INSIDER

Medárd elintézte: ez vár ránk a következő 40 napban

Mindenki azt találgatja, hogy idén beválik-e a népi jóslat és a Medárd napja után valóban 40 napig esik-e az eső. Nos, a Ripost utánanézett, hogy mire számíthatunk az időjárásban július 17-ig.
  • Szerző: Ripost

Kánikula? Vagy tartós 40 napos eső? Mire készülhetünk az elkövetkezendő 40 napban. Különös tekintettel arra, hogy július 8-án volt Medárd.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nos, Dávid Mihály nyíregyházi mérnök már több mint 40 éve készít hosszútávú prognózisokat, a Dávid-naptár pedig egyre népszerűbb. Talán azért, mert előrejelzései sokszor rendkívül pontosak.

Fotó: MTI

A nyaralni vágyók mindenesetre örülhetnek, hiszen a Dávid-naptár szerint idén elmarad a Medárd napjához köthető tartós, esős időszak. A jövendölése szerint az elkövetkezendő 40 napból júniusban 13-án, 14-én, 17-én, 18-án, 21-én, 22-én és 30-án várhatóak helyi záporok, míg júliusban 5-8 között, illetve 12-én, 15-én és 17-én.

De miként alakul vajon a hőmérséklet? Nos, június közepén pár napra 25 fokra csökken a napi maximum, ám utána jelentősen beindul a nyár, 20-án már 35 fokos kánikulára számíthatunk, a 30 fok feletti hőség pedig ki is tart a hónap végéig.

A Balaton vize is biztonságos

A Balaton vize is biztonságos (Fotó: Ripost)

Július elején ismét visszacsúsznak a napi maximumok 25 fokra, ám 12-től fokozatosan egyre melegebb lesz az idő, huszadikán már ismét 30 fok várható, míg ezt követően akár 35-36 fokos kánikula is várhat ránk.

A Dávid-naptár előrejelzéseit a kánikulai napokról megerősíti az Mkweather.com nemzetközi portál is. Mint írják, idén Nyugat-Európában rövid, de erős hőhullámokra lehet számítani, míg Közép-Európa déli részén, így Magyarországon is ezek a hőhullámok hosszabb ideig tarthatnak.

Fotó: 123rf

Az AccuWeather előrejelzése is megerősíti alapjaiban a Dávid-naptár prognózisát, ugyanis a hónap közepétől már ez az oldal is 28-29 fokos maximumokkal számol, igaz ők nem írnak 30 fok feletti hőmérsékleteket.

Júniusban mindössze 19-én és 20-án jeleznek záport, vagy esőt változó felhőzettel.

Júliusban, a Medárd időszak végéig, vagyis 17-ig többször előfordulhatnak záporok, zivatarok, de a hőmérséklet 27-30 fok lesz az időszak végéig.

A koponyeg.hu előrejelzése csupán 12 napra terjed, de ez is azt mutatja, hogy tartós esőre ebben az időszakban nem számíthatunk. A hőmérsékleti mélypontot a portál 14-re teszi, ekkor csupán 24 fok várható, ám ezt követően fokozatosan melegszik az idő, 19-20-án már 30 fok várható.

Mindent összevetve megállapíthatjuk, hogy június második fele ugyanolyan kiváló lesz a vakációra, a fürdőzésre, mint a július 12-től kezdődő időszak. Vagyis idén nem kell félnünk a tartós esőtől és a hűvös nyártól Medárd ide, vagy oda.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?