INSIDER

Magyarok rekedtek egy kis szigeten a koronavírus miatt

A Fülöp-szigeteken rekedt két magyar lány és egy kilenctagú magyar társaság, miután a délkelet-ázsiai ország tegnap lezárta az ország fővárosát és felfüggesztette a belföldi közlekedést. Kiss Eszterék napok óta bőröndökkel járják Coron szigetét, reménykedve, hogy sikerül felülniük egy repülőre.
  • Szerző: Ripost

Egyik napról a másikra jelentősen nőtt a koronavírussal megbetegedettek száma, így a Fülöp-szigeteki Köztársaság elnöke március 15-től egy hónapos járványügyi zárlat alá helyezte a délkelet-ázsiai ország fővárosát, Metro Manilát. Az iskolákat is bezárták, csak az alapvető közszolgáltatásokat és az élelmiszer-ellátást biztosítják. Minden turistának el kell hagynia az országot – már ha tudja.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Kiss Eszti / facebook

A budapesti Kiss Eszter és barátnője még februárban, a világjárvány előtt érkezett az országba, egy kis szigetre, Coronra. Az állatmentők elsősorban pihenést terveztek, de segítettek a helyi állatmentő szervezeteknek is. Amikor megtudták, hogy az országot lezárják, azonnal összepakoltak, hogy hazainduljanak, de Coront azóta sem sikerült elhagyniuk. A utolérte őket telefonon.

Fotó: Kiss Eszti / facebook

„Itt állunk tehetetlenül, és hiába köteleztek rá, nem tudjuk elhagyni az országot! Eredetileg, a terv szerint Manilából indult volna vissza a repülőnk március 24-én, de oda már nem mehetünk, mert lezárták. Egy nagy pavilonban tartottak egy eligazítást, ott tudtunk jegyet venni, de csak azoknak adtak, akiknek sikerült sorszámot szerezniük” – mesélte kétségbeesve Eszter.

Fotó: Ezra Acayan / Getty Images

Találkoztunk egy 9 tagú magyar társasággal, közülük is csak ketten tudtak jegyet szerezni, az eddigi 10 ezer forint helyett 80 ezerért. De nem is az ár a legnagyobb baj, hanem hogy egy másik, nemzetközi reptérrel is rendelkező városba, Cebuba szól, de ma azt is lezárják. A repülőtársaságot nem sikerül elérnünk, fogalmunk sincs, mit tegyünk„ – folytatta.

Fotó: Kiss Eszti / facebook

Próbálta megkeresni a Fülöp-szigeteki magyar konzulátust. Ott hétvégén zárva tartanak, de messengeren elérték az ügyeletest, aki egyelőre nem tudott segíteni nekik, mert ő maga sem kapott több információt.
”Mindennap kimegyünk a helyi repülőtérre, hátha sikerül felkerülnünk az egyik gépre. Szerencsére van hol aludnunk: ahol eddig laktunk, ott megengedték, hogy maradjunk, amíg be nem zárnak„ – tette hozzá a lány. – Már nagyon szeretnénk hazajutni.

Fotó: Kiss Eszti / facebook

Megkerestük a Külügyminisztériumot, tudnak-e Eszterékről, illetve a 9 tagú társaságról, és hogyan tudják segíteni a hazajutásukat. Azt mondták, hogy a világ egyetlen pontján sem hagyják magukra a koronavírus miatt bajba jutott magyarokat. A manilai konzulunk Eszterékkel óránkénti telefonkapcsolatban van, és mindent megtesz, hogy hazasegítse őket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?