INSIDER

Máris csúcsforgalom van a temetőkben, idén maszkban emlékezünk elhunyt szeretteinkre

Már szerdán nagyon sokan voltak a temetőkben, hogy halottak napjára rendbe tegyék szeretteik sírját és elkerüljék a hétvégi tömeget. A Ripost munkatársai azt tapasztalták, hogy az emberek fele viseli a maszkot, számítva arra, hogy a távolságot nehéz tartani.
  • Szerző: Ripost

A Farkasréti temetőben és az Újköztemetőben már tegnap délelőtt sokan voltak. A legtöbb ember a virágboltoknál tolongott, ahol a vásárlók nem érintésmentesen, hanem többnyire készpénzben fizetnek – itt elkelne a kesztyű. A belső terekben kötelező a maszk használata, de ezt sok szabadtéri virágárus is kéri.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A azt tapasztalta, hogy az idősek közül többen hordják a maszkot, akik a családjukkal érkeznek, azok kevésbé viselik. Mégis, látványosan több a maszkos ember, mint az utcán – úgy tűnik, a temetőknél megfogadják az ajánlást és jobban vigyáznak.

Gáspár Ilonka a szülei sírját tette rendbe, ő is híve a maszkviselésnek.

Fotó: Ripost/ Keller Mátyás

„Ez a minimum, amit megtehetünk! A szakemberek ezt ajánlják, és nem véletlenül. Nem bírná el a lelkiismeretem, ha nem venném fel” – mondta a -nak. „Nálunk a család hagyományosan összegyűlik halottak napja alkalmából, de idén ez nem biztos, hogy így lesz, mert az unokám iskolájában volt fertőzött.”

Családja sírhelyéhez ment ki a Farkasréti temetőbe Katalin is.

Fotó: Ripost /Keller Matyás

„Most volt rá időm, ezért jöttem inkább előbb” – magyarázta. „Több sírhoz is el kell látogatnom, és ha többen vagyunk a temetőben, inkább felveszem a maszkot, pedig vannak, akik anélkül sétálgatnak. A sírnál, ahol nincs a közelemben senki, én is leveszem, de fontos, hogy vigyázzunk egymásra.”

Az Újköztemetőben is sokan viselnek maszkot. Horváth Andreának kifejezetten jó oka van erre: elkapta a koronavírust, akárcsak idős édesanyja, aki kórházba is került.

Fotó: Ripost / Keller Mátyás

„Tanárnő vagyok, mindent megtettünk, mégis elkaptam valahogy a vírust. Konkrét tünetem nem volt azon kívül, hogy gyenge voltam és fáradt. Egy teljes napot végigaludtam evés-ivás nélkül” – mesélte Andrea a -nak, majd könnyeivel küszködve folytatta. „Édesanyám is elkapta és az orvos azt javasolta, menjen kórházba. Szerencsére hamarosan kiengedik. Nem súlyos az állapota, de féltem őt! Azért is jöttem ki most a temetőbe, hogy mire hazajöhet, otthon maradhassak vele és elkerüljem a hétvégi tömeget. Saját tapasztalatból mondom: viseljünk maszkot, ennyit megtehetünk, hogy óvjuk egymást!”

Fotó: Ripost / Keller Mátyás

Nem nőttek jelentősen a virágárak

Lapunk munkatársai azt tapasztalták, hogy a virágok ára nem nagyon emelkedett a tavalyihoz képest. A vágott virág szálját 400-600 forintért lehet kapni, a kis földes krizantém 600-1200 forint. Aki nagyobb, ültethető krizantémot szeretne a sírra, annak már mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, azért 1500-5000 forintot is kérnek, mérettől függően. A mécsesek 300-1500 forintba kerülnek, a koszorúk 1500 forintnál kezdődnek, de nyolcezerért is kínálják a legszebbeket.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?