Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.15.

Még időben lépett Magyarország: Megindult a harc a vakcináért, Brüsszel lassúsága életeket veszélyeztet

Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban már oltanak az unióban gyártott Pfizer-Biontech vakcinával, de a brüsszeli engedélyezési folyamat lassúsága miatt az európai országok még nem jutnak hozzá. A magyar kormány időben lépett, amikor egyértelművé tette: brüsszeli jóváhagyás nélkül is elindítja a hazai szakemberek által biztonságosnak ítélt oltóanyagok beszerzését.

A koronavírus-járvány elleni küzdelemben a vakcina a megoldás, és jó esélyünk van arra, hogy európai, kínai és orosz vakcina is időben jusson Magyarországra, és megfelelő ellenőrzés után elérhetővé tegyük azok számára, akik önkéntesen akarják magukat beoltatni – mondta november első hetében Orbán Viktor, miután tudományos szakemberekkel tanácskozott a Karmelita kolostorban.

AFP

Ahogy az várható volt, az ellenzék Brüsszelhez fordult: szabad-e oltani uniós jóváhagyás nélküli vakcinával Magyarországon? A válasz: vészhelyzet esetén, saját hatáskörben, egy kormány ezt megteheti, de nem forgalmazhatja más országban.

Mondjuk egy kínai vagy orosz vakcinát Németországban. Ilyen eset csak elméletben fordulhatna elő, azért hoztuk szóba mégis, mert a német Bild a berlini kormány kudarcáról ír azzal kapcsolatban, hogy milliók kapnak világszerte német oltást, de nekik, mármint a németeknek, várniuk kell.

November 10-én Jens Spahn egészségügyi miniszter azt mondta: „Német egészségügyi miniszterként nehezen tudnám megmagyarázni, ha egy Németországban gyártott vakcinával a világ más régióiban előbb oltanak, mint Németországban.” Most, egy hónappal később mégis erre kényszerül, mert az amerikai-német Pfizer-Biontech oltása egyre több országban kapható. Az Egyesült Királyság polgárait már több mint egy hete oltják vele, az Egyesült Államokban tegnap kezdődött a tömeges vakcinázás. Kanada, Bahrein és Izrael is jóváhagyta a hatóanyagot.

Fotó: AFP

Azt vetik a német egészségügyi miniszter szemére, hogy felgyorsíthatta volna a jóváhagyási folyamatot Brüsszel kihagyásával az „orvosi szükségletekre hivatkozó biztonsági szabályozással” . Most már Spahn is azt mondja: „Németországban lényegesen gyorsabb lett volna a vakcina engedélyezése nemzeti hatáskörben„. Paul Welfens, a Wuppertali Egyetem közgazdászprofesszor szerint azonban a késedelem emberek ezreinek életét veszélyezteti!

Az „erősebb kutya” olthat?

Az Airfinity tudományos információs és elemző cég adatai szerint a nyolc vezető kísérleti vakcina gyártójának lekötött szerződései azt mutatják, hogy a gazdag országoknak annyi oltásuk lesz, amennyivel háromszorosan átoltathatják országaik lakosságát, miközben a szegény országok még az egészségügyi dolgozókat és a legveszélyeztetettebb embereket sem tudják immunizálni. A Kanada által lekötött oltásmennyiség arra is elég lenne, hogy minden lakosukat ötször oltsák be a betegség ellen. A Sky News cikke Kenyát, Mianmart, Nigériát, Pakisztánt és Ukrajnát sorolja föl, mint a vakcinaverseny legnagyobb veszteseit.

Nem lehet politikai kérdést csinálni a vakcina ügyéből

December végén már több százezer adag vakcina érkezhet Magyarországra, amelyet a védekezésben dolgozók kapnak majd. Ezt követően a biztonságosnak ítélt oltóanyagok közül a leggyorsabban érkezőhöz lehet majd hozzájutni elsőnek, az oltás pedig önkéntes lesz, jelentkezni kell majd érte – mondta Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke a Hír TV vasárnap esti műsorában. Szijjártó Péter külügyminiszter múlt heti parlamenti meghallgatásán közölte: a kormány kötelessége biztosítani, hogy a lehető leggyorsabban biztonságos oltóanyaghoz jussanak az emberek. Nem lehet sem politikai, sem ideológiai kérdést csinálni a vakcina ügyéből. Kitért arra: Nyugaton öt vakcinafejlesztési projekt fut, és Magyarország 17,5 millió adag vakcinát kötött le. Arról is beszélt, hogy Kínában három gyártóval állnak kapcsolatban, és a héten megkapják az oltóanyagok dokumentációját. Az orosz vakcináról pedig a helyszínen járt magyar szakemberek azt mondták: a lehető legfejlettebb technológiával találkoztak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

metropol.hu

„Soha életedben nem csillogtál még így!” – Tóth Gabi fotóval jelentette be a váratlan örömhírt, záporoznak a gratulációk

vg.hu

Alba Aréna: megnyílt Magyarország legújabb sportarénája – fotók

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. április 20-21.: Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát