INSIDER

Más ez a húsvét: most nem mehetünk el meglocsolni a nagymamát!

Idén nem jöhetnek össze a nagycsaládok, a kijárási korlátozások miatt nem mehetünk templomba és locsolkodni, éppen a szeretteink érdekében. Egy kis ötletességgel azonban mégiscsak valódi ünneppé tehető ez a húsvét is, az emberek egymásnak is adnak ötleteket, hogyan. A Ripost összegyűjtötte, miben lesz más az idei húsvét.
  • Szerző:

Tilos a locsolkodás!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A fiúk, férfiak idén nem látogathatják meg locsolni a nagymamát, a rokonokat, barátaikat! Ezért fontos, hogy minden férfi meglocsolja a vele egy háztartásban élő hölgyeket – hiszen senki mást nem fogadhatnak a lányok, asszonyok.

Elmaradnak a nyilvános locsolkodós programok is, mint a hollókői húsvétolás.

„Természetesen a falut nem zárhatjuk be, de arra kérünk mindenkit, hogy egy ideig most inkább maradjon otthon, ahogy mi is tesszük„ - üzenik a húsvéti fesztivál honlapján. A polgármester hangsúlyozta: Hollókő mindig nagy örömmel és szeretettel fogadja a látogatókat, de most az egészség sokkal fontosabb, úgyhogy mindenki otthon húsvétoljon.

Máris átköltik a locsolóverseket, jó néhány kering az interneten, ezekkel – vagy akár a hagyományos versikékkel – online lehet meglocsolni az ismerősöket, barátokat. A lányok pedig virtuális hímes tojással honorálhatják a kedveskedést.

Hipós vízbe áztatjuk a tojást

Ahogy az országos tisztifőorvos javasolta, a tojást akkor mossuk meg, amikor fel akarjuk használni, és áztassuk néhány percre enyhén hipós vízbe. Ugyanígy alaposan mossuk meg a kemény zöldségeket, és néhány percre szintén enyhén hipós vízbe tehetjük, de utána feltétlenül öblítsük le bő vízzel!

Fotó: Profimedia

 

Egyedül vásárolunk – van, aki webkamerával

Ki szeret látatlanban sonkát venni? Melyik liszt jó a tervezett süteményhez? Máskor a húsvéti nagybevásárlás családi program, de idén jobb, ha csak egy felnőtt családtag megy vásárolni és célirányosan minél előbb beszerzi, amire szükség van. Úgysem jönnek vendégek, csak a szűk családról kell gondoskodni...

Egyre több tanácstalanul toporgó férfit látni a boltok polcai előtt. Végül telefonos segítséget kérnek, hosszan ecsetelve, melyik áru hogyan néz ki. Egy ötletes olvasónk webkamerán közvetített az otthon lévő szüleinek a piacról, sőt a szülők meg is beszélhették az árusokkal, amit akartak, a kiválasztott árut pedig a fiuk vette meg nekik.

Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország DM

Aki teheti, hasonló ötletességgel oldja meg, hogy az idősebbeknek ne kelljen boltba menniük. Az idősek, krónikus betegek kérjenek segítséget rokonoktól, barátoktól, az önkormányzattól, és ha mégis maguk mennek vásárolni, csakis 9 és 12 óra között tegyék!

Késhet az online rendelt húsvéti ajándék

A járványhelyzet miatt sokan online rendeltek ajándékot, könyvet, csokitojást vagy más apróságot a gyerekeknek. Mivel megnőtt az internetes vásárlások száma, sok a késés, így nem biztos, hogy időben célba ér minden csomag. „Két hete rendeltem könyvet, de még nem érkezett meg, lehet, hogy más ajándék után kell néznem?” „Mit mondjak a gyereknek?” „Ma megérkezett a rendelésem, 2 hetet vártam rá, de az 5 tételből csak kettőt hoztak” – ilyen panaszokkal vannak tele a Facebook csoportok. A webshopok többsége fel is tünteti az oldalán, hogy a szokásosnál több ideig tart a kiszállítás, úgyhogy aki most szeretne húsvétra rendelni, már elkésett. Ugyanez a helyzet a nagy hipermarketek esetében. Aki élelmiszert szeretne rendelni húsvétra, annak a kiszállítást vállaló kisboltok jelenthetnek megoldást.

 

Isten is online jön el az otthonunkba

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése nyomán a koronavírus-járvány miatt március 22-étől nincsenek nyilvános szentmisék, és ez érinti a húsvétot is. Nagyhéten és a szent három napban, valamint húsvét ünnepén rengeteg online miseközvetítés lesz, bármelyikhez csatlakozhatunk. A www.magyarkurir.hu honlapon összegyűjtötték, mikor honnan lesz közvetítés.

Fotó: MTI

Külön lakásban is együtt lehetünk

Távol kell maradnunk a családtól, főként az idős szülőktől, de a húsvét, az húsvét: a mamákat Skype-on keresztül is meglocsolhatjuk, ők virtuálisan küldhetnek piros tojást és ha fizikálisan nem is, a virtuális térben együtt leszünk. Nagyon sokan videóhívással pótolják a családi együttléteket idén.

Fotó: Shutterstock

„A szüleim és a testvéreim távol vannak tőlünk, de megtaláltuk a módját annak, hogy mégis együtt ebédeljünk. Ugyanabban az időpontban terítünk, ugyanazt főzzük és mindenki asztalán úgy lesznek elhelyezve a terítékek, hogy egy helyet kihagyunk a laptopnak.

Fotó: Shutterstock

Egyszerre ülünk asztalhoz és mindenki csatlakozik a konferenciahíváshoz, így olyan lesz, mintha együtt ülnénk le az ünnepi asztalhoz” – mondta el a -nak Nagy Orsolya.

Kreatív megoldásokkal dekorálhatjuk a lakást

Idén húsvétkor a kreatív, kézzel készített dekoráció a divat: ez olcsóbb, és most van is rá idő a legtöbb családban. A legtöbb iskolásnak az e heti feladatai között szerepelt is a húsvéti dekoráció készítése technikából vagy rajzból. A legnépszerűbb a papírmasé tojás.

Egy felfújt lufira kell papírokat ragasztani, és ha megszárad, a lufit ki kell venni belőle és feldíszíteni: hangulatos édességtartó tojásdísz lesz belőle.

Néhány barkaággal, saját festésű tojással is feldobhatjuk a lakást.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?