INSIDER

Elárulta a magyar orvos: ennyi szünetet ajánl a Covid- és az influenza elleni oltás között

Meglepő dolgokat említ dr. Mangó Gabriella háziorvos.
  • Szerző: Ripost

Nyakunkon az influenzaszezon és még mindig velünk van a Covid is. Szerencsére mindkét betegség ellen van védőoltás. De vajon mennyi szünetet kell hagyni a Covid- és az influenza elleni oltás között? Dr. Mangó Gabriella elárulta a -nak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Mangó Gabriella (Fotó: Facebook)

A szakmai ajánlások szerint a Covid elleni oltással egy időben, más karba beadható a két oltás – árulta el a -nak Mangó doktornő. Hozzáteszi azonban, hogy ez megterhelheti az emberek szervezetét, ezért ő a következőt javasolja:

„A két különböző oltás között, tehát a Covid- és az influenza elleni oltás között legalább két hét teljen el. Ez alól esetleg a harmadik oltás lehet kivétel, ami egy emlékeztető oltás, még akkor is, ha nincs az illetőnek ellenanyaga, így az egy hét oltáskülönbség is megkockáztatható” – tette hozzá.

Dr. Mangó Gabriella szerint a Covid- és influenza elleni oltások között legalább két hétnek kell eltelni (Fotó: MTI)

A háziorvos arra is felhívja a figyelmet, hogy idén várhatóan jóval több lesz az influenzás megbetegedés és már most is sokaknál jelentkezik felső légúti panasz.

„Az elmúlt évben az influenzaszezon elmaradt, mivel mindenki maszkot használt. Jó lenne most is ehhez visszatérni, hiszen influenza elleni oltás ide vagy oda, az influenza is sok áldozatot követelt eddig” – emlékeztet a szakember.

Fontos a nyomelemek és vitaminok bevitele

Mangó doktornő szerint az oltások mindig lemerítik a szervezet „építőanyag-készletét”, ezért kiemelten fontosnak tartja odafigyelni a fokozott nyomelem- és vitaminbevitelre, valamint a bélflóra egészségére. Ha a bélflóránk jó, a felszívódás is jobb és az immunrendszerünk is jobban működik – hangsúlyozza.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?