Létrehozva: 2021.11.26.

Magyar virágkötő kötötte Ferenc pápa csokrait

Egy monori virágkötő munkája volt az a csokor, amivel köszöntötték Ferenc pápát, amikor Budapestre érkezett, és ő kötötte a búcsúcsokrot is. Minden virágszál önálló jelentést hordozott. Kruchió László dekoratőr keze nyoma ott van számos szállodában, állami rendezvényen, esküvőkön és templomokban is.

Kruchió László már kisgyermekként megismerkedett a virágkötészettel és a dekorációkészítéssel.

„Édesanyám barátnője virágkötő és koszorúkészítő volt. Látta, hogy van szép érzékem, ezért szívesen tanítgatott. Ennek ellenére sokáig ügyvédnek készültem. Amikor nem vettek fel, Kecskemétre, a Kertészeti Egyetemre mentem virágkötészetet és designt tanulni„ – emlékszik a dekoratőr.

Fotó: Kruchió László

Később megnyert egy ösztöndíjat Németországba, mellette versenyekre járt és egy virágkötő mesterképzésre is bejutott. Saját virágüzleteket nyitott. 2018-ban Drezdában megnyerte az európai virágkötő versenyt és a közönségdíjat is elhozta. Ma ő dekorál a három főméltóságnak, de számos színházban és rendezvények helyszínén is. Ő a Magyar Orchidea Kiállítás vezetője is.

„Érdekel, miként lehet egyedülálló módon különlegessé tenni egy-egy teret, belakni, feldíszíteni” – lelkesedik László.

A dekoratőr élete nem fenékig tejfel: gyakran éjszakába nyúló szervezéssel, hajnali beszerzéssel jár, máskor dermesztő hidegben vagy tikkasztó forróságban kell helytállnia, ezzel együtt imádja a munkáját.

„Ma például hajnali kettőtől dekorációkat készítettünk az InterContinentalba egy rendezvényre, ahol a bejárattól a konferencia termeken át, a kávézóig mindent mi díszítettünk, mellette a Sándor palota történelmi termeit is dekoráltuk” – avat be a kulisszatitkokba.

„Amikor Lacinak virágüzletei voltak, szállodák díszítésére vágyott. A Jóistentől megkapta” – mondta a felesége, aki szerint aztán régi palotákat, termeket szeretett volna díszíteni, erre a köztársasági elnök felkérte, hogy legyen a hivatala dekoratőre. Ott vagyunk a Müpában, a Nemzeti Színházban, a Diótörő díszelőadásán a színpadképet mi készítjük. A Jóisten megadta ezt is.

„Három éve azt kérdeztem tőle: 'Mire vágysz még, talán arra, hogy a pápának dolgozz?!'. És lám, a Jóisten megadta ezt is!„ – mosolyodik el.

Jelentése van a pápai csokroknak

Kruchió László számára fontos a hit és a katolikus egyház, így különösen megtisztelőnek érezte, hogy felkérték Ferenc pápa köszöntő csokrainak az elkészítésére.

„Arra gondoltam, hogy az általam készített csokor lesz az első, amivel a Szentatya Magyarországra érkezésekor találkozik, ez adja majd az első benyomást rólunk, magyarokról” – osztja meg akkori gondolatait a Ripost7-tel. „A köszöntő csokorban megjelenítettem a Szentatyára utaló jeleket, mint például a hűség és az elhivatottság szimbolikus virágait és a béke hordozóját, az olívaágat. Emellett sok fűszeres növény, örökzöld is került a csokorba, amelyek az örökkévalóságot és az élet körforgását jelképezik. A csokorba, amellyel a fiatalok elbúcsúztatták Ferenc pápát, egyebek közt hortenziát kötöttem, ami a köszönetet és a szívből jövő hálát fejezi ki, amiért ellátogatott hozzánk. Részletes leírást is mellékeltünk a növények jelentéséről.”

Az első csokorban volt fehér jázmin, mint a kegyelem, fehér liliom, mint az égi tisztaság, kerti ruta, mint a tisztánlátás és az irgalom jelképe, szagos müge az alázatosságra utalva, frézia, az ártatlanság, tisztaság szimbóluma, valamint kakukkvirág (mayflower), amelynek jelentése: szívesen látott.

Fotó: Kruchió László

Az alsó képen látható búcsúzó csokorban volt őszirózsa, mint a szeretet jelképe, bittersweet az igazság, heliotrope az örök szeretet, elhivatottság jeleként, izsóp az áldozatot, tisztaságot szimbolizálva, ibolya, mint a szerénység jelképe.

A búcsúcsokor (Fotó: Kruchió László)

 

„Feleségem, Timi az életem sója”

Lászlónak sokat segít felesége és gyermekei is. „Timi az életem sója, mindenben támogat. Sok esetben tőle kapom a munkáimhoz az inspirációt„ – mondja feleségéről. „Merem remélni, hogy izgalmas élete van mellettem. Nagyon büszke vagyok rá, szakasszisztensként dolgozik egy gyógyszertárban, de a munkámban is rengeteget segít, akárcsak a gyermekeim, a 14 éves Lackó és a 12 éves Kamilla, kicsi koruk óta.”

Fotó: Kruchió László

Megnyitotta a Fürge Pávát

László tősgyökeres monori, mindig igyekszik valami szépet tenni a közösségért. Nemrégiben nyitott egy bisztrót, a Fürge Pávát, ami a gasztronómia és a virágkötészet találkozásának színtere.

Fotó: Kruchió László

László gyerekkora óta a madarak megszállottja, imádja a pávákat. Hatéves kora óta vannak madárházai, most is van a kertjében nyolc páva.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Indulhatnak a NATO-csapatok az orosz határ közelébe

origo.hu

Brüsszel bejelentette: készüljünk a háborúra!

borsonline.hu

Hatalmas UFO bukkant elő a semmiből, sokkot kaptak az emberek

mandiner.hu

Újabb országok álltak Magyarország mellé az egyik legélesebb európai vitában

metropol.hu

Áll a bál a Forma-1-ben, Ralf Schumacher beleszállt Hamiltonba és Alonsóba

magyarnemzet.hu

Tragédia: váratlanul elhunyt párját gyászolja a klasszis teniszező

origo.hu

Imádja a luxust és dicsekszik pénzével a Magyar Péter mögött álló vállalkozó - videó

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. február 29.: grátisz ez a nap

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Minden magyar a szívéhez kapott, Szoboszlai őrjöngve esett össze fájdalmában

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ma lenne nyolcvanéves minden idők egyik legnépszerűbb magyar énekese

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

„Ez már tényleg sok” – szögeskolbásszal mérgezik a kutyákat Győr-Moson-Sopron vármegyében

INSIDER

Ennyiért lehet idén vonattal az Adriára utazni

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten