INSIDER

Már hat országba utazhatnak a beoltott magyarok, erre számítsunk nyaraláskor

Már több közeli országban is elfogadják a magyar védettségi igazolványt. Így a közeli tengerparti utazások is népszerűek lehetnek a nyár folyamán.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járvány sokak életét megváltoztatta. De idén nyáron az oltásnak köszönhetően biztosan lesznek, akik elmennek nyaralni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A legtöbben valószínűleg inkább belföldre terveznek utazni, ám már a külföldi utazás sem lehetetlen, aminek a legbiztonságosabb módja, egy közeli tengerpartot kiszemelni és autóval odautazni.

Képünk illusztráció (Fotó: pixabay)

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerdán Facebook-videóban ismertette, hogy már hat ország elfogadja a magyar védettségi igazolványt: Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Montenegró, Törökország és Bahrein.

Ezektől eltekintve a magyarok kedvelt célállomása lett az idei foglalások szerint a Kanári-szigetek és Görögország is.

„Az emberek nagyobb része most elsősorban belföldben gondolkodik, ezek a foglalások állnak a legjobban. Augusztusban rekordot fogunk dönteni a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A Balaton környéke annyira népszerű, hogy a felkapott helyeken már alig van szabad időpont” – mondta el Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró, aki elárulta, nagyon népszerű még a Tisza-tó, Őrség, Hajdúszoboszló és Debrecen is.

A szakújságíró arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes utazási irodán keresztül lefoglalni a nyaralásunkat, mint közvetlen a szállodánál. Ugyanis, ha változik a helyzet a járvány miatt, sokkal kedvezőbb helyzetben leszünk.

„Azt látjuk, hogy a tengerpartnál 20 százalékos emelkedés volt, de onnan távolodva az ár a tavalyihoz hasonló vagy még olcsóbb” – tette hozzá a szakértő.

Menczer Tamás szerdán Facebook-videóban azt mondta, hogy a horvát hatóságok a védettségi igazolvány mellett elkérik a „fehér oltási papírt” is, amelyen szerepel a két oltás dátuma. A Horvátországba való beutazás a második oltás utáni 14.naptól lehetséges – hívta fel a figyelmet.

Csehországgal is létrejött a megállapodás, így holnaptól immár mindenfajta karantén-, vagy tesztelési kötelezettség nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán pénteken hajnalban.


Szijjártó Péter kiemelte: az oltási igazolványokat a két ország kölcsönösen elismeri, így a megállapodás mindenkire nézve érvényes, függetlenül a beadott oltóanyag fajtájától.
„Sokat tárgyaltunk az elmúlt pár napban cseh barátainkkal, hogy lehetővé tegyük a már beoltott polgáraink számára a szabad utazást az országaink között” – írta a miniszter.
Hozzátette, hogy Csehország és Magyarország között évente több százezer turista fordul meg, mostantól pedig újra megnyílik a lehetőség a kölcsönös prágai, budapesti, brünni városnézésekre, a fürdővárosok meglátogatására, a balatoni, hévízi pihenésekre.
Szijjártó Péter közölte azt is, hogy további országokkal is tárgyalnak – „ma Lengyelországban, Lódzban” -, és amint létrejön a következő megállapodás, azonnal tájékoztatást adnak róla.

Közép-Európának élen kell járnia a koronavírus elleni oltásokról kiadott igazolások elfogadásában – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a közép-európai országok úgynevezett C5 formátumának (Magyarország, Szlovákia, Csehország, Ausztria és Szlovénia) Pozsonyban tartott külügyminiszteri szintű találkozója után.

A múlt évben – a koronavírus-járvány kitörése után és az arra adható válaszok közös keresésének céljával – létrejött C5-ös csoport pozsonyi találkozójának központi témája a koronavírus terjedésével összefüggésben bevezetett korlátozások enyhítési folyamata, azon belül az utazási korlátozások feloldása volt.
Szijjártó Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón azt mondta: a kormányok felelőssége és feladata a jelenlegi helyzetben elsődlegesen az, hogy megvédjék polgáraik életét és egészségét, és mihamarabb hozzásegítsék őket ahhoz, hogy visszakapják normális életüket.
A külügyminiszter rámutatott: ennek a két célnak az egyidejű teljesítéséhez csak az oltások segíthetnek hozzá.
„A sikerhez vezető eszköz az oltás” – szögezte le.
A magyar diplomácia vezetője kiemelte: Magyarország soha nem geopolitikai kérdésként tekintett az oltásokra, és ennek köszönhető, hogy az egyik leginkább beoltott országnak számít Európában, hiszen felnőtt lakosságának már több mint fele megkapta a vakcinát.
Szijjártó Péter kijelentette: mivel a vonatkozó európai szabályozás a normális élethez való visszatéréshez várat magára, a szabad utazás megvalósításához vezető út az egyes országok oltottsági bizonylatainak kölcsönös elismerése. Hozzátette: ezzel összefüggésben arra kérte közép-európai partnereit, hogy kössenek regionális megállapodást ezeknek a dokumentumoknak az elismeréséről.
„Nem látom okát annak, hogy miért ne utazhatnának szabadon a már beoltottak” – mondta Szijjártó Péter, rámutatva: a beoltottak utazása semmilyen módon nem veszélyezteti az adott ország járványügyi intézkedéseit. Rávilágított: Magyarország már hét országgal kötött ilyen megállapodást, és bízik benne, hogy nemsokára továbbiak bejelentésére kerül sor.
„Úgy gondolom, hogy a kétoldalú és a regionális megállapodások időszaka jön el” – jelentette ki Szijjártó Péter. Kifejtette: ezek a megállapodások nincsenek konfliktusban a lehetséges európai szabályozással, mivel semmilyen európai szabályozás nem szabhatja meg kötelezően, hogy egy ország kiket enged be, vagy kiket nem enged be a területére.
A magyar diplomácia vezetője a magyar-szlovák viszony alakulását firtató újságírói kérdésre azt mondta: a magyar-szlovák kapcsolatok soha nem voltak még olyan jók, mint most. Hozzáfűzte: emellett persze vannak még megválaszolásra váró kérdések, de „erről szól a politika”.
Szijjártó Péter pozsonyi látogatásának hátralévő részében a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel is találkozik.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?