Létrehozva: 2020.02.15.

Liget beruházás: 8 millióan akarják, de Karácsony Gergely nem engedi

Elképesztően magas a teljes Liget Projektet támogatók aránya – a legfrissebb felmérés szerint. Az emberek 80 százaléka szeretné, ha az eredeti tervek szerint épülne meg a Magyar Innováció Háza, az Új Nemzeti Galéria és a Városligeti Színház. A magyarok 75 százaléka szerint ez nem csak budapesti ügy, mint ahogy Karácsony Gergely hiszi.

Nemhogy csökkent volna, drasztikusan nőtt a teljes Liget Projektet támogatók aránya a legfrissebb, reprezentatív felmérés szerint. Míg decemberben a 18 év felettiek 70, idén már 80 százaléka szeretné, ha az eredeti tervek szerint felépülne a Magyar Innováció Háza, a Magyar Nemzeti Galéria és a Városligeti Színház. Ezeket ugyanis mind megtorpedózta a tavaly ősszel megválasztott főpolgármester. Karácsony Gergely választási programjának egyik kulcspontja volt, hogy teljesen leállítja a Liget Projektet. Igaz, hivatalba lépése óta már két impozáns épületnél is visszakozott, jelezve, azok már félkész állapotban vannak, s mivel nem akar torzókat látni a Ligetben, azok elkészülhetnek. Ugyanakkor Facebook oldalán többször is hangoztatta, hogy a további tervek nem valósulhatnak meg. Novemberben azt írta: „A Városliget ügyében a mai közgyűlési döntés világos mandátumot adott: új, még el nem kezdett épület a Ligetben nem épülhet, ezek helyett a zöldfelületet kell megnövelni.” Idén januárban pedig hangsúlyozta: „Liget dolgában a budapestiek világosan elmondták a véleményüket a választáson, ezt a Fővárosi Közgyűlés határozatba is foglalta. És pont. Ami nem épült meg eddig, már nem is épülhet a zöldfelület terhére.”

Pedig a héten készült reprezentatív felmérési eredményt nem volna szabad szőnyeg alá söpörni! A 18 év feletti magyarok 80 százaléka szeretné a teljes Liget Projekt megvalósulását. Ráadásul a válaszadók 75 százaléka kimondja: a Városliget megújítását szolgáló Liget Budapest projekt nem csupán fővárosi, hanem országos, nemzeti ügy. Vajon mit mond erre Karácsony Gergely, akinek a mottója: „Budapest Mindenkié”?!

 

8 millióan szeretnék látni ezeket az épületeket

Fotó: Liget Projekt

Magyar Innováció Háza

Az eredeti, bő 120 éves tervek alapján álmodták újra a Magyar Innováció Házát. A Disney-kastélyt idéző motívumokkal és hatalmas, báltermekhez illő ablakokkal büszkélkedő épületben a világ fejlődését szolgáló magyar műszaki találmányok és újítások egyszerre izgalmas, látványos és tanulságos tárlatát álmodták meg. Mi a baja mindezekkel Budapest főpolgármesterének?

 

Új Nemzeti Galéria

Fotó: Liget Projekt

A szégyenletesen lepusztult Petőfi Csarnok helyére tervezték az 50 ezer négyzetméteres új épületet, mely minden korábbinál átfogóbb állandó tárlatok mellett időszaki kiállításokkal, valamint társművészeti programokkal csábíthatná a művészetre fogékonyakat. A világszínvonalú galéria japán és magyar építészek közös munkájának a gyümölcseként ékesíthetné a Városligetet, és csábítana magyarokat és külföldieket a Ligetbe. Miért mond mindezekre nemet Karácsony Gergely?

 

Városligeti Színház

Fotó: Liget Projekt

Színház a Ligetben? Az ötlet nem új: 1909-ben már megvalósították, majd – bő negyven évvel később – a Felvonulási tér kialakításakor lebontották. A teátrum, ha nem torpedóznák meg, újra a régi helyén állhatna: az Ötvenhatosok terének Ajtósi Dürer sori végében. Az eredeti épületterveket alapul vevő és a legmodernebb színháztechnikát kínáló színház kifejezetten gyermek- és ifjúsági darabokkal vonzaná a kultúrára fogékonyakat a Ligetbe. Vajon a fiatalokat, a családokat vagy a kultúrát nem látná szívesen Karácsony Gergely a Városligetben?

 

Nemzetközi díjas épületek otthona lehet a Liget

Fotó: Liget Projekt

A Magyar Zene Háza

Európa legjobb középülete díjjal tüntették ki az International Property Awards-on a már félkész Magyar Zene Házát, mely az elhanyagolt Hungexpo-irodaházak helyén épül, s jövőre nyitja meg kapuit. Japán sztárépítész jegyzi a szinte teljesen áttetsző épületet, ahol szabadtéri színpad, koncert-, oktató-és kiállítótermek egyaránt helyet kapnak. Ráadásul egy zenei csodák palotája is a látogatók felfedezésére vár majd.

 

Új Néprajzi múzeum

Fotó: Liget Projekt

Az egyik leglátványosabb projekt a rangos International Property Awards díjkiosztón A világ legjobb közintézménye díjjal elismert épület. Egyszerre park, terasz és hihetetlenül gazdag gyűjteménnyel és könyvtárral rendelkező kiállítóhely garantáltan feldobja majd a sokáig parkolóként használt egykori felvonulási teret.

 

A Városliget friss vonzerői

Budapest, 2019. október 27.
A Liget Budapest Projekt keretében megújult Millennium Háza a Városligetben (volt Olof Palme ház) dél-keleti homlokzata, itt volt régen a fõbejárat.
Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László

Millennium Háza

Ősz óta eredeti pompájában várja a látogatókat a hajdani Olof Palme Házból született Milennium Háza. Ötezer virággal büszkélkedő rózsakertje, restaurátori bravúrral megszépített, újraalkotott Zsolnay kerámiái és hangulatos szökőkútjával nem csak tökéletes randi helyszín, de belül a főváros aranykorát idéző kiállítása 3D-s megoldásokkal és kiterjesztett valóság-technikákkal minden korosztályt képes elvarázsolni.

 

Nagyjátszótér

Fotó: Balajti Péter/Ripost

Magyarország legkomplexebb játszótere 13 ezer négyzetméteren csaknem félszáz különleges játékelemmel, köztük Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye ihlette mászókával csábítja a családokat. Két egyedi mászó komplexum, csúszdák, hinták és körhinták, homokozók, rugós játékok és földbe süllyesztett trambulinok várják a gyerekeket. A játékelemek egy része integrált kialakítású, így az egészséges és fogyatékkal élő gyermekek együtt tudnak rajtuk játszani.

 

50 ezren írták alá a Liget-petíciót

400-nál is több településről, összesen mintegy 50 ezren írták alá az interneten azt a petíciót, amely a Liget Budapest Projekt megmentéséért indult. „Legyen a Liget Projekt büszkesége a Nemzet fővárosának!” – írja Szabó László, az aláírásgyűjtés kezdeményezője.

 

A Városliget látogatói is támogatják a Liget Projektet

Egy ismerőseivel sétáló építész lapunknak azt mondta, furának tartja, hogy a nemzetközi díjakat is nyert épületterveket elutasítja a polgármester. S rávilágított arra, hogy az eredeti tervekkel még nőne is a zöldfelület

Erzsébet és István kisunokájukkal, Annával sétálgatott éppen a Ligetben. „Az új játszótérre igyekszünk. Éppen arról beszélgettünk, hogy mennyire szép lesz majd a Liget, amikor felépül. Mi azt szeretnénk, hogy az összes épület valósuljon meg” – mondták határozottan.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

Megdermedtek a járókelők: narancssárga UFO tűnt fel felettük

vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

mandiner.hu

Összeomlott a muszlim vezetésű skót kormány

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Őrült tavaszi szerelem: 3 csillagjegyre most igazi boldogság vár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Összement a tejföl, a túró és a mosogatógép kapszula is kevesebb lett! Mutatjuk a konkrét termékeket

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Felzúgtak a szirénák, váratlanul állt le egy férfi szíve Hajdú-Biharban

INSIDER

Egyik nap tél, másik nap nyár: mutatjuk, hogy folytatódik az időjárás

INSIDER

Prostik miatt áll a bál Nyírbátorban: házak között árulják magukat a lányok

INSIDER

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság