Létrehozva: 2017.03.11.

Magyar kutatás bizonyította: stresszelünk a mobilunk nélkül

Sajnos van annak alapja, hogy a legtöbben nem bírnának ki egy napot sem a mobiljuk nélkül. Többen már pár perc alatt stresszszerû tüneteket produkálnak, ha nincs náluk a telefonjuk.

Sok ember hasonlóan kötődik a telefonjához, mint egy emberhez, ezt pedig az ELTE Etológia Tanszékének legújabb tanulmánya bizonyítja.

Külföldön több kutatás volt már a témában, a magyarok felmérése viszont abban más, hogy nem csak kérdőíves és önbevallásos módszeren alapul. Vizsgálatokkal támasztották alá, hogy akár három perc a mobilunk nélkül elég ahhoz, hogy stresszesek legyünk.

A kutatásba nagyjából nyolcvan 18-26 év közötti egyetemistát vontak be. Egyenként behívták őket egy szobába, ahol három percre egyedül hagyták őket. A csapat felétől egy hihető indokkal elvették a telefont és a szobában található szekrénybe zárták azt. Eközben kívülről figyelték az alanyok szívritmusát és elemezték a viselkedésüket, amit videóra is rögzítettek. A kísérletet egy pszichológiai teszt és egy kérdőív követte. A vizsgálat alatt többen is megközelítették a szekrényt, volt, aki ki is vette onnan a készülékét. Ezen kívül volt, aki vakarózott, tördelte a kezét, más fel-alá járkált. Ezek az úgynevezett zavar-viselkedések, amiket a telefon hiánya okozott.

„Ezek a fiatalok nem voltak tudatában annak, hogy milyen stresszes tüneteket produkálnak. Az általuk kitöltött önbevallós tesztekből is látszik, hogy szerintük semmi különös nem történt a viselkedésükkel kapcsolatban, nem érzékelték a stresszt” – mondta a %Ripost%-nak Dr. Konok Veronika, az ELTE TTK Etológia Tanszékének tudományos munkatársa.

A kutatás vezetője hozzátette, hogy vélhetően a 30-as, 40-es éveikben járóknál is észlelhető a telefonhoz való túlzott kötődés, de ez inkább a fiatalokra jellemző. „Ez egy általános jelenség, ami lehet, hogy valakinél megerősödik annyira, hogy telefonfüggőségig fajul. De a kötődést semmiképp sem hívhatjuk betegségnek” – tette hozzá Dr. Konok Veronika.

A kutatás nagy felfedezése az, hogy hasonlóan kötődünk a telefonunkhoz, akár egy emberhez. Mivel a telefon a kapcsolattartás fontos eszköze, annak hiánya rövid idő – jelen esetben csak három perc – alatt frusztrációt produkál a legtöbb emberben. Az ELTE vizsgálata alatt a szív árulkodott a tesztalanyok szorongásáról: a szívritmus olyan mintázatot ábrázolt, ami a stresszre jellemző.

 

Mikortól nevezhető valaki telefonfüggőnek?

Nem sok klinikai tapasztalattal rendelkeznek még a szakemberek, de elméletileg akkor nevezhető valaki telefonfüggőnek, ha erősen feszültté válik, esetleg elvonási tüneteket is produkál a telefonja hiányában. „Ezt a diagnózist kimondani nagy óvatosságot igénylő kérdés, hiszen ezekben az esetekben a "telefon" kifejezés mögött kapcsolatok, érzések és problémák húzódhatnak” – mondta a %Ripost%-nak Dr. Gerevich József, pszichiáter, az Addiktológiai Kutató Intézet egyetemi tanára.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyerekek és a fiatalok körében található a legtöbb telefonjához kötődő ember.

 „Ha a fiatal számára a fő cél a menekülés az elviselhetetlen valóság elől, akkor előbb-utóbb a személy fejlődése megtorpan. Ez gyermekkorban nagy károkat okozhat” – tette hozzá a %Ripost%-nak Dr. Gerevich József.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, ekkor lép be Franciaország a háborúba

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Varga Judit megtöri a csendet - ma este a Frizbiben + videó

metropol.hu

Ördög Nóri vállalhatatlan videót osztott meg

hirtv.hu

Nem állnak ki Varga Judit mellett + videó

origo.hu

Megható sorokkal üzent a barátjának Tóth Gabi

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Megtörte a csendet Kamilla királyné: ezt árulta el a rákbeteg Katalinnal kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte

INSIDER

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár