INSIDER

Itt a lista: Ezeket az egyszer használatos műanyagokat tiltották be Magyarországon

Július 1-jétől a fültisztító pálcikától a szívószálon át a nejlonzacskóig tilos az egyszeri használatra készült műanyag termékek forgalomba hozatala. Január 1-jétől az italtartó poharak is felkerülnek a listára.
 • Szerző: szbd

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter közel egy éve jelentette be: 2021 nyarán kezdődhet meg az egyszer használatos műanyagtermékek kivezetése Magyarországon. A törvényi hátteret korábban már megteremtették, most megjelent a rendelet a Magyar Közlönyben, ami első lépcsőben július 1-jén lép hatályba.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: pixabay.com

A cél: az EU 2019. májusában elfogadott irányelvének való megfelelés, amelynek a nemzeti jogszabályokba való átültetését 2021-ig kell végrehajtania a tagállamoknak.

A rendelet meghatározza az egyszer használatos műanyagtermék fogalmát is: olyan termék, amely teljes egészében vagy részben műanyagból készült, és amelyet nem arra szántak, nem úgy terveztek, vagy amelyet nem azzal a céllal hoztak forgalomba, hogy a gyártóhoz visszajuttatva élettartama alatt többször vagy több körben újratölthető legyen, illetve eredeti rendeltetésének megfelelő célból újrahasználható legyen.

Július 1-jétől tilos az alábbi egyszer használatos műanyagtermék, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült termék forgalomba hozatala:

 • Fültisztító pálcika;
 • Evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika);
 • Tányér;
 • Szívószál;
 • Italkeverő pálcika;
 • Léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet;
 • Expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül, amely
 • olyan étel tárolására szolgál, amely
  - azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre,
  - fogyasztása általában az edényből történik,
  - készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást;
 • Expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is;
 • Expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

Tilos emellett azon könnyű műanyag hordtasak forgalomba hozatala is, amelynek falvastagsága 15 mikron és 50 mikron közötti, a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével.

2023. január 1-jétől tilos lesz az italtartó pohár forgalomba hozatala is, beleértve annak tetejét és fedelét is. A rendelet szerint ez olyan műanyagból készült egyszer használatos poharakra vonatkozik, amelyek a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgálnak, ideértve a természetes személy személyes szükségletének kielégítésére szolgáló műanyag poharat is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?