknak, akik már átestek a koronavíruson, vagy beoltatták magukat„ – mondta Orbán Viktor még karácsony előtt.

Egyelőre nem részletezte, milyen technológiai megoldással és szabályozással fogják bevezetni, de már megnézte a próbaverziót, amit Magyarország saját polgárainak fog elkészíteni.

„Az igazolvány arról szól, hogy birtokosai védettek, illetve ők már nem fertőznek meg senkit. Ez összhangban van az Európai Unió azon törekvésével, hogy egy ilyen digitális útlevelet is létrehozzunk. Ennek az első verzióját most a Belügyminisztérium kifejlesztette” – magyarázta a miniszterelnök még decemberben.

Már külföldön is készülnek az applikációk

A vakcina beadatásának igazolásához digitális egészségügyi útlevélre – egyfajta nemzetközi oltási könyvre – lehet szükség– írta az Euronews is. Ezt legegyszerűbb applikációval megoldani. Számos vállalat és technológiai csoport már most készít ilyen alkalmazást.

A Common Pass nevű applikáció már úgy hirdeti magát, hogy nemsokára letölthető. Többek közt a Lufthansa és a Swiss Airlines már szerződést kötött az applikáció fejlesztőivel.

Koncertre csak igazolással

A Ticketmaster koncertek előtt ellenőrizni fogja, hogy a résztvevők megkapták-e az oltást. A Billboard szerint telefonos applikációt fognak bevezetni, melybe be lesznek vezetve az egészségügyi adatok. Ők az oltásigazolás mellett a negatív tesztet is el fogják fogadni.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ukrajna halálos fegyvert vetett be, kitörhet a világháború

origo.hu

Bejelentést tettek a NATO határán lévő gyilkos atomfegyverekről

borsonline.hu

"Úgy voltam vele, hogy ilyen nem fog sűrűn előfordulni" - Marics Peti félmilliót bukott

hirtv.hu

A Fidesz-KDNP rendkívüli testületi ülés összehívását kezdeményezte a XVIII. kerületben a Koppenhága-ügy miatt

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Putyin rettegett szövetségese megdöbbentő üzenetet küldött

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Már látni a végét a rossz időnek, de nem örülhetünk önfeledten

INSIDER

"Borzasztóan szédülök és fáj mindenem" – tizenketten verték az utcán félholtra Norbit

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára