INSIDER

Lipp Adrienn, a leghíresebb magyar vadásznő: Mérhetetlen tiszteletre és alázatra tanít a természet

A Dunántúl kellős közepén, erdővel borított dombok rejtekében él Magyarország legeslegszebb vadásznője, Lipp Adrienn. A mindig mosolygós lovas vadász története épp olyan, mint a mesében – ám az ő tündérmeséje amellett, hogy gyönyörű, izgalmas és küzdelmes is.
  • Szerző: Ripost

Az ország legismertebb lovas vadásza, Lipp Adrienn Úrkúton lévő birtokukon él szintén vadász férjével és két gyermekükkel. Otthonukat teljesen körbeöleli a természet – a szarvasok, őzek és vaddisznók ide nem vendégségbe járnak, együtt élnek ők is a háziakkal kint a birtokon és a környező erdőkben. A vadászat pedig a család lételeme.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Hogy lesz híres vadász egy magyar nőből?

„Szerény körülmények között, de annál nagyobb szeretetben telt a gyerekkorom a bakonyi kis faluban, Úrkúton, ahol az erdő volt a játszóterem, s éltem a falusi gyerekek szabad életét. Dédnagypapám a meseszép Bakonyban Zichy Béla gróf fővadásza volt, így édesapám is jeleskedett lövészetben. Vele lőttem légpuskával az első verebet, még kislány koromban„ – meséli Lipp Adrienn, aki az iskolák elvégzése után egészen más területen indította karrierjét. De a vér nem válik vízzé…

Quintus névre hallgató, gyönyörű fríz lovával járja az erdőt Fotó: Lipp Adrienn

„A vadászat, mint életforma, 14 évvel ezelőtt a férjem mellett ejtett rabul. Kezdetben tolmácsoltam a külföldi vadászvendégeknek, aztán a sikeres vadászvizsga és a fegyvertartási engedély megszerzése után magam is elkezdtem járni lóháton az erdőt. A mindennapjaim része lett a vadállomány gondozása. Nyeregre kötözve hordtam ki zsákokban a kukoricát a nehezen megközelíthető szórókra, így lassacskán megismertem a vadváltókat és a beállóhelyeket, felfedeztem a borzvárakat és a vaddisznók vackait. Férjem, István lett a tanítómesterem, akivel cserkelő utakat tisztítunk, magasleseket állítunk, vadföldeket alakítunk ki, vadkerítéseket tartunk karban. Ő az, aki megtanította nekem az alázatot a természet és a vad iránt, és aki átadta nekem a vadászetika írott és íratlan szabályait” – mondja Adrienn.

Adrienn férjével, Istvánnal Fotó: Lippai Adrienn

Nem puszta szenvedély: a vadászat életforma

A vadászat szép lassan teljesen beépült Adrienn mindennapi életébe. Így már nem a henteshez jár húsért, hanem a közeli erdőbe. Ahogy mondja, a vadászathoz fűződő élményei annyira intenzívek és meghatározók, hogy általuk teljesen új fejezet kezdődött az életében.

Ma két fiammal, A 16 éves Ábellel és a 11 éves Ákossal és a férjemmel együtt teljes összhangban élünk a természettel. Számunkra a vadászat nem pusztán szenvedély, hanem életforma, hiszen a családommal etetjük, gondozzuk, illetve állományszabályozás és vadkárelhárítás során elejtjük a vadat.

Adrienn két fia (a kocsin) és barátjuk is segít a vadetetésben (Fotó: Ürmös)

Aztán persze ízletesen elkészítve, jóízűen el is fogyasztjuk a vadételeket. Köztudott rólam, hogy nyíltan vállalom a vadászatot, mint életformát a családommal együtt! Mindig is tudtam, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, épp ezért több riportfilmben is bemutattuk már, miként gondozzuk a vadállományt, védjük a természetet, gyűjtjük az erdőbe kidobott szemetet. Hiszen a vadászat valójában aktív természetvédelmi tevékenység, amely nélkülözhetetlen szabályozó-szelektáló szerepet tölt be az élővilág reprodukciós ciklusában. Szigorú törvények szabályozzák, és csakis ezek betartásával vadászhatunk„ – meséli Adrienn.

„Minden egyes nap ünnepnap, amikor elindulhatok a kertkapunál kezdődő vadászterületünkre” (Fotó: Ürmös)

Erdei iskola a birtokon

Lipp Adrienn számtalan alkalommal bizonyította már, hogy csupaszív-csupalélek, önzetlen személyiség, akinek az szerez örömet, ha adhat.

„Hiszem, hogy abból a sok jóból, amit az élettől kaptam, vissza kell adnom valamit másoknak. Szeretném, ha az okostelefonok és számítógépes játékok mellett a szalmabálán ugrálás, az állatok gondozása, a gombák, termények gyűjtése is szerepet kapna minél több gyerek életében„ – fogalmaz a vadásznő. Mint elárulta, a Vadászvilla mellett évek óta ingyenes erdei iskolát működtetnek Úrkúton, ahol rendszeresen lát vendégül gyerekcsoportokat ismeretterjesztés céljából.

„Vadasparkunkban megismerkedhetnek a természet szépségeivel, az állatok gondozásával, a vad iránti tisztelettel, a vad gondozásával és a vadászat értelmével. Nálunk a gyerekek ízelítőt kapnak a háztáji gazdálkodásból is: tojást szedhetnek össze a tyúkólban, megcsodálhatják a kikelt kiscsibéket a kotlóssal. Fészket készíthetnek szalmából a libáknak, kacsáknak, mandarinrécéknek. Szecskavágóval csalánt apríthatnak, tököt szedhetnek. Lecsutakolhatják a hátaslovakat, pónilovakat és megetethetik a dámszarvasokat. Közben csillogó tekintettel hallgatják vadászkalandjaimat, ezáltal bővítik ismereteiket” – mondja a szép vadásznő.

Könyvet írt a kalandokból

 

A szombaton, szeptember 25-én nyíló Vadászati világkiállítás fő rendezvényhez csatlakozó FEHOVA Plusz-on dedikálja Lipp Adrienn szeptember 30-tól 3 napig a Diana a nyeregben című, saját életrajzi sikerkötetét. S hogy mire számíthat az olvasó? Egy falusi lány történetére, aki mert nagyot álmodni, aki pozitív gondolkodásával, optimizmusával, egyedi stílusával elindult a nagyvilágba szerencsét próbálni és nem felejtette el, hogy honnan is indult, és az elmúlt tíz év tanulságos és kalandos vadásztörténeteire. Lipp Adrienn a könyv eladásából származó összes bevételt állami gondozott gyerekek támogatására, tanítására fordítja. Vásárosnamény kiemelt helyszíne a világkiállításnak, itt is lesz október 8-án könyvbemutató. Október 7-én pedig Gyulán, a színházban tart interaktív előadást iskolásoknak a szerző.

Ha további érdekes történeteket, megdöbbentő sztorikat olvasnál, keresd a 7 legújabb, szeptember 21-én megjelent számát az újságosoknál, illetve az árusítóhelyeken!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?