INSIDER

91 százalékkal emelkedett a mediánbér 2010 óta

Tíz év alatt nagyot nőtt Magyarországon az átlagbér és a mediánbér is.
  • Szerző: Ripost

Míg az átlagbér 2010-től 2019-ig 202 500 forintról közel 82 százalékos növekedéssel 367 800 forintra nőtt, addig a mediánbér még ennél is nagyobb mértékben, 91 százalékkal nőt: 153 000 forintról 292 300 forintra – írja az MTI a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettesét idézve.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Windisch László elmondta, általános nemzetközi gyakorlat az, hogy a bruttó átlagkeresetek mutatója áll a munkabérekkel kapcsolatos statisztikák középpontjában. A jogszabályok is ezt a mutatót alkalmazzák, ha átlagbérrel kell számolniuk, például különböző ellátások megállapításának alapjaként.

A bruttó átlagbér a teljes felmért keresettömeg és a keresők létszámának hányadosaként áll elő. A mediánbér egy ezt kiegészítő statisztikai mutató, azt mutatja meg, hogy ha a keresőket sorba rendezzük a keresetük nagysága szerint, akkor mennyit keres az állomány középső tagja.

A mediánbér 2010 óta 91 százalékkal emelkedett

A medián bér 2010 óta 91 százalékkal emelkedett
Fotó: Pixabay

Az adatok bárki számára elérhetőek a KSH és az EU statisztikai hivatala, az Eurostat honlapján is. Az Eurostat 2002 óta publikálja a tagállamok mediánbér adatait is, hamis látszatkeltés tehát az, hogy ez az adat titkos lenne.

A szakember szerint az elmúlt tíz évet vizsgálva elmondható, hogy több évben is erősebb növekedési ütem volt megfigyelhető a mediánbérek tekintetében, mint az átlagbéreknél, ez azzal függ össze, hogy a kereseti eloszlás középső szegmensében volt arányaiban a legmagasabb a keresetnövekedés.

A jövedelem típusú statisztikákban nemzetközileg és általánosan is igaz, hogy a medián mindig alacsonyabb, mint az átlagbér. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban a felmért tagországok több mint felénél a mediánbér az átlagbér 84 százalékánál alacsonyabb volt, vagyis a magyar kereseti eloszlás európai viszonylatban egyáltalán nem nevezhető kiugrónak – mutatott rá az elnökhelyettes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?