Létrehozva: 2021.04.29.

Figyelmeztet a szakértő: komoly veszélyt okoz, ha kimarad a második vakcina

Amerikában többen is úgy gondolták, hogy elegendő védelmet nyújt számukra az első védőoltás, ám ez nem teljesen igaz.

Amerikában sokan annyira megbíznak az oltóanyagokban, hogy már nem is tartják szükségesnek a második dózis felvételét. A szakemberek szerint ez a téves elképzelés komoly veszélyt rejthet magában.

A legfrissebb amerikai adatok szerint a második oltásra jogosultak 8 százaléka nem adatta be a vakcina második dózisát.

Dr. Rusvai Miklós virológus elmondta, várhatóan mikor nem kell már maszkot ordanunk
Fotó: Origo – Talán Csaba

A jelenség hátterében állhat az esetleges mellékhatásoktól való félelem, de az a téves elképzelés is, hogy a védőoltás első dózisa is megfelelő védelmet nyújt a koronavírus ellen – írta meg az egészségkalauz.hu.

A Magyarországon elérhető vakcinák mindegyike kétadagos, és a szakemberek szerint a megfelelő védettség kialakulásához mindkét dózis felvételére szükség van.

„Valóban igaz az, hogy a Magyarországon forgalomban lévő öt vakcina közül négy már az első adag felvétele után is igen magas védettséget biztosít, ám a teljes és tartós védelem minden esetben a második dózis felvételét követően alakul csak ki„ – magyarázta dr. Rusvai Miklós.

„Bízom benne, hogy Magyarországon mindenki él a második oltás lehetőségével is, hiszen ennek felvételével nem csak magát, de másokat is megvédhet. Azoknak a szervezetében, akik egy oltással vészelik át a fertőzést, sokkal több vírus termelődik, mint azokéban, akik a második dózis felvétele után fertőződnek meg. Tehát a szabályos vakcinázás után annak is van esélye, hogy valaki másokat veszélyeztessen” – világított rá a víruskutató, aki hangsúlyozta, hogy a rizikócsoportokra továbbra is fokozottan vigyázni kell, így a vakcinák második adagjának felvétele nem is lehet kérdés.

Ma és az elmúlt napokban több vakcinaszállítmány is érkezett. A Szputnyik, Pfizer, AstraZeneca, Janssen szállítmányok után ma újabb 400 ezer adag Sinopharm és 44.400 adag Moderna vakcina is érkezett. Pénteken 324 ezer adag AstraZeneca is várható – mindezekkel a regisztráltak első és második körös oltása folytatódik. Magyarországon jelenleg ötféle vakcinával történik az oltás. Az uniós oltási ranglistán továbbra is a második Magyarország. A magyar lakosság átoltottsága már 39%-os, szemben a 22%-os uniós átlaggal. A magyar oltási stratégia legfőbb célja jelenleg, hogy minél többen minél előbb kapják meg az első oltást. Az oltások pozitív hatása a javuló járványügyi adatokban is már érzékelhető, a járvány harmadik hullámának leszálló ágában vagyunk. Eddig 4,581 millióan regisztráltak oltásra és a regisztráltak 78%-a már meg is kapta az oltást. Az oltási rend szerint most már bárkit olthatnak, az oltásra váró regisztráltak már interneten is tudnak időpontot foglalni. Jelenleg Sinopharm és AstraZeneca oltásokra lehet időpontot foglalni. Online időpontfoglalás: https://www.eeszt.gov.hu/hu/web/guest/covid-oltas-idopontfoglalas Magyarország összesen 24 millió adag oltóanyagot vár az uniós beszerzésből, ennek eddig a 17%-a érkezett meg négy gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen). A legtöbb vakcinát (2,5 millió adagot) a Pfizer szállította. Eddig két Janssen-szállítmány érkezett hazánkba, de ezt a vakcinát egyelőre nem alkalmazzák, mert még hatósági vizsgálat alatt áll. Az ezen a héten érkezett Moderna és Pfizer vakcinákat elsősorban második körös oltásokhoz használják, a Pfizerből jelentős mennyiséget a 16-18 évesek oltására is félretett az országos oltási munkacsoport. Miután az uniós beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, az oltások felgyorsítása érdekében Magyarország további 7 millió adag orosz és kínai vakcinát is vásárolt, ennek több mint a fele már meg is érkezett. A megrendelt 2 millió adag Szputnyik vakcinából már 1,8 millió adagot, a megrendelt 5 millió adag Sinopharm vakcinából pedig már 2,1 millió adagot kapott meg Magyarország. A magyar kormány a vakcinabeszerzések ügyében a nyilvánosság pártján áll. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korában nyilvánosságra hozta a kínai és az orosz szerződéseket. Emellett a kormány arra kérte az Európai Bizottságot, hogy ők is hozzák nyilvánosságra a Brüsszel által kötött vakcinaszerződéseket. A baloldal hazugságaival ellentétben nem áll több millió adag vakcina raktárakban, az eddig Magyarországra érkezett oltóanyagok nagy részét már beoltották első és második oltásokra, minden az országba érkező vakcinát rövid időn belül kiszállítanak az oltópontokra és a háziorvosokhoz. Az a vakcina, amely már az országban van, de éppen még nincs beoltva, az vagy második körös oltásra biztonsági tartalék, vagy éppen kiszállítás alatt van, vagy hatósági vizsgálat alatt áll és annak befejezésig nem engedélyezett az oltásra.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Tízezrek tartják őrült nyomás alatt Marco Rossit

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

borsonline.hu

Ennek a 4 csillagjegynek nagy pénz üti a markát még idén tavasszal

hirtv.hu

"Sírjál, majd elmegy a tejed!", reagált Magyar Péter, amikor Varga Judit kétségbeesésében sírt

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

mandiner.hu

Varga Judit közeli ismerőse: A Partizánban hallott robotikus hangnemet korábban csak otthon csillogtatta meg Magyar Péter

origo.hu

Hajdú Péter: Felkavart a beszélgetés Varga Judittal

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast

INSIDER

Készülj fel a hosszú hétvégére: ilyen idő lesz húsvétkor

INSIDER

Gulyás Gergely a műtétjéről: újra kellett tanulnom járni

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten