INSIDER

Kiszámoltuk: így juthat önerő nélkül is új otthonhoz egy fiatal pár

Acsaládtámogatások összevonásával már önerő nélkül is lakást vásárolhat egy fiatal pár. Ráadásul az országban épülő valamennyi lakás olcsóbb lesz a kormány szerdai döntése nyomán: ismét csak 5 százalékos lesz az áfa. A Ripost kiszámolta: immár nem csak álom, hogy saját, új lakásban kezdjék közös életüket a fiatal házasok!
  • Szerző: Ripost

A családtámogatási lehetőségeket kombinálva, 5 százalékos áfával vásárolhatnak új lakást a fiatal házasok, aminek a törlesztőrészlete alacsonyabb lesz, mint egy albérlet. A lakásvásárlás akadálya korábban leginkább az önerő hiánya volt, de a családtámogatási rendszernek köszönhetően ma már egy 40 millió forint+áfa értékű, 70 négyzetméteres lakást is meg lehet vásárolni önerő nélkül.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Így adódik össze a vételár

* Babaváró hitel: 10 millió forint (szabad felhasználású, a folyósítást követő 3. hónaptól önerőként felhasználható).

* CSOK 3 vállalt gyermekre: 10 millió forint

* Államilag támogatott hitel 3 vállalt gyermekre: 15 millió forint

* Piaci hitel: 5 millió forint+az áfa összege

Fotó: Magyar Nemzet

8,8 millió forintot jelent az 5%-os áfa

A 40 millió forintos lakásra 2 millió forint lesz az 5%-os áfa, tehát összesen 7 millió forint piaci hitelre lesz szüksége a párnak. A 27 százalákos áfa 10,8 millió forint lenne, így a párnak a kormány szerdai döntése után 8,8 millió forinttal kell kevesebbet fizetniük a lakásért.

Így alakul a törlesztőrészlet

* A babaváró hitel törlesztőrészlete 47 ezer forint lesz. Az első gyerek születése után a törlesztést felfüggesztik, a 3. gyerek megszületése után a teljes hátralévő összeget elengedik.

* A CSOK összegét nem kell törleszteni. Ha 4 éven belül születik az első gyermek és 10 év alatt három gyermek, akkor később sem kell visszafizetni.

* Államilag támogatott hitel törlesztőrészlete: 70 ezer forint

* Lakáshitel törlesztőrészlete (25 évre): 36 ezer forint

Így az önerő nélkül vásárolt lakás havi törlesztőrészlete 153 ezer forint összesen. A budapesti albérletek átlagára pedig 162 ezer forint a Rentingo ingatlanos portál felmérése szerint.

Az áfa csökkentése fellendítheti a lakásépítést

Visszatérhet az elmúlt négy évben tapasztalt lakásépítési lendület a kedvezményes, 5 százalékos lakásáfának köszönhetően – derül ki az ingatlan.com elemzéséből. 2016 elejétől 2019 végéig már érvényben volt a kedvezményes áfakulcs, és ez nemcsak a lakásépítési kedvet erősítette az országban, de a megépült lakások száma is megtriplázódott – mondta Balogh László, az ingatlan.com szakértője. A szakember szerint a nagyvárosi új ingatlanok drágulásának is véget vethet az általánosan alkalmazható kedvezményes lakásáfa.

A Vörös család is állami segítséggel építkezett

Vidéken talán még nagyobb a jelentősége a családtámogatásoknak, hiszen így a kisebb településeken megállhat a népességcsökkenés. Köztük van Makó is, ahol már évekkel ezelőtt felismerte a városvezetés, hogy segítség kell a fiatal családok helyben tartásához, ezért a CSOK lehetőségéhez úgy csatlakoztak, hogy meghirdettek egy Ingyentelek-programot. Erre pályázott Vörös Ádám és felesége, Vörösné Veiner Zsuzsanna.

Olvasói fotó

„Szerencsések vagyunk, hiszen éppen harmadik gyermekünket vártuk, amikor kaptunk az önkormányzattól ingyen telket, eladtuk az előző, kisebb házunkat, az lett az önerő, és emellé felvettük a CSOK-ot, a 10+10 millió forint támogatást. Enélkül nem tudtunk volna új házat építeni” – mondta a -nak Zsuzsanna.

Olvasói fotó

„A ház értékének a nagyját tette ki a CSOK, és az áfa csak 5 százalék volt. Energetikailag korszerű, tágas kertes házat építettünk, így mindenkinek van külön szobája, gyönyörű az otthonunk!”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?