Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2021.01.25.

Már az idősek háromnegyede kéri az oltást

Eddig körülbelül 150 ezer embert oltottak be Magyarországon, súlyos mellékhatásról senki nem számolt be. Úgy tűnik, ez növelte a bizalmat a vakcina iránt: ma már négyből három 60 éven felüli szeretné megkapni a koronavírus elleni oltást. A magyar kormány megállapodása értelmében hamarosan Oroszországból is érkezik oltóanyag és megkezdődhet annak tömeges beadása.

A legfrissebb adatok szerint egyre nő az oltási hajlandóság: míg tavaly decemberben mindössze a magyarok 35 százaléka akarta megkapni a koronavírus elleni oltást, addig ma már 55 százalék beoltatná magát. A felmérés szerint tehát több mint 4 millióan kérik az oltást, péntekig 1.755.000 ember regisztrált.

Budapest, 2021. január 24. – Egy egészségügyi dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a fõvárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 24-én.
MTI/Mónus Márton

A világon már több millió embert beoltottak

„Az esetek száma tavaly nyáron drasztikusan visszaesett, így érthető, hogy az oltási hajlandóság sem volt túl magas. Mindemellett ősszel elindult egy erős oltásellenes hangulat. Ám ahogy a világon több millió embert beoltottak és láthatóan nincsenek tömeges halálozások, súlyos mellékhatások, szövődmények, kezdenek megnyugodni az emberek” – mondta Szlávik János infektológus a közmédiának.

A betegség legtöbb halálos áldozata idős volt

Az idősebbek, a 60 éven felüliek korcsoportjában a legmagasabb az oltási kedv a Nézőpont Intézet kutatása szerint, amely január 18-20. között ezer ember részvételével készült. Ebből az derül ki, hogy négyből három 60 év feletti beoltatná magát, a fiataloknak viszont csak az egyharmada venné fel a vakcinát. Ez érthető, hiszen az idősek a legveszélyeztetettebbek: Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora azt közölte, hogy hazánkban a koronavírus-fertőzés miatt elhunytak átlagéletkora 77 év.

Budapest, 2021. január 24. – Egy egészségügyi dolgozó megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a fõvárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban
MTI/Mónus Márton

Ha lesz elég oltóanyag, gyorsan megáll a járvány

Különböző becslések vannak arra vonatkozóan, mikor alakul ki a nyájimmunitás. Dr. Vladimir Petrović, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet igazgatója hétvégén azt mondta a szerbiai köztévének: ahhoz, hogy nyugodtak lehessünk, a lakosság 95 százalékának az immunitására van szükség, egy újabb járványhullám elkerüléséhez viszont elegendő, ha a lakosság 70 százaléka rendelkezik immunitással, amihez becsléseik szerint elegendő, ha a lakosság legalább 20 százaléka megkapja a védőoltást. Merkely Béla nemrég azt mondta: hazánkban az eddigi becslések szerint eddig már több mint 2 millióan lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, ez a lakosság mintegy 20 százaléka. Így rajtuk kívül még 4-5 millió embernek kell beoltatnia magát ahhoz, hogy a lakosság 70 százaléka rendelkezzen immunitással, és a legfrissebb adatok szerint erre hajlandóak is lesznek ennyien.

Budapest, 2021. január 24. – A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinái fecskendõkben elõkészítve az oltáshoz a fõvárosi Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban
MTI/Mónus Márton

Az engedélyezett vakcinák biztonságosak

Szlávik János infektológus hangsúlyozta: azok a vakcinák, amelyek engedélyt kaptak a hatóságoktól, egytől egyig hatékonyak és biztonságosak.

”Bár elképzelhető, hogy a hatékonyság és az oltási reakciók szempontjából van különbség a védőoltások között, de abban nincs, hogy valamennyi törzskönyvezett vakcina megakadályozza azt, hogy a beoltott súlyos állapotba kerüljön, intenzív osztályra jusson és meghaljon, amikor elkapja a vírust„ – hangsúlyozta a szakember.

Rosszul áll az oltások tekintetében az Európai Unió

A Bloomberg legfrissebb adatai szerint az Egyesült Arab Emírségek és Izrael áll az átoltottsági lista élén: Izraelben a lakosság több mint 38 százaléka, az arab országban közel 23 százaléka már megkapta a koronavírus elleni oltást. Őket Nagy- Britannia követi, közel 10 százalékos átoltottsággal, majd az USA következik 6,42 százalékkal. Az Európai Unió lakosságának mindössze 1,87 százalékát oltották be, ami 8.328.062 vakcina beadását jelenti. Ennek oka, hogy Brüsszel későn állapodott meg a vakcinagyártókkal, túl kevés oltóanyagot szerzett be eddig.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

travelo.hu

Csodájára járnak a színpompás dunántúli völgynek, ahol azáleák virágoznak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Magyar győzelemmel avatták fel a gyönyörű Alba Arénát - Galéria

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát

INSIDER

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól