Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2021.09.22.

Lipp Adrienn, a leghíresebb magyar vadásznő: Mérhetetlen tiszteletre és alázatra tanít a természet

A Dunántúl kellős közepén, erdővel borított dombok rejtekében él Magyarország legeslegszebb vadásznője, Lipp Adrienn. A mindig mosolygós lovas vadász története épp olyan, mint a mesében – ám az ő tündérmeséje amellett, hogy gyönyörű, izgalmas és küzdelmes is.

Az ország legismertebb lovas vadásza, Lipp Adrienn Úrkúton lévő birtokukon él szintén vadász férjével és két gyermekükkel. Otthonukat teljesen körbeöleli a természet – a szarvasok, őzek és vaddisznók ide nem vendégségbe járnak, együtt élnek ők is a háziakkal kint a birtokon és a környező erdőkben. A vadászat pedig a család lételeme.

Hogy lesz híres vadász egy magyar nőből?

„Szerény körülmények között, de annál nagyobb szeretetben telt a gyerekkorom a bakonyi kis faluban, Úrkúton, ahol az erdő volt a játszóterem, s éltem a falusi gyerekek szabad életét. Dédnagypapám a meseszép Bakonyban Zichy Béla gróf fővadásza volt, így édesapám is jeleskedett lövészetben. Vele lőttem légpuskával az első verebet, még kislány koromban„ – meséli Lipp Adrienn, aki az iskolák elvégzése után egészen más területen indította karrierjét. De a vér nem válik vízzé…

Quintus névre hallgató, gyönyörű fríz lovával járja az erdőt Fotó: Lipp Adrienn

„A vadászat, mint életforma, 14 évvel ezelőtt a férjem mellett ejtett rabul. Kezdetben tolmácsoltam a külföldi vadászvendégeknek, aztán a sikeres vadászvizsga és a fegyvertartási engedély megszerzése után magam is elkezdtem járni lóháton az erdőt. A mindennapjaim része lett a vadállomány gondozása. Nyeregre kötözve hordtam ki zsákokban a kukoricát a nehezen megközelíthető szórókra, így lassacskán megismertem a vadváltókat és a beállóhelyeket, felfedeztem a borzvárakat és a vaddisznók vackait. Férjem, István lett a tanítómesterem, akivel cserkelő utakat tisztítunk, magasleseket állítunk, vadföldeket alakítunk ki, vadkerítéseket tartunk karban. Ő az, aki megtanította nekem az alázatot a természet és a vad iránt, és aki átadta nekem a vadászetika írott és íratlan szabályait” – mondja Adrienn.

Adrienn férjével, Istvánnal Fotó: Lippai Adrienn

Nem puszta szenvedély: a vadászat életforma

A vadászat szép lassan teljesen beépült Adrienn mindennapi életébe. Így már nem a henteshez jár húsért, hanem a közeli erdőbe. Ahogy mondja, a vadászathoz fűződő élményei annyira intenzívek és meghatározók, hogy általuk teljesen új fejezet kezdődött az életében.

Ma két fiammal, A 16 éves Ábellel és a 11 éves Ákossal és a férjemmel együtt teljes összhangban élünk a természettel. Számunkra a vadászat nem pusztán szenvedély, hanem életforma, hiszen a családommal etetjük, gondozzuk, illetve állományszabályozás és vadkárelhárítás során elejtjük a vadat.

Adrienn két fia (a kocsin) és barátjuk is segít a vadetetésben (Fotó: Ürmös)

Aztán persze ízletesen elkészítve, jóízűen el is fogyasztjuk a vadételeket. Köztudott rólam, hogy nyíltan vállalom a vadászatot, mint életformát a családommal együtt! Mindig is tudtam, hogy ezzel nem mindenki ért egyet, épp ezért több riportfilmben is bemutattuk már, miként gondozzuk a vadállományt, védjük a természetet, gyűjtjük az erdőbe kidobott szemetet. Hiszen a vadászat valójában aktív természetvédelmi tevékenység, amely nélkülözhetetlen szabályozó-szelektáló szerepet tölt be az élővilág reprodukciós ciklusában. Szigorú törvények szabályozzák, és csakis ezek betartásával vadászhatunk„ – meséli Adrienn.

„Minden egyes nap ünnepnap, amikor elindulhatok a kertkapunál kezdődő vadászterületünkre” (Fotó: Ürmös)

Erdei iskola a birtokon

Lipp Adrienn számtalan alkalommal bizonyította már, hogy csupaszív-csupalélek, önzetlen személyiség, akinek az szerez örömet, ha adhat.

„Hiszem, hogy abból a sok jóból, amit az élettől kaptam, vissza kell adnom valamit másoknak. Szeretném, ha az okostelefonok és számítógépes játékok mellett a szalmabálán ugrálás, az állatok gondozása, a gombák, termények gyűjtése is szerepet kapna minél több gyerek életében„ – fogalmaz a vadásznő. Mint elárulta, a Vadászvilla mellett évek óta ingyenes erdei iskolát működtetnek Úrkúton, ahol rendszeresen lát vendégül gyerekcsoportokat ismeretterjesztés céljából.

„Vadasparkunkban megismerkedhetnek a természet szépségeivel, az állatok gondozásával, a vad iránti tisztelettel, a vad gondozásával és a vadászat értelmével. Nálunk a gyerekek ízelítőt kapnak a háztáji gazdálkodásból is: tojást szedhetnek össze a tyúkólban, megcsodálhatják a kikelt kiscsibéket a kotlóssal. Fészket készíthetnek szalmából a libáknak, kacsáknak, mandarinrécéknek. Szecskavágóval csalánt apríthatnak, tököt szedhetnek. Lecsutakolhatják a hátaslovakat, pónilovakat és megetethetik a dámszarvasokat. Közben csillogó tekintettel hallgatják vadászkalandjaimat, ezáltal bővítik ismereteiket” – mondja a szép vadásznő.

Könyvet írt a kalandokból

 

A szombaton, szeptember 25-én nyíló Vadászati világkiállítás fő rendezvényhez csatlakozó FEHOVA Plusz-on dedikálja Lipp Adrienn szeptember 30-tól 3 napig a Diana a nyeregben című, saját életrajzi sikerkötetét. S hogy mire számíthat az olvasó? Egy falusi lány történetére, aki mert nagyot álmodni, aki pozitív gondolkodásával, optimizmusával, egyedi stílusával elindult a nagyvilágba szerencsét próbálni és nem felejtette el, hogy honnan is indult, és az elmúlt tíz év tanulságos és kalandos vadásztörténeteire. Lipp Adrienn a könyv eladásából származó összes bevételt állami gondozott gyerekek támogatására, tanítására fordítja. Vásárosnamény kiemelt helyszíne a világkiállításnak, itt is lesz október 8-án könyvbemutató. Október 7-én pedig Gyulán, a színházban tart interaktív előadást iskolásoknak a szerző.

Ha további érdekes történeteket, megdöbbentő sztorikat olvasnál, keresd a Ripost7 legújabb, szeptember 21-én megjelent számát az újságosoknál, illetve az árusítóhelyeken!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ördög Nóra és Nánási Pál bejelentette: vége

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

hirtv.hu

Szabó Bálint kísérte az ATV-be Magyar Pétert

metropol.hu

Most jött: busz balesetezett Budapesten, tűzoltók emelik ki az utasokat

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Heti Top5: Nemazalány popsit villantott, az ifjú György hercegnek kettétört az álma

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

ripost.hu

„Láttam, hogy boldogan ölelik egymást" - az ország kedvence lett a magyar sztárszülők gyermeke

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik