Létrehozva: 2021.01.27.

Hatalmas siker: magyar megoldás a koronavírus mutációkra

Egy olyan stabil vérplazma terápián dolgoznak az OrthoSera kutatói, amely az eddigieknél is könnyebben elérhetővé teszi a gyógyulás lehetőségét a súlyos állapotba kerülő koronavírus betegeknek. Egyébként a terápia egyik fontos előnye, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembe néznünk, akár 6-8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat – emelte ki lapunknak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, Dr. Lacza Zsombor.

Magyar megoldás született a koronavírus mutációival szemben. A terápiát kifejlesztő cég kutatója nyilatkozott a Ripost-nak.

„Egyik nagyon lényeges előnye a terápiának, hogy akkor is gyorsan bevethető, ha esetleg a vírus egy komolyabb mutációjával kell szembe néznünk, akár 6-8 hét alatt ki tudjuk fejleszteni az újat” – emelte ki lapunknak a terápiát kifejlesztő cég kutatója, Dr. Lacza Zsombor.

Dr. Lacza Zsombor Fotó: Markovics Gábor

Az eddiginél gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető

Az OrthoSera csapata az Országos Vérellátóval, a kórházakkal és a társadalombiztosítóval közösen azon dolgozik, hogy a vérplazma terápia továbbfejlesztésével egy olyan standard készítmény álljon elő, ami az eddigieknél is gyorsabban és egyszerűbben lesz bevethető. Dr. Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem rektorhelyettese lapunknak elmondta: a helyi plazmakészítés azért fontos, mert a helyi vírusvariánsok ellen fejti ki a hatását.

Fotó: Bors

„Azt látjuk, hogy ez a vírus képes lehet úgy mutálódni, hogy minden évben újra kell oltani az embereket, mert a korábbi védettség nem elegendő, és ehhez újra kell fejleszteni az oltóanyagokat. A plazma terápia előnye, hogy gyorsan reagál, így másfél, két hónap alatt képesek vagyunk új szérumot fejleszteni. Ha valaki meggyógyul egy új mutációból az ő antitestjeivel ismét lehet gyógyítani. Ezért nagyon fontos a plazma terápia fejlesztése. De nagyon fontos kiemelnem, hogy ez a terápia a betegeknek szól, és persze a fő cél az, hogy ne legyünk betegek, ezért a legfontosabb továbbra is az oltás!” – emelte ki a kutató.

2-3 napon belül meg kell kapni

Néhány hírportál mindenféle magyarázat nélkül vett át brit lapoktól egy olyan cikket, ami a plazmaterápia sikertelenségéről ír. Lacza Zsombor ennek kapcsán lapunknak kiemelte: a világban nagyjából 100 tudományos vizsgálat fut különböző plazmaterápiákról, amelyek főként abban különböznek, hogy milyen betegeknek adják őket és mit várnak tőle. Így elképzelhető, vannak olyan terápiák, amelyek bizonyos esetekben nem váltak be.

„A hatékony plazmaterápia alapja, hogy csak olyan plazmát tartalmaz a szérum, amiben magas az ellenanyag szint. Ezen kívül fontos, hogy a kórházba kerülés után 2-3 napon belül megkapják a betegek” -emelte ki a szakember.

20201112 Győr
A koronavírus-fertőzésen átesettek közül sokan jelentkeznek vérplazma adásra, evvel is segítve a betegeket, akik éppen kórházi kezelésre szorulnak, a mielőbbi gyógyulásban.
Fotó: Csapó Balázs CSB
Kisalföld
Fotó: csapó balázs / kisalföld

A magyar plazma „aranyat” ér

Az ismert plazmaterápiák között a magyar kiemelkedő. Úgynevezett „aranysztenderd” terápia, ami a legkiforrottabb, legjobban működő terápia, amiben csak friss, fagyasztott plazmát használnak, és csak olyan betegektől gyűjtik be, akiknek magas az ellenanyagszintje.

„Mi mérjük azt is, mekkora a plazma vírussemlegesítő képessége. Ezt egyébként nagyon nehéz mérni, de fontos. Így csak eleve attól vesszük le a plazmát, akié erre képes. Ez pedig az összes lehetséges mutáció esetében nagyon fontos lesz, hiszen a plazmának majd a vírus éppen adott mutációját kell tudnia semlegesíteni” – részletezte a szakember.

Már sokkal többen alkalmasak donornak

Eddig 1623 koronavíruson átesett beteg jelentkezett vérplazma donornak, 307 főt kezeltek vérplazma terápiával, és közülük 248 főnek megmentette az életét. Míg korábban minden 10. ember volt alkalmas plazmadonornak, ma minden 4.,vagyis az ő szervezetük elegendő ellenanyagot termel. Plazmadonornak jelentkezni a www.donornakjelentkezem.hu oldalon lehet.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

"Ez elfogadhatatlan" – balhé a TV2 stúdiójában, majdnem hazaküldték a műsor sztárját

ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

magyarnemzet.hu

Olyan fejlesztés történik Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, amire nagyon régen vártak

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

5 egyszerű amerikai csokis keksz, aminek nem lehet ellenállni

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Dühöngött és sírt Harry herceg, ez volt az utolsó csepp a pohárban

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

"Pihenésre van szüksége" – Épségben találtak rá az eltűnt marcali családapára

INSIDER

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt.

INSIDER

Kiszámoltuk, mekkora gázszámlát kapnak az átalánydíjasok

INSIDER

Ezek a nők isznak a legkeményebben a Covid-járvány óta - Mutatjuk, hogy kik ők