INSIDER

Még Japánból is csodájára járnak a Bazilika előtti karácsonyi vásárnak

Minden szavazási rekordot megdöntve az Advent Bazilika lett idén Európa legszebb karácsonyi vására! Még Japánból is a csodájára járnak, Sanae például azért jött Budapestre, hogy ezt megcsodálja. Az árusok szerint egyre több magyar család is kilátogat a sok ingyenes programot nyújtó helyszínre. Este pedig Európa legnagyobb 3D fényfestése kápráztatja el a látogatókat.
 • Szerző: Ripost

Kilenc év alatt Európa legszebb karácsonyi vásárává nőtte ki magát az Advent Bazilika: a European Best Destinations független utazási portál 2019-es online szavazásán minden rekordot megdöntve, közel 40 ezer vokssal diadalmaskodott Budapest. A a helyszínen járt utána, mi a titka a hatalmas sikernek. Napközben inkább a külföldi csoportok és az idősek veszik birtokba a Bazilika előtti teret, de dél körül már családok is érkeznek. Sanae kifejezetten ezért utazott ide Japánból, hogy lássa az Advent Bazilikát, ami már tavaly is második lett Tallin után az utazási portál szavazásán.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Seane Japánból érkezett, hogy megcsodálja a vásárt
Fotó: Ripost

„Nálunk nem jellemző a karácsonyi vásár, ha van, az is kicsi, ezért kíváncsi voltam, Európában hogyan készülnek az emberek„ – mondja a japán nő. „Az tetszik, hogy rengeteg szép apróságot lehet kapni, gyönyörű ajándékokat lehet vásárolni. Ízlenek a magyar ételek is, a kolbász, a bejgli, a hungarikumok. Ez a hatalmas karácsonyfa, a zene, az egész hangulat magával ragadó! Ami a legjobban tetszik, az az esti fényjáték, amíg Budapesten vagyok, többször is kijövök ide.”

Fotó: Markovics Gábor

De nem csak a külföldiek körében népszerű, a Bazilikához magyar családok is szívesen jönnek, mert rengeteg ingyenes gyerekprogram van, és kevésbé drága, mint a Vörösmarty téri.

Fotó: Markovics Gábor

„Elsősorban a hangulata és az, interaktív lehetőségek miatt szeretik ezt a helyet a látogatók” – vélekedik Zoltán, aki fajátékokat árusít. „Jönnek külföldiek, de egyre több magyar családdal találkozom. Ez a vásár meghitt, barátságos, és mivel a bérleti díjat évek óta nem emelték, megfizethető maradt. Én négy éve dolgozom itt, és nagyon szeretem, igazi adventi hangulatban telik az idő.”

Zoltán fajátékokat árul
Fotó: Markovics Gábor

Klárának nehezére esik a járás, tegnap azonban hallotta a hírekben, hogy ez Európa legszebb karácsonyi vására, és meg akarta nézni magának.

Klára imádja a karácsonyi vásár hangulatát
Fotó: Markovics Gábor

„Szeretek emberek között lenni karácsony közeledtével, és mindenképpen a saját szememmel akartam látni, milyen a legszebb vásár„ – mondja az illatszerek között nézelődve. Nem csodálom, hogy annak választották, nagyszerű hangulata van. Ez a látvány, a zene, a gyönyörű kézműves dolgok… Nem akartam itt ajándékot vásárolni, mert úgy gondoltam, túl drága lesz, de olyan sokféle szépség van, hogy azt hiszem, néhány apró ajándékot mégis beszerzek. Örülök, hogy kijöttem.”

Fotó: Markovics Gábor

A nemzetközi hírnevet az is elősegíthette, hogy a Bazilika lépcsőjénél van egy szerkezet, a Selfie Point, az ott készítesz szelfit az egész világ láthatja. 5 különböző háttérképből választva, 49 nyelven lehet boldog karácsonyt kívánni. Minden nap fél öttől kivetítik ezeket az üzeneteket a Bazilika falára.

Fotó: Markovics Gábor

Az Advent Bazilika 10 különlegessége

 • Itt látható Európa legnagyobb 3D-s fényfestése
 • Személyes fényüzenetet küldhetnek a látogatók
 • 12 méteres karácsonyfát állítottak fel
 • Szelfipont üzemel – csodás háttérrel
 • Ingyenes jégpálya várja a gyerekeket, körülötte pohártartók szolgálják a kényelmet
 • Ingyenes kézműves kuckóba várják a kicsiket
 • Környezetbarát poharakat, tányérokat és evőeszközöket használnak
 • Mindig hangulatos ünnepi zene szól
 • Jól bejárható, tágas, áttekinthető az elrendezés, sok az ülőhely
 • Különleges, tematikus napokat tartanak: ma mesenap lesz a Nemzeti Színház művészeivel, holnap Luca-nap

Részletes program: adventbazilika.hu

Fotó: Markovics Gábor

Antonio Banderas is ide hív

Az ötszörös Golden Globe-jelölt filmsztár, Antonio Banderas is körülnézett a bazilikai adventi vásárban, amikor 2017-ben hazánkban járt. Sőt az Evita, a Zorró álarca és a Desperado című filmek főszereplője a Facebook-oldalára egy 16 másodperces videót is közzétett a helyszínről, ami mellé a következőket írta: „Szeretnél csatlakozni hozzám Budapesten? Üdvözlet Budapestről. Te is jössz?”

Romantikus lánykérés

Közel 14 ezren látták azt a tavaly készült videón, amelyen egy magyar fiú, Gergő megkéri szerelme, Ninetta kezét az Advent Bazilika fényjátéka alatt. Ninetta minden évben ellátogatott a Bazilika előtt lévő vásárba, és szerelme ezt az alkalmat használta ki, hogy nagy közönség előtt, romantikusan, meglepetést szerezve tegye emlékezetessé a lánykérést. Az egyik pillanatban még a zenei aláfestéssel készített karácsonyi fényjátékot nézték a körülöttük álló emberekekkel, majd a következő pillanatban az alábbi feliratot festették a Bazilikára: „Szerelmem, Ninetta, hozzám jössz feleségül?” A nyomaték kedvéért a fiú le is térdelt menyasszonya elé és gyűrűt húzott az ujjára. A vásár egész közönsége éljenzett és tapsolt.

És ezeket olvastad már?