INSIDER

Már veszélyesen sok a parlagfűpollen a levegőben

Az időjárásnak köszönhetően a szokásosnál korábban megkezdődött a parlagfűvirágzás és ezzel az allergia szezonja. Sokakat érint a probléma: a lakosság közel 20 százaléka szenved parlagfű-allergiától.
  • Szerző: Ripost

A parlagfű az allergiásoknál akkor okoz problémát, amikor a növény virágot hoz, ettől függetlenül egész évben irtani kell a gyomnövényt. Aki érzékeny a parlagfűre, az már most érezheti a kellemetlen tüneteket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Már tüneteket is okozhat a koncentráció

“A csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően magas, nagyon magas szintet érhet el, de a parlagfű koncentrációja is egyre többfelé elérheti a tüneteket okozó szintet” – áll az Időkép pollenjelentésében. A csapadékos idő is kedvezett a növény fejlődésének.

Megtudtuk: a földhivatalok drónokkal és helikopterekkel kutatják fel a problémás területeket. Mindenki köteles megakadályozni a saját területén a parlagfű virágbimbójának a kialakulását. Bár most már egész évben fennáll a parlagfűirtási kötelezettség, ezeknek a napokban a legfontosabb odafigyelni rá, komoly bírságot kaphatnak azok, akik elmulasztják a gyomnövény irtását.

20200728 Kaposvár
Parlagfű felderítés a levegőből,kaposvári légi fotók
Fotó: Lang Róbert LR
Somogyi Hírlap SH

Megváltozott a jogszabály, érdemes figyelni

A jogszabály tavaly változott, ugyanis a parlagfű nagyon jól alkalmazkodik Magyarország időjárási viszonyaihoz, emiatt képes megfelelő időjárási körülmények között a törvényben megjelölt határidő előtt is virágozni.

Az allergiásoknak már most érdemes elkezdeniük a védekezést.
„Érdmemes néhány praktikát megfogadni. Ilyen például, hogy kora reggel, vagy késő este szellőztessünk, naponta mossunk hajat, a ruháinkat pedig lehetőleg minden nap mossuk, ugyanis a polleneket behurcoljuk velük a lakásba„– mondta a nak dr. Altmayer Anita.

Asztmához vezethet ha elhanyagoljuk

Az allergológus külön felhívta a figyelmet arra, hogy a parlagfűre allergiások között nagy számban találhatók a Fekete ürömre is allergiás emberek, így augusztus elején és közepén pedig nagy az átfedés, amely még komolyabb panaszokat okozhat.
„Bár a patikákban nagyon sok recept nélkül kapható gyógyszer létezik allergiára, érdemes felkeresni egy orvost, aki pontos és megfelelő erősségű szereket tud felírni. Mivel az allergia az immunrendszer túlműködéséből fakad, téves az a sokak által hangoztatott nézet, hogy az immunrendszerünk majd leküzdi és nincs szükségünk semmilyen gyógyszerre. Az allergia ugyanis az idő során egyre lejjebb hatol a légutakba, így asztmához vezet” – tette hozzá az allergológus.

dr. Bense Tamás családorvos szerint sajnos egyre több a gyerekek között is az allergiás. Véleménye szerint tartós megoldást csak az hozhatna, ha az egész országot parlagfűmentessé tennénk.

Már online is be lehet jelenteni

Aki településen belül lát parlagfüvet, a polgármesteri hivatalban tehet panaszt, a külterületen termő parlagfű miatt pedig a kormányhivatalok járási földhivatalánál kell bejelentést tenni. Várják az információt a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület honlapján és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) is, a pbr.nebih.gov.hu weblapon. A bejelentés során a területet pontosan meg kell határozni, mellékelhető fotó, esetleg GPS-koordináta is.

Kevés a tüneti kezelés

Ha egy köbméter levegőben 30 pollen van, az már elegendő az allergiás tünetek megjelenéséhez. Magyarországon már az alacsony parlagfű pollenkoncentráció esetén is 400 pollen van egy köbméter levegőben, tehát a tüneteket okozó szint több mint tízszerese! Az immunterápiás kezelés a leghatékonyabb, ezt ősszel kell elkezdeni, a szezon után. A tüneti kezelés csak rövid ideig hat.
Aki tudja magáról, hogy allergiás a parlagfűre, az ne egyen sok görögdinnyét és kerülje a paprikát, a paradicsomot, a lecsót, mert ezek keresztallergiát okozhatnak. Ez jellemzően azoknál jelentkezik, aki gyakran fogyasztják az adott ételeket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?