INSIDER

Lezárták Ukrajna határait, nálunk is hamarosan döntenek

Jön a satu? Szigorítások várhatók a külföldre utazás esetén, Ukrajna már lezárta a határait.
  • Szerző: Ripost

Ukrajna egy hónapra, azaz augusztus 29-től szeptember 28-ig ismét lezárja határait a külföldiek előtt – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a szerdai kormányülésen. A döntést a kabinet egyhangúlag támogatta. A miniszterelnök közölte továbbá, hogy az országos karantént október 31-ig meghosszabbították.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Balázs Attila / MTI

Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában elmondta, hogy szeptember elejétől nálunk is szigorítások várhatóak, ezért senki ne szervezzen az érintett déli államokba utazást. Az új típusú koronavírus behurcolásának a veszélye a magyar turisták által is látogatott, külföldi tengerparti üdülőhelyekről a legnagyobb.

Spanyolország, Olaszország, Horvátország, Görögország a legismertebbek közülük, de súlyos a helyzet egyes divatos észak-afrikai nyaralóhelyeken, például Egyiptomban is. Bár nem délre, hanem tőlünk nyugatra van, rossz a helyzet Franciaországban is. Ezek közül Egyiptom már most vörös zónában van, Spanyolország sárgában, a többi pedig zöld jelzésű – idézte fel az Origo.

„Nem mondom, hogy satu, de ahhoz közeli állapot fog beállni” – jelentette ki Orbán Viktor.

Egyre gyorsuló ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, harmadik egymást követő napon döntötte meg az új betegek száma a korábbi rekordot, meghaladva az 1800-at, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma pedig velük együtt már csaknem elérte a 90 ezret – derült ki az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által közzétett adatokból, amelyeket az egészségügyi miniszter is megerősített szokásos napi tájékoztatóján.

A legtöbb új beteget, 254-et ismét a keleti országrészben lévő Harkiv megyéből jelentették, továbbá rekordszámút, 232-t az ország második legfertőzöttebb területének számító fővárosból, Kijevből. Utóbbiban az igazolt fertőzöttek száma velük együtt elérte a 10 392-t, az elhunytak száma egy újabb áldozattal 151-re nőtt.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter közölte, hogy Kijevben és két nyugat-ukrajnai régióban, Lviv és a romániai határnál lévő Csernyivci megyékben haladta meg eddig a kórházi ágyak leterheltsége a kritikus 50 százalékot azokban az egészségügyi intézményekben, amelyeket a koronavírusos betegek fogadására jelöltek ki. Hozzátette, hogy országosan az ágyak leterheltsége átlagosan 24 százalék.

Közölte, hogy az elmúlt napon is igen sok, 333 Covid-19-beteget kellett kórházba szállítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy jelenleg 5754 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, 1819-cel többet, mint egy hónappal ezelőtt.

A szeptemberi iskolakezdésről azt mondta, hogy csak a vörös zónába sorolt településeken, illetve régiókban tervezik bezáratni az iskolákat. A hónap elején bevezetett karanténrendszer szerint négy színes, zöld, sárga, narancs és vörös zónára osztják az országot az adott régióban lévő járványhelyzet alapján, amelyet hetente vizsgál felül a kormányzat.

 

És ezeket olvastad már?