INSIDER

Még viccnek is rossz, amiben Karácsony és Márki-Zay megállapodott

A két polgármester lényegében azt jelentette be, hogy ikrekként fognak közösen kormányozni. Mindez inkább tűnik abszurd humornak, mint bármilyen megoldásnak.
  • Szerző: Ripost

Napok óta tart Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter kölcsönös udvarlása a politikai nyilvánosság előtt. Alighanem a hódmezővásárhelyi polgármestert is meglepte egyötödös szavazataránya az előválasztáson és most megpróbálja kiélvezni a váratlan helyzetét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2021. július 24.
Karácsony Gergely fõpolgármester beszél a 26. Budapest Pride felvonulás célállomásán, a Tabánban 2021. július 24-én.
MTI/Balogh Zoltán

Meglebegteti lemondását, majd mégis saját nagyobb esélyeit fényezi – írja a nezopontok.hu. Tudja, rajta a baloldali nyilvánosság szeme és mintha törleszteni akarna a 2018-as berobbanása utáni elhallgatásáért. Ez a túlburjánzó szereplésvágy az oka annak is, hogy Márki-Zay nem a baloldali pártok egyikében kötött ki, hanem zöldmezős beruházásra kényszerült a politikai piacon. Túlmozgásossága egyik pártnak sem hiányzott.

Hódmezõvásárhely, 2018. március 19.
Márki-Zay Péter (függyetlen) polgármester beszél a hódmezõvásárhelyi közgyûlés ülésén a városháza dísztermében 2018. március 19-én.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Karácsony Gergely gyenge előválasztási kampánya és alig egynegyedes szavazataránya miatt nem tudja úgy diktálni a feltételeket és a tempót, mint ahogy kampánystratégiái megálmodták. El kell tűrnie, sőt jó képet kell vágnia Márki-Zay játékához. A helyzet már napok óta komikus, de a Karácsony és Márki-Zay közötti hétfői megállapodással egyenesen komédiává vált. A két polgármester lényegében azt jelentette be, hogy ikrekként fognak közösen kormányozni. Közösen indulnak az előválasztás második fordulóján, közösen lépnek fel a választók előtt, sőt mindig egyeztetve, közösen hoznak döntéseket. Talán még az irodájuk is közös lesz.

Mindez inkább tűnik abszurd humornak, mint bármilyen megoldásnak. Mielőtt azonban bárki elmosolyodhatna, érdemes a „kompromisszum nélkül megállapodás” árnyoldalait is látni.

A két polgármester valójában döntésre és így kormányzásra képtelen politikusként mutatkozott be. Bárkit is jelölnek végül kormányfőnek, a másik félnek olyan zsarolási potenciálja lesz vele szemben innentől, amely annak politikai mozgásterét minimálisra csökkenti. Egy képzeletbeli baloldali győzelem után Magyarország vezetése arról szólna, hogy a tényleges és a képzelt kormányfő egymással hosszan egyeztetnek, anélkül, hogy meg tudnának állapodni. Újra és újra válságba kerülő kapcsolatukat folyamatosan egyeztetve kellene kibékíteni. Egy ilyen komédián csak Gyurcsány Ferenc nevetne, Dobrev Klára pedig a fiatal Gyurcsányt megszégyenítő sebességgel venné át tőlük a hatalmat.

Vajon ki mondja meg Karácsony Gergelynek és Márki-Zay Péternek, hogy a király meztelen? A baloldal hangadói mélyen hallgatnak, újságírói a tényszerűség mögé bújva, kommentár nélkül tudósítanak az állítólag felszálló fehér füstről. Sokan közülük bizonyára Karácsonynak drukkolnak és nem merik maguknak sem bevallani, hogy a kitalált modell rossz vicc. Ha más nem, én szólok: nagy a baj. A felelős döntés helyett kitalált előválasztás részeredménye káosz-szerű állapotokat hozott a baloldalon. Orbán Viktor eközben nyugodtan tervezheti ötödik kormányát.

Változott az előválasztás második fordulójába bejutott ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelöltek rangsora a Medián legfrissebb kutatása szerint – közölte az ATV-re hivatkozva a Mandiner. A felmérés szerint a második forduló előtt Dobrev Klára vezet, szorosan őt követi Márki-Zay Péter, és messze le vannak maradva tőlük Karácsony Gergely.

A Medián mérése szerint a szavazni szándékozók körében Dobrev Klára 37, Márki-Zay Péter 33, Karácsony Gergely 24 százalékon áll.

A felmérés október első napjaiban készült.

A Medián szerint tehát Dobrev Klára nyerné az előválasztás második fordulóját, ha három jelölt közül kellene választani. Dobrev Klárára a megkérdezettek 37 százaléka voksolna, őt meglepetésre Márki-Zay Péter követi 33 százalékkal, Karácsony Gergelyt pedig a megkérdezettek 24 százaléka választaná – írja a Mandiner.​

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Tiramisu-variációk karácsonyra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?