INSIDER

Magyarországon gyárthatják a koronavírus elleni oltást

Hamarosan Covid-gyógyszer készülhet Magyarországon, kutatóink speciális terápiával veszik fel a harcot a világjárvány szövődményeivel szemben, s ha minden a tervek szerint halad, hazánkban is előállítanak koronavírus-vakcinát.
  • Szerző: Ripost

Amint lesz biztonságos vakcina, Magyarország az elsők között vásárolhat belőle, és már folynak a tárgyalások arról, hogy itt is gyárthassanak oltóanyagot.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Shutterstock

Az operatív törzs szakértők bevonásával vizsgálja meg az orosz és a kínai vakcinát, ha pedig azok valós védettséget jelentenek a vírussal szemben, akkor vásárolunk belőlük. Ezzel párhuzamosan ott vagyunk az EU oltóanyaglistáján is.

Januárban már rendelkezésre állhat az orosz vakcina

Szijjártó Péter csütörtökön állapodott meg az oroszokkal, akik decemberben már elkezdik szállítani a kis mennyiségű oltóanyagot, hogy a magyarok el tudják kezdeni a klinikai tesztelést és az engedélyeztetést.

Influenza 02

Fotó: Pixabay.com

Vélhetően január közepe körül pedig elkezdődik a nagy mennyiségű oltóanyag szállítás is Oroszországból. Mint megtudtuk, nem csak vásárlásról volt szó. Egy magyar oltóanyagot gyártó vállalat a közeljövőben fog egyeztetni az orosz féllel a kihelyezett gyártásról.

„Eddig influenza elleni oltóanyagot gyártott a cég, amely valószínűleg át fog állni covid vakcina gyártásra„ – mondta el Szijjártó a karanténból bejelentkezve.

Kimutatja a koronát és az influenzát is a magyar gyorsteszt

Bár a vakcinára még kicsit várni kell, magyar kutatók több elképesztő ötlettel is segítik a koronavírus-járvány megfékezését.

Képünk illusztráció
Fotó: Getty Images

Nemrég elkészült például az egyik leggyorsabb koronavírus PCR-teszt, amely képes a Covid19 mellett az influenzát is kimutatni. Akár két órán belül eredményt mutat és egyszerre akár 384 mintát is képes elemezni. A magyar találmánynak köszönhetően kevesebb laboránsra van szükség a használatához és a hibázás lehetősége is csökken, ugyanakkor ez a módszer növeli a tesztelési kapacitást is.

Itthon készülhet a koronavírus-gyógyszer

Örvendetes, hogy hamarosan magyar gyártásban készülhet az a koronavírus gyógyszer, amely átlagosan hat nap alatt kipucolja a szervezetből a koronavírust.

Eladó mutatja a Glenmark gyógyszergyártó cég Favipiravir nevû készítményét egy mumbai gyógyszertárban 2020. június 23-án. Az indiai gyógyszerfelügyelet által engedélyezett Favipiravirt az enyhe vagy közepes tünetek enyhítésére kezelésére ajánlják koronavírusos betegeknél.
MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A japánok eredetileg influenza ellen fejlesztették ki. Nagy előnye, hogy nem feltétlenül igényel kórházi ápolást, akár otthon is alkalmazható. „Nem titkolt cél, hogy idővel patikába kerülhessen” – mondta korábban a -nak a gyógyszerkutató, Keserű György Miklós.

Magyar terápia segíthet a Covid-19 szövődményein

A gyógyszeren kívül egy nagyon ígéretes terápia is segíthet azokon a betegeken, akiknek a tüdeje károsodik a koronavírustól. November elején kezdődnek a Semmelweis Egyetemen és egyes hazai járványkórházakban azok a klinikai vizsgálatok, amelyek a tüdőhegesedés kezelésében hatékony fluvoxamin terápia eredményességét vizsgálják.

Fotó: Sulyok László

„A COVID-19 betegség kétféle módon károsíthat: amikor a meglévő alapbetegségek erősödnek fel általa, vagy amikor túlzottan erős immunreakciót vált ki a szervezetünkből” – mondja dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. „A fluvoxamin két ponton fejti ki védő hatását. A koronavírus következtében kialakult tüdőgyulladás akut szakaszában az úgynevezett citokin vihart gátolja oly módon, hogy a gyulladást beindító anyagok termelődését csökkenti. Emellett pedig hosszú távon a tüdőgyulladás miatt kialakuló hegszövet termelődését is mérsékli, ezáltal kisebb felületen károsodik a tüdő, vagyis nagyobb marad a légzőfelület„ – részletezi dr. Fekete Andrea, a kutatás vezetője.

A Semmelweis Egyetemen most kezdődő vizsgálatokban a betegek a kórházi kezelés részeként, és ezt követően bizonyos ideig otthon is kapják majd a fluvoxamin hatóanyagú tablettát.

És ezeket olvastad már?