INSIDER

Elképesztő, milyen állatokat lehet látni a Városligetben

Kutyafuttatók ide vagy oda, a Városliget állatvilágát nem csak a kutyusok és a galambok teszik ki.
  • Szerző: Ripost

Újabb különlegességgel bővült a Városliget! Ezúttal a természetbarátoknak kedvezve a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert mellett megnyílt a Madárbarátok Tanösvénye. Elképesztő, milyen állatok fordulnak elő a Városligetben!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

elképesztő milyen állatok

A kialakított ösvény szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat. (Forrás: Liget Budapest Projekt)

Ki hinné, hogy a Magyarországon és nemzeti parkjainkban megtalálható összes madárfajának közel harmada megfigyelhető a városligetben?! Ez pedig európai viszonylatban is kiemelkedően magas.

„Az évszázadok során végzett fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan zöld terület alakult ki, ami természetes élőhelyként kiválóan alkalmas egyes madárfajoknak” – árulta el a -nak Bajor Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület budapesti elnöke.

elképesztő milyen állatok

Forrás: Liget Budapest Projekt

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakmai közreműködésével megvalósult Madárbarátok Tanösvénye 10 állomáson keresztül mutatja be a Városliget változatos madárállományát.

„Az volt a vezérötlet, hogy az itt élő madárfajokat fajcsoportok szerint mutassuk be és ennek megfelelően alakítsuk ki a tanösvényt. A városlakó madarainktól kezdve a madárvilág dalnokain és mesteri vadászain át sok hasznos és érdekes információt találhatunk a táblás tanösvényen. Az élethű illusztrációkkal ellátott táblákon teljes értékű magyar és angol nyelvű információt találhatunk, ami az önálló ismeretszerzésre sarkallja a látogatókat” – ismertette Bajor Zoltán.

A Városliget területén előforduló madarak között olyan ritkaságokat is találni, melyek az egész országban különlegességnek számítanak. Ilyen a fokozottan védett kis légykapó.

A kis légykapó fokozottan védett madarunk (Forrás: Bajor Zoltán MME)

Az Indiai-félszigeten őshonos költöző madár fészkelő állománya alig 60-150 párra tehető hazánkban és bizony a Városligetben is megtalálható. Akárcsak a vörösnyakú vöcsök, mely az alföldi halastavakon és mocsarakban költ, de a költés utáni kóborló időszakban ez a madár is megtalálja magának a Városliget nádas, gyékényes részeit. A költöző madarak közül a darvak közkedvelt pihenőhelye a Városliget.

Vonuló darvak (Forrás: Bajor Zoltán MME)

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert megújításának köszönhetően nemcsak egy színes, hangulatos közösségi teret kaptak a Városliget szerelmesei, hanem egy természetismereti tudásközpontot is, ami a környező iskolák számára szabadtéri biológia és környezetismeret órák színteréül szolgálhat.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?