INSIDER

Magyarországon is kampány indul az e-cigi ellen

Az Egyesült Államokban már bizonyíthatóan 6 halálos áldozata van az elektromos cigarettának, Donald Trump, az USA elnöke arról beszélt, hogy be kell tiltani az ízesített e-cigiket. A Ripost kérdésére a Dohányzás Fókuszpont vezetője elárulta: nálunk is gondolkodnak ezen a lépésen. Októberben nagyszabású felvilágosító kampány indul, hogy eloszlassák az elektromos cigarettákkal kapcsolatos tévhiteket.
  • Szerző: Ripost

Kalifornia 20 millió dollárt fordít az elektromos cigaretta veszélyeinek ismertetésére – erről írt alá rendeletet Gavin Newsom kormányzó, aki „a fiatalok járványának” nevezte a komoly megbetegedéseket okozó elektromos cigaretta használatának rohamos terjedését.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

 

Amerikában válsághelyzetet hirdettek

„Azonnal cselekednünk kell, mert egészségügyi válsághelyzet van” – idézte a kormányzót a Los Angeles Times. Donald Trump elnök a kijelentette: az amerikai kormányzat az aromatizált elektromos cigaretták betiltására készül. Eddig mintegy 450, a tüdőt és a légzőszerveket súlyosan károsító megbetegedést diagnosztizáltak, Idahóban pedig újabb két fiatal hunyt el az elektromos cigaretta használatának következtében, ezzel a halálos áldozatok száma hatra nőtt.

Fotó: 123RF

Magyarországon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Dohányzás Fókuszpont kíséri figyelemmel az ezzel kapcsolatos nemzetközi fejleményeket.

 

Ugyanolyan káros, mint a hagyományos cigi!

„A magyar egészségügyi kormányzat igazodik a WHO megállapításaihoz és irányelveihez, ami nemrég kimondta:

az e-cigaretta nem segít a leszokásban és semmivel sem kevésbé káros, mint a hagyományos cigaretta”

– szögezte le a kérdésére Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője. „Mind a használat, mind az árusítás terén a hagyományos cigarettával egyenlően kezeli, vagyis a nikotin tartalmú e-cigaretta is csak a Nemzeti Dohányboltokban kapható és ott alkalmazható, ahol egyébként is szabad rágyújtani. Elsősorban nem tiltással, hanem felvilágosítással próbáljuk visszaszorítani az egészségkárosító e-cigaretták alkalmazását.”

A tanév elején minden oktatási intézmény kapott egy interaktív, modern oktatási anyagot, amely a dohányzás, így az e-cigaretta használatának a megelőzését célozza, többek közt filmrészletekkel illusztrálva.

„A szülők példamutatása elsődleges, de a pedagógusok az óvodától a középiskoláig nagyon sokat tehetnek a megelőzés érdekében” – vélekedik a szakember.

Fotó: 123RF

Az általános iskolások és a fiatalok körében népszerű oldal a cikiacigi.hu portál is, ami az életkori sajátosságoknak megfelelően ad tájékoztatást és interaktív lehetőségeket a dohányzás megelőzése érdekében. Itt felhívják a figyelmet az e-cigaretta és a passzív dohányzás veszélyeire is.

Még az ősszel célzott ismeretterjesztő kampány indul az e-cigi visszaszorítására, ami a november 21-i Ne gyújts rá! világnap fő témája lesz. Magyarországon is napirenden van az e-dohánytermékek ízesítésének betiltása.

 

A nikotimentesben is van nikotin!

„Az ízesítés elősegíti a rászokást, különösen fiataloknál, és ezt célszerű megelőzni” – teszi hozzá Demjén Tibor. „Jelenleg dohány, gyümölcs és mentol ízesítésű e-cigit szabad forgalmazni Magyarországon. Azt is szabályozni kell, mennyi nikotint tartalmazhat az aerosol. A legtöbben nem tudják, de a nikotinmentesnek nevezett folyadék is tartalmaz nikotint!”

Fotó: 123RF

Igaz, hogy a nikotin 75 százaléka lebomlik a szervezetben, de egy része rákkeltő nitrózaminokká alakul akkor is, ha aerosolban kerül be a szervezetbe. Tévhit tehát, hogy az e-cigaretta nikotinja kevésbé káros.

Életveszélyes a netről rendelni

„Az e-cigaretta becsapás!” – szögezi le dr. Cselkó Zsuzsa megelőző orvostan és népegészségtan szakorvos. „Egészségesnek próbálják feltüntetni, s bár a használatát nem kíséri büdös dohányfüst, attól még súlyos egészségkárosodást okozhat. A különféle ízesítések kifejezetten csábítók, pedig az ízesítő folyadékok adalékanyagai is komoly veszélyt jelenthetnek. Hiába hagytak jóvá ugyanis több vegyületet az élelmiszeriparban, azok összetétele az e-cigarettában hevítés során megváltozik.”

Fotó: 123RF

 

Az e-cigik összetételét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) felügyeli, ott kell bejelenteniük a gyártóknak, illetve a forgalmazóknak minden információt: a pontos összetételt, az összetevők mennyiségét és arányát. Így nyomon követhető, mi kerül kiskereskedelmi forgalomba, de az interneten megrendelt e-cigik összetétele – ezáltal káros hatása – kiszámíthatatlan, ellenőrizetlen, ezért még veszélyesebb, mint a legálisan üzletben kapható termékek. Amerikában egyelőre még sokkal többen vásárolnak interneten, mint nálunk, és az aerosolt maguk a felhasználók is dúsítják, de nálunk is egyre divatosabb a netről rendelni e-cigit – miközben nem tudni, egész pontosan mit is kap a fiatal a pénzéért…

 

Meghökkentő módszerekkel próbálják beetetni a dohányzásra nemet mondó fiatalokat az e-cigivel, s ijesztő, hogy Magyarországon hány 15 év alatti próbálta már ki az elektromos bagót! További részletek a csütörtöki napilapban. Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?