Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2019.07.29.

Macskainvázió bosszantja a lakótelepen élőket

Bosszankodnak a lakótelepen élõk, mert egyre több a kóbor macska, nagy a szaporulat. Ráadásul vitát is robbant ki a lakók között, hogy van, aki eteti õket, más viszont attól fél, hogy ezzel még jobban odaszoknak. A fõváros XIX. kerületében éppúgy panaszkodnak, mint Kazincbarcikán vagy Pécsett.

Egyre több lakótelepen, bérházas környéken jelentenek gondot az elszaporodott kóbor macskák. És nemcsak az ő szaporulatuk vadul el, hanem sok gazda, amikor nem talál gazdát a kiscicáknak, egyszerűen kiteszi őket az utcára, éljenek meg, ahogyan tudnak. A lakótelepen élők egy része megpróbál gondoskodni a környéken éhező cicákról, más részük viszont dühös emiatt, és legszívesebben lelőné a mindenhol piszkító állatokat.

Budapest belvárosában is nagy a nyávogás

Rengeteg a Facebookon a felhívás, hogy kiscicáknak keresnek gazdát, és ugyanennyien bosszankodnak, hogy a kóbor állatoktól már lépni sem lehet.

„Sokat járok a VIII. kerületi Diószeghy utca környékén egy idős nénihez. Az ő házukban több kóbor cica lefialt” – panaszolta a %Ripost%-nak Bencze Krisztina. „Az ott lakók ezt nem nézik jó szemmel, ezért fontos volna mielőbb gazdát találni az apróságoknak. Volt már egy próbálkozásom az ivartalanításra, de a lakók nem voltak partnerek. Azt akarják, hogy teljesen eltűnjenek onnan a macskák, s nem értik meg, hogy az első lépés a cicák nemzőképességének szakszerű orvosi megszüntetése.”

A kispesti lakótelepen is rengeteg a macska.

„Bár csak vendégségbe járok erre, gyakran látok kiscicákat. Vannak kivert, vézna jószágok, de olyat is láttam, amelyiket a gazdája engedett ki a házból. Ezek keverednek, párosodnak, a kiscicákkal meg senki nem törődik” – magyarázta lapunknak B. Magdolna.

Agyoncsapják, mérgezik, pedig ivartalanítani kellene

„Nagyon sok kóbor cica van a környékünkön” – mondta a %Ripost%-nak a Kazincbarcikán élő Ramocsa Éva. „Egyszerűen lekölykeznek és túlszaporulat lesz. Az összes kismacskának pedig lehetetlenség gazdát találni, hiszen akkor is nehéz szétosztani a kölyköket, amikor a házimacska szül. Előny, hogy megfogják az egeret és a patkányt, de túl sokan vannak, nem jut mindnek táplálék. Sokan agyoncsapják vagy megmérgezik az állatokat, de nem ez a megoldás. Ivartalanítani kellene őket, hogy ne szaporodjanak tovább.”

Gond ez Hódmezővásárhelyen is.

„Csak az utóbbi napokban tucatnyi cicát hoztak be hozzánk” – mondja a helyi állatvédő egyesület munkatársa. „Ezek egy része beteg, némelyik tetves, s akad, amelyiknek az ínye sorvad. Sokan nincsenek tisztában az állattartás szabályaival, szükség lenne a megfelelő oktatásra” – vélekedik. „A legnagyobb felelőtlenség, ha a váratlanul született kiscicákat magukra hagyják, nem egyszer az anyaállattal együtt.”

Az ivartalanított macska nem kóborol el

Csakhogy az ivartalanítás pénzbe kerül. Míg a kandúrok félórás műtétje 10 ezer forintba, a nőstényeknél elvégzett csaknem egy órás beavatkozás 15-20 ezer forintba kerül. Több állatvédő szervezet, sokszor az önkormányzatokat is bevonva, ivartalanítási akcióval próbálja csökkenteni a kóbor macskák számát. Így a műtét ára akár a harmadával vagy a felével is csökkenhet.

„A féléves kornál idősebb cicákat érdemes minél előbb orvoshoz vinni, hogy elvégezzék rajtuk a rutin beavatkozást. Egyrészt utána nem fogja a macskákat hajtani a vérük, nem kóborolnak el, másrészt kevésbé fogékonyak bizonyos betegségekre” – magyarázta a %Ripost%-nak a szegedi Tappancs Állatvédő Alapítvány szakembere, akihez idén már több tucat kóbor kiscicát vittek.

 

Spórolhat, aki ivartalanít – „Az ivartalanított cicákkal kevesebb a gond, az ivartalanítás egyszeri költsége pedig megkímélheti a gazdát a későbbi drága beavatkozásoktól. Egy verekedős kandúr egyszeri kezelése 20-30 ezer forintba is belekerülhet, egy nőstény cica emlődaganatának a kezelése 30 ezer, méhgyulladásának gyógyítása 40-50 forint is lehet. Ezek kialakulásának esélye az ivartalanított állatoknál csak 5 százalék” – magyarázta a %Ripost%-nak dr. Vainer Attila állatorvos. 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták balesetet a Liszt Ferenc repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt - fotó

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

magyarnemzet.hu

Erdély is fegyverkezik, gyorsan meg is kapták az F-16-osokat

origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

mindmegette.hu

Fantasztikus fizetésért toboroz dolgozókat a Lidl – ha kell, szállást is biztosítanak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát