Létrehozva: 2021.07.18.

Kiadták a másodfokú figyelmeztetést: újabb zivatarhullám csap le az országra

Még néhány zivatarral teli napnak nézünk elébe.

Vasárnap a napsütést sokfelé zavarhatják gomolyfelhők, és több tájegységünkön is kialakulhatnak lokális jelleggel záporok, zivatarok, helyenként felhőszakadásra, jégesőre is számítani kell. Az északias szelet többfelé kísérhetik élénk, nyugaton erős, zivatarok környezetében pedig viharos lökések. Hajnalban 16-22, délután 27-35 fokot mérhetünk, de a zivatarokat követően több fokkal visszaesik a hőmérséklet.

Fotó: met.hu

Hétfőn a nyugati tájak kivételével még több helyen kialakulhatnak átmenetileg záporok, zivatarok. A több napsütés a Dunántúlon várható. Az északias szelet élénk, erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 26 és 31 fok között alakul – írja az Időkép.

Kedden a sok napsütés mellett már csak elszórtan északkeleten és nyugaton alakulhat ki időnként egy-egy zápor, esetleg zivatar. Az északi-északnyugati szél élénk, helyenként erős lesz. Délután 26-32 fok valószínű.

Szerdán és csütörtökön a napos időszakok mellett időnként gomolyfelhők is megjelennek az égen, de jelentős csapadék sehol sem várható. Szerdán még többfelé, csütörtökön már csak helyenként lehet élénk, esetleg erős az északi-északnyugati szél. Délutánonként 25-30 fokra van kilátás.

Heves zivatarok és felhőszakadás miatt az egész országra figyelmeztetéseket adott ki vasárnapra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a felhőszakadás veszélye miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére elsőfokú, az ország többi területére viszont másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Kiemelték: vasárnap kezdetben elsősorban a Dunántúlon és az Alföld déli, délkeleti területein, majd napközben ismét többfelé, várhatóan a hétfőre virradó éjszaka is lehetnek zivatarok. Az elsődleges veszélyforrás a felhőszakadás lesz, rövid idő alatt 25-30 milliméternyi, helyenként akár 50 milliméternél is több csapadék hullhat, emellett néhol kisméretű jég, viharos széllökés is lehet. Kitértek arra is, hogy az Alföldön a napi középhőmérséklet jellemzően 25 Celsius-fok körül alakul, az ország északkeleti területein elérheti a 27 fokot is. Így a hőség miatt is adtak ki figyelmeztetéseket: Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére másodfokút, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére elsőfokút. Az országos előrejelzés szerint a maximumok általában 26 és 34 fok között alakulnak. Késő estére 19 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.
Tovább nőtt az áradások halálos áldozatainak száma vasárnapra Németország nyugati részén, Angela Merkel kancellár várhatóan délután látogat el Rajna-vidék-Pfalz tartománynak a természeti katasztrófa által leginkább sújtott területére.
A német rendőrség vasárnap reggel közölte, hogy Ahrweiler járásban 110-re emelkedett a halottak száma, és ezzel már több mint 150-en vesztették életüket országszerte az árvizekben, beleértve a szomszédos Észak-Rajna-Vesztfáliából jelentett 45 áldozatot is. A rendőrség közlése szerint Ahrweilerben további 670-en megsérültek, miután az Ahr folyó egész településeket öntött el. Félő, hogy az áldozatok száma még tovább emelkedik. A környező területek nagy részén még mindig nem működik az áram- és a telefonszolgáltatás. Merkel kancellár délután várhatóan az Ahrweiler járásban fekvő Schuld települést keresi fel, majd a közeli Adenau településen Malu Dreyerrel, Rajna-vidék-Pfalz miniszterelnökével sajtónyilatkozatot tesz. Frank-Walter Steinmeier német államfő szombaton, Észak-Rajna-Vesztfáliába tett látogatása során az áldozatokkal való szolidaritásra és adományozásra szólította fel az embereket, Olaf Scholz szövetségi pénzügyminiszter újságíróknak pedig azt mondta, „országos erőfeszítésre” lesz szükség a régió talpraállításához. Scholz a Bild am Sonntag című vasárnapi lapnak adott nyilatkozatában több százmillió euróra becsülte a helyreállításhoz szükséges kezdeti összeget, de a hosszú távú költségek milliárdos nagyságrendűek lehetnek. A kormány szerdán ül össze, hogy áttekintse a terveket. A sürgős pénzügyi segítség a hosszabb távú újjáépítési költségeken felül érkezne, és az első gyorssegélyeket már júliusban meg kell kapniuk az érintetteknek – mondta. Több száz kilométerre délkeletre, a Felső-Bajorországban fekvő Berchtesgadener Land járásban szükségállapotot hirdettek szombat este az áradások miatt. A körzetben ketten meghaltak, ám egyelőre nem tudni, hogy a halálesetek összefüggésben vannak-e az áradásokkal. A meteorológiai szolgálat azt közölte, hogy vasárnap várhatóan mérséklődnek az esőzések. A heves esőzések és árvizek ugyancsak súlyos károkat okoztak Belgium és Hollandia egyes részein. Belgiumban szombat estig 27 halálos áldozatot jelentettek, több mint 100 embert pedig még mindig keresnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

A lélegzetelállító szőke szépség is ott lesz a világ leghíresebb versenyén - galéria

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

magyarnemzet.hu

Rossi: Ritkán veszítem el a türelmem, de most kijöttem a sodromból

metropol.hu

Harry herceg nem találkozhat Katalinnal, nagybeteg sógornőjével

mandiner.hu

Műsorváltozás a Hír Tv-ben: adásba kerül a Frizbi Tv Varga Judittal készült interjúja

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Egy ország kapott szívéhez a gyásztól: elhunyt a népszerű műsorvezető

ripost.hu

Minden nap szenvedés, gyógyíthatatlan beteg a gyönyörű színésznő

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"