INSIDER

Maszkviselés: szigorít a vasút és a Volán is – megszólaltak az utasok

Leszállítják azokat, akik szabálytalanul vagy egyáltalán nem hordanak maszkot a MÁV és a Volánbusz járatain. Aki megtagadja a maszk viselését, az 10-50 ezer forintos bírságot is fizethet. Az emberek a nyári lazítás után most ismét sokkal fegyelmezettebbek.
  • Szerző: Ripost

Szeptember 15-étől komoly szigorral lép fel a MÁV és a Volánbusz. Jövő keddtől lezavarják a járműről azt, aki nem visel maszkot. Aki nem engedelmeskedik, arra rendőrt hívnak és a szabálysértési eljárásban 10-50 ezer forint a büntetés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Somogyi Hírlap

A Volánbusz közölte: a rendőrség az autóbusz-állomásokon és az autóbuszokon szúrópróbaszerűen ellenőrzi a maszkviselést és szabályszegés esetén büntet.

Fotó: Ripost

A munkatársainak több utas is bevallotta, hogy elsősorban a büntetéstől tart, emiatt viseli a maszkot. Ispán Erika mindennap vonattal és villamossal utazik vidékről Budapestre, így gyakran találkozik ellenőrökkel.

Fotó: Ripost

„Nem tartom veszélyesnek a vírust, és az utóbbi időben már nem is hordtam maszkot, de most, hogy bejelentették a büntetést, nem kockáztatok” – árulta el lapunknak.

Fotó: Ripost

„Hordom a maszkot, mert ha jön az ellenőr, nem akarok fizetni” – mondta K. Zsombor.

Fotó: Ripost

Kósa Mihályné nem tagadja, többször is szabálytalanul hordta a maszkot, az orrát nem fedte vele:

„Sűrűn utazom, most is a vonatra várok. Mindig van nálam szövetmaszk, amit vásárláshoz és utazáshoz felveszek. Korábban megengedtem magamnak, hogy kilógjon az orrom, de most megint jobban terjed a vírus és büntethetnek is, szóval inkább kibírom.”

Fotó: Ripost

Ózonos fertőtlenítést is végeznek

A MÁV-START a személyszállító járművein szeptembertől ismét minden nap elvégezteti az emelt szintű fertőtlenítéseket a nemzetközi járatokon, a budapesti elővárosi és a fővárost érintő távolsági vonatoknál.

Fotó: Ádám János / Észak-Magyarország

A vasútállomásokon és a forgalmasabb megállóknál érintésmentesen működő kézfertőtlenítő oszlopokat helyeztek ki.

A Volánbusz az autóbuszokat napközben és minden éjjel takarítja, a kapaszkodókat vírusölő fertőtlenítőszerrel kezelik és ózonos fertőtlenítést is bevetnek. Fokozott tisztítást rendeltek el az autóbusz-állomásokon is.

A BKK is büntet

A héten életbe lépett szabályozás értelmében Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatain a maszkot nem vagy szabálytalanul viselő utasokat az utazásból történő kizárás mellett 8000 forintra büntethetik a BKK ellenőrei.

A boltokban is egyre többen viselnek maszkot

„Országos statisztika nincs arról, hányan hordják a maszkot az üzletekben, és hányan nem. Ám látható, hogy az utóbbi időszakban javult a helyzet” – közölte a megkeresésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. „Vannak olyan eladók és vásárlók, akik nem rendeltetésszerűen hordják a maszkot, de egyre kevesebben. Közérdek, hogy erre figyeljünk, de a rendőrség ellenőrizheti is.”

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?