INSIDER

Maradj otthon! A következő 2 hét sorsdöntő, most ne rontsuk el!

A következő 2 hétben dőlhet el, hogy Magyarországot mennyire sújtja a koronavírus. Eddig nálunk csak lassan terjed a járvány, hála a gyors intézkedéseknek és az emberek fegyelmezettségének, de most dől el minden: különösen fontos, hogy aki teheti, maradjon otthon, maradjon nyugodt – és dolgozzon tovább!
  • Szerző: Ripost

Még hogy nem fegyelmezett a magyar! Szinte kiürültek itthon az utcák és alig lézengenek az emberek a tömegközlekedés járművein – bezzeg az olaszok és az angolok! Amint Észak-Olaszországban kihirdették a vesztegzárat, százezrek indultak meg délnek, hogy még az útlezárások előtt el tudjanak „menekülni” – aztán széthurcolták a koronavírust egész Itáliában.

Fotó: Miguel Medina / AFP

A briteket meg napokig fenyegette a sajtó és Boris Johnson kormányfő, hogy maradjon mindenki otthon, különben még a kocsmákat is be kell zárni – hiába! Az angolok zsúfolásig megtöltötték a pubokat, az üzleteket, a parkokat, ezért végül kénytelenek voltak brutális szigort bevezetni – de talán már későn, a járvány villámgyorsan szétterjedt az országban.

Fotó: Graham Stone / Avalon Editorial / Profimedia

Ma már csaknem 10 ezer fertőzött van, és volt olyan nap a héten, amikor 87 ember halt meg a koronavírus miatt.

Magyarország eddig elég jól áll a többi országhoz képest a védekezésben. Ez részben a zömében otthon maradó magyarok fegyelmezettségének köszönhető, részben pedig az időben elrendelt kormányzati óvintézkedéseknek.

Fotó: Ripost

Nálunk 3 hete tört ki a járvány és csütörtökön lapzártánk idején még mindig „csak” 35 új eset és összesen 261 fertőzött volt – míg az olaszoknál a járvány kitörése után 3 héttel 6 ezer, a spanyoloknál 8 ezer, Angliában 1400 fertőzött volt. Utána mindegyik országban még durvább robbanás történt, az olaszok már 75 ezer, a spanyolok 56 ezer, az angolok 10 ezer fertőzöttnél járnak.

Tehát nem dőlhetünk hátra: a java még csak most jön! A következő 2 hétben dőlhet el, hogy nálunk is olyan súlyos lesz-e a járvány, mint az olaszoknál és a spanyoloknál, vagy továbbra is fegyelmezettek maradunk, és sikerül lelassítani a járványt. Aki teheti, maradjon otthon, akkor is, ha jó idő lesz!

Sorsdöntő időszak jön, ne rontsuk el!

Ha beteg, pláne maradjon otthon!

Aki úgy gondolja, elkapta a koronavírust, ez a teendője:

1. Mindenképp maradjon otthon, lehetőleg családtagjaitól is elkülönülve!

2. Hívja fel a háziorvosát, aki kérdéseket tesz fel, és a válaszok alapján eldönti, valóban koronavírusról lehet-e szó.

3. A háziorvos hívja az erre szakosodott mentőszemélyzetet, hogy vizsgálják meg a beteget és vegyenek mintát. Várjon türelemmel, lehet, hogy csak órákkal később érnek oda, hiszen sok a dolguk.

4. Szakember dönt arról, szüksége van-e kórházi ellátásra vagy otthon gyógyulhat. Mintát vesznek, az eredményről másnapra várhat értesítést.

5. A további teendőket a kórházi kezelőorvossal, otthoni gyógyulás esetén a háziorvossal telefonon, e-mailben beszélheti meg!

Védjük az egészségügyi személyzetet a fertőzéstől, nem eshetnek ki a munkából!

Kinek kell maszkot viselnie?

1. Az egészségügyi személyzetnek – ki vannak képezve, milyen munkához milyen védőfelszerelés szükséges.

2. A betegnek sebészi szájmaszkot, hogy védje környezetét a fertőzéstől.

3. Annak, aki veszélyeztetett idős vagy beteg emberrel kerül kapcsolatba a gondoskodás során, hogy esetleges fertőzését ne adja át neki.

4. Egészséges embernek nem szükséges a maszk. Ha úgy érzi, ez növeli a biztonságérzetét, viselheti,

DE:

- ne fogdossa, igazgassa a maszkot, ne nyúlkáljon az arcához,

- fontos, hogy tudja: ez nem teszi feleslegessé a többi óvintézkedést: maradjon otthon, mosson gyakran, helyesen és legalább 40 másodpercen át kezet, tartson 2 méter távolságot másoktól MASZKBAN IS!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?