Létrehozva: 2021.11.16.

Márki-Zay Péter nemet mond a rezsicsökkentésre

A baloldal jelöltje videóban szögezte le ismét az álláspontját.

Újabb videóban állt ki a baloldali eszmék mellett és mondott nemet a rezsicsökkentésre Márki-Zay Péter. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje egy vasárnapi felvételen szögezte le, nem lehet a világpiaci árakat megállítani a határon, s a gazdaságnak alkalmazkodni kell ezekhez az árakhoz.

Magyarul, szerinte rossz elképzelés az, hogy a magyar kormány meg akarja védeni a magyar családok pénzét.

A politikus Gulyás Márton kérdésére beszélt arról, ő hogyan képzeli el az árakat.

„Én mindenképpen azt gondolom, hogy a világpiaci árakat nem lehet megállítani a határon, tehát én általában nem ennek vagyok híve. Én annak vagyok a híve, hogy ha a gazdaság tud alkalmazkodni ezekhez az árakhoz. A ’70-es éveket követően egyébként ez történt a világban. Magyarország és a szovjet érdekszféra akkor azért maradt le a nyugat mögött, mert ők megkésve alkalmazkodtak az olajár robbanáshoz. Tehát nyilvánvaló, hogy ezek a folyamatok, ezek olyan világgazdasági folyamatok, hogy itt az jár jól, aki gyorsabban tud alkalmazkodni, és megtalálja azt a tartós megoldást. Nem úgy, mint Orbán Viktor, ugye ezek abszolút ostoba dolgok, be kell valljam, mármint, hogy általában az adminisztratív és másokat terhelő megoldások. Ezek a kommunista pártállamban is csak ideig-óráig működtek. Ez most sem fenntartható.”

A kérdéses részlet a videón 17.21-től látható:

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és baloldali szövetségesei politikáját képviseli az ellenzéki előválasztáson megválasztott miniszterelnök-jelölt, Márki-Zay Péter – írta a Fidesz közleményében.

A nagyobbik kormánypárt ezt arra reagálva közölte, hogy Márki-Zay Péter csütörtökön Röszkén, az ideiglenes biztonsági határzárnál tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: egy ellenzék alakította kormány együtt kívánna működni a Frontex-szel, az európai határvédelmi ügynökséggel.

A Fidesz közleményében azt írta: Márki-Zay Péter rendszeresen kiáll a migráció mellett, nyíltan beszél a migráció előnyeiről és arról, hogy be kell fogadni a migránsokat, integrálni kell őket.

„A Soros-tervet egyedül a baloldal akarja végrehajtani” – hangsúlyozták, hozzátéve: teljesen mindegy, mit ígér a baloldal a kerítésről. Azt is mondták, hogy „nem lesz gázáremelés”, aztán háromszorosára emelték a gáz árát – jegyezték meg.

A Fidesz szerint „a baloldal egy szó nélkül végrehajtaná Brüsszel megrendeléseit és betelepítenék a migránsokat Magyarországra is”.

„A bevándorlástól egyedül a nemzeti kormány védi meg Magyarországot, a Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal betelepítené a migránsokat és bevándorlóországot csinálnának hazánkból is” – fogalmazott közleményében a nagyobbik kormánypárt.

„Vannak szokatlan, piaci alapon nehezen indokolható lépések válsághelyzetben, de tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beleavatkozni” – jelentette ki Márki-Zay Péter a Blikknek adott nyilatkozatában.

A baloldal miniszterelnök-jelöltjének szavaiból tehát kiderül, hogy szerinte nem jó megoldás a benzinár befagyasztása, ami a kormány részéről egy átmeneti intézkedés, az infláció elszabadulásának megakadályozását szolgálja, és amivel az állampolgárok nyolcvanöt százaléka is egyetért a Nézőpont Intézet friss kutatása alapján.

Márki-Zay már a rezsicsökkentés kapcsán is meg akarta mondani az embereknek, hogyan éljenek, mi a helyes útja a rezsicsökkentésnek. Jelesül, hogy fogyasszanak kevesebbet. Most is ugyanezt teszi a benzinár kapcsán, meg akarja mondani nekik, hogyan éljenek: közlekedjenek kisebb autóval, többen utazzanak együtt egy kocsiban. Ez a javaslata különösen időszerű, és remek ötlet most, a koronavírus-járvány negyedik hullámának tombolása idején.

Márki-Zay a közösségi oldalán heti rendszerességgel közzétett videójában is megerősítette a rezsicsökkentést elutasító álláspontját. Szerinte nem lehet a világpiaci árakat megállítani a határon, a gazdaságnak kell alkalmazkodnia világpiaci trendekhez, az adminisztratív megoldások pedig – mint most az üzemanyagár befagyasztása – ostoba dolgok. Továbbá ezek a módszerek a kommunista állam idején sem működtek, és most sem lennének fenntarthatóak.

Jó eséllyel összefüggésben állhat a magyar embereket korábban kizsigerelő energetikai multinacionális cégek Magyarországra történő visszatérésének szándékával Márki-Zay kitartó álláspontja – mutatott rá a Kontra hírportál elemző cikke. Az írás felveti, hogy a balliberális kormányok időszaka volt a multinacionális energetikai cégek számára a szabadrablás korszaka. Márki-Zay korábban is ezeknek a multiknak dolgozott, és ma is az ő érdekeiket képviseli, többek között a rezsicsökkentés támadásával. Könnyen lehet, hogy ők állnak a hódmezővásárhelyi polgármester mögött – írta a Kontra. Az ellenzék közös baloldali miniszterelnök-jelöltje ugyanis egy évtizedig az akkor francia többségi tulajdonban lévő EDF–Démász vezetőjeként dolgozott.

A baloldali kormányok 2008-ra teljesen liberalizálták mind a villamosenergia-, mind a gázszektort, az így ellenőrizhetetlen helyzetbe került multik pedig kényük-kedvük szerint verték fel az árakat. Magyarországon kellett a legtöbbet fizetni az áramért és a földgázért 2010-ben az Európai Unióban – számol be a lap. A Fidesz-kormány ennek vetett véget a rezsicsökkentéssel, és a stratégiai cégek, így például a Démász visszavásárlásával. Ennek a ténynek az ismeretében nem lehet véletlen, hogy a baloldal miniszterelnök-jelöltje a Brüsszel által szintén ellenzett rezsicsökkentés eltörlésével kampányol – hangsúlyozta a hírportál.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Annyit nyert a lottón, amiből élete végéig hetente vehet magának egy Lamborghinit

magyarnemzet.hu

„A City legyőzi az Arsenalt, de bajnok egyik csapat sem lesz”

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Az orosz hadiflotta is megjelent a Vörös-tengeren

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Húsvéti sonkás-sajtos párnácskák, amiből egy tepsi biztosan nem lesz elég

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast