INSIDER

Maszkviselésre buzdít Kemenesi Gábor

Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne – a virológus azt ajánlja, hogy zárt térben hordjuk továbbra is.
  • Szerző: Ripost

A maszkviseléssel kevésbé hagyjuk szaladni a vírust, kevesebb embert ér el, kevésbé telnek a kórházak és esnek ki munkaképes emberek a gazdaság motorjából – írja Facebook-oldalán Kemenesi Gábor.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Teljesen mindegy, hogy milyen variáns, fizikai értelemben véve (a maszkok fizikai védelmet nyújtanak) ugyanazt a felépítésű/méretű és ugyanazzal az aeroszollal vagy cseppfertőzéssel terjedő vírust védjük ki” - magyarázza a szakember, hogy miért jó a delta ellen is.

maszk 02

Fotó: Pixabay.com

A virológus felsorolja, hogy hol tartja és kinek szükségesnek a maszkviselést:

  • Főként rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyeken nagyon fontos és hatásos a vírus terjedése ellen.
  • A maszkviselés nagy tömegben szintén jótékony biztonsági faktor a vírus terjedése ellen.
  • Lehetőleg jó szűrőképességű FFP vagy KN95 maszkot viseljünk (nem kilégzőszelepes!).
  • Oltottként is maszkozzak? – igen, az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, ám hagy némi ablakot a vírus továbbadására, így oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is.
  • Jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne.

Fotó: MTI

A maszkviselés természetesen nem helyettesítheti az oltást, ezek egymást kiegészítő védekezési formák. A beoltatlanoknak még mindig nem késő oltásra regisztrálni. A koronavírus és annak variánsai továbbra is jelen vannak Európában, a gyorsan terjedő delta vírusmutáns miatt több országban újra emelkedik a fertőzöttek száma. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is a védőoltás jelenti a legerősebb védelmet. A beoltottak kevesebb mint 1%-a betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. A magyar lakosság többsége regisztrált védőoltásra és már fel is vette azt, aki még nem, annak sem késő. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?