INSIDER

Már a WHO is a magyar oltási kampányt másolná: tanácsokat kértek Orbán Viktortól

Orbán Viktor a WHO európai vezetőjével tárgyalt.
  • Szerző: Ripost

A sikeres magyar oltási kampányról, az újraindításról, valamint Magyarország és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közötti kapcsolatokról tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnök és Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója csütörtökön Budapesten, a Karmelita kolostorban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Elmondta: Hans Kluge elismerését fejezte ki Magyarország járványügyi védekezése kapcsán.

A megbeszélésen egyetértettek abban, hogy a gazdaságot és az életet fokozatosan kell újraindítani. A WHO vezetője megismételte véleményét, mely szerint az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelsőként kinyitni.
Orbán Viktor ismertette a Magyarország újraindítására vonatkozó elképzeléseket.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak

- húzta alá Hans Kluge, hozzátéve: életmentő eszközként kell a vakcinára tekinteni. Ezt a témát nem lehet geopolitikai kérdéssé tenni, hiszen az oltás az egyedüli eszköz a járvány legyőzésére, és minden vakcina hatékony – hangsúlyozta a WHO európai vezetője és a magyar miniszterelnök.

Hans Kluge szerdán Budapesten találkozott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kifejtette: Magyarországon az embereket és az üzleti vállalkozásokat is védték az intézkedésekkel ebben a mindenkinek nehéz időszakban. Magyarországon példaértékű oltási kampányt folytatnak, életmentő eszközként tekintenek a vakcinára, amelynek kérdése túlmutat a geopolitikán – magyarázta. Hozzátette: a vakcina az egyedüli eszköz a járvány legyőzésére.
Emlékeztetett: május végére minden regisztrált megkaphatja az oltást Magyarországon, az átoltottság jóval az európai átlag felett alakul.
A WHO tisztviselője gratulált a magyar hatóságok által tett határozott lépésekhez. Fontos, hogy mindenki biztonságban legyen – tette hozzá.
Kitért rá: a nyitás lépéseiről a járvány alakulásának megfelelően kell dönteni. Az iskolákat kell a legkésőbb bezárni és a legelőször kinyitni – vélte.
Az igazgató elismerését fejezte ki az egészségügyi dolgozóknak, akiket a járvány hőseinek nevezett.
Közölte: budapesti látogatása során találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Kásler Miklóssal, az emberi erőforrások miniszterével is.
Szijjártó Péter a sajtótájékoztatón bejelentette: a következő tíz napban 1 millió 480 ezer adag oltóanyag érkezik Magyarországra Oroszországból és Kínából.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?