INSIDER

„Önök mindent megtettek” – az egész nemzet meghajolt a védőnők előtt – videó

Hatalmas taps, és meghajlás – elképesztő videóval tiszteleg a magyar védőnők munkája előtt a kormány.
  • Szerző: Ripost

Június 13-a az elismerés napja a védőnők száma. A magyar kormány és egy hivatásos védőnő is megszólalt abban a videóban a magyar védőnők napján, amellyel az egész magyarság nevében magasra emelték a kalapot előttük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Többezren segítették a koronavírus leküzdését

A magyar kormány Facebook-oldalán közzétett videóban Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott kiemelte: meghajol a védőnők előtt kitartó munkájuk miatt. „Hazánkban mintegy ötezer védőnő teljesít szolgálatot, köszönettel tartozunk nekik, különösen most, hiszen a koronavírus-járvány idején ők is ott voltak, ott dolgoztak az oltópontokon, és ők szervezték a 16 és 18 év közötti korosztály oltását” – mondta a videóban.

védőnők

Fotó: illusztráció/pixabay.com

A magyar kormány mindenben támogatja őket

A videóban feltűnik Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter is. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elmondta, a magyar védőnők küzdőszelleme a vérükben van, egy generációról generációkra öröklődő segítőkészség. „Együttérzés, a szakmai felkészültség magas színvonala kiemeli az egészségügy dolgozóinak ezt a rétegét. Hálásan köszönöm mindazt, amit generációk hosszú soráért megtettek” – mondta a videóban a miniszter. – Önök megtettek mindent a magyar gyermekekért, a magyar családokért, a magyar kormány is megtesz Önökért mindent.”

Elindult a védőnők támogatása

A magyar védőnők hivatása 106 éves történelemre nyúlik vissza. A védőnői hivatás igazi hungarikum. „Ez csak elhivatottsággal végezhető munka, az ember belerakja a személyiségét, a szeretetét, és így tudja segíteni a családjait. Most már az egészségügyi bértáblába is bekerültünk, így a négylépcsős bérrendezési folyamat is elindult” – zárta a videót Lőrinczi Orsolya területi védőnő.

A kormány szerdai ülésén úgy döntött, hogy tíz nap fizetett többletszabadságot kapnak a védekezésben résztvevők – ezt Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a csütörtöki Kormányinfón. Az erről szóló kormányrendelet a mai Magyar Közlönyben található meg.


A jogszabály szerint két éven belül 10 nap többletszabadságra jogosultak a koronavírus-járvány elleni védekezésben résztvevő egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgozók, a rendvédelmi dolgozók, katonák és a honvédségi alkalmazottak, a szociális, gyermekjóléti, gyermekvédelmi és kormányhivatali dolgozók. A jogosultság több, mint 170 ezer közszolgálatban dolgozót érint.

Arról, hogy a többletszabadságra ki jogosult, a rendőrök esetében az állományilletékes parancsnok vagy a rendvédelmi feladatokat ellátó szerv szervezeti egységének vezetője, a katonák és kormányhivatali dolgozók esetében a munkáltatói jogkört gyakorló személy, míg az egészségügyben és szociális intézményekben a munkáltató dönt.

A kormány ezzel is szeretné kifejezni köszönetét és megbecsülését a védekezésben résztvevőknek, akik az elmúlt hónapokban segítették, hogy legyőzzük a járvány harmadik hullámát is és végrehajtsuk Európa egyik legsikeresebb oltási programját.

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 324 996 fő, 4 157 681 fő már a második oltását is megkapta. 199 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 806 790 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 904 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 724 614 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 52 272 őre csökkent. 442 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 51-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltásoknak és a védelmi intézkedéseknek köszönhetően letörtük a járvány harmadik hullámát. Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán. A magyar lakosság 54,5%-a már megkapta az oltást, szemben az uniós 42%-os átlaggal. A regisztráltak száma 5 millió 315 ezer fő és 93%-uk már fel is vette az oltást. Magyarországon is megjelent az indiai vírusmutáns, a védőoltás felvétele ezért is fontos. Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Már a 12-15 éves gyermekeket is lehet regisztrálni védőoltásra. Az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Részletek: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/mar-lehet-regisztralni-12-15-eveseket-oltasra

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/folyamatosan-nyitva-van-az-online-idopontfoglalo

Az oltást igazoló alkalmazás mobiltelefonra ingyenes letölthető, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltására. Bővebben: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ingyenesen-letoltheto-koronavirus-elleni-vedooltast-igazolo-mobilalkalmazas-szolgaltatoknak

Az 5 millió beoltott elérését követően életbe lépett az újraindítás újabb fokozata, sok korlátozás megszűnt, ugyanakkor alapvető védelmi intézkedések még életben vannak, hiszen a vírus még itt van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?