INSIDER

Megdöbbentő: ennyivel megúszhatja 28 ember halálát a Viking kapitánya

A Fővárosi Főügyészség sajtóközleményben tudatta, ami mindenkit foglalkoztatott eddig a Hableány kérdésénél: mi lesz az ukrán kapitány sorsa?
  • Szerző: Ripost

A Fővárosi Főügyészség most sajtóközleményben tudatta, hogy a Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség vádat emelt az ukrán kapitány ellen halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége és 35 rendbeli segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Jurij C. a Viking Sygin ukrán kapitánya

A vádirat szerint a vádlott, a 64 éves ukrán férfi egy szállodahajóval május 29-én, az esti órákban elindult a Margit híd irányába. A kapitány a hajót zuhogó esőben, éjszakai látási viszonyok között, a Duna két partján üzemelő közvilágítás mellett, sűrű vízi forgalomban vezette, azonban szabad szemmel több mint 1 kilométer távolságra el lehetett látni – olvasható a közleményben.

Az ütközés pillanata az egyik térfigyelő kamera felvételén

A Dunán ekkor azonos irányba közlekedett a Hableány nevű, kisebb személyhajó, amelyen utasként 33 dél-koreai állampolgár, valamint a kapitánya és egy fő legénység tartózkodott. A kisebb hajó a Parlament előtt, balról megelőzte a szállodahajót, majd előtte hajózott és így elsőbbségi helyzetbe került a Margit híd alatti áthajózásnál. A nagyobb hajót vezető kapitány ennek ellenére gyorsítani kezdett. Egyértelműen látható volt a Hableány hajó helyzete, iránya és sebessége, és látható volt az ukrán férfi számára, hogy a Hableányhoz veszélyes közelségbe kerülhet és a két hajó ütközése is bekövetkezhet – közölte a Fővárosi Főügyészség közleményében. A kapitány azonban a tőle elvárható figyelmet elmulasztotta, percekig nem a hajó vezetésére koncentrált, így mindezt nem észlelte, végül a Margit híd alatti hajóúton a szállodahajó nekiütközött a Hableánynak, ami elsüllyedt.

Holttesteket emelnek ki a felszínre emelt Hableány roncsából

A Budapesti Ügyészség a kapitánnyal szemben vádiratot nyújtott be a Pesti Központi Kerületi Bíróságra. A vád szerinti bűncselekményeket a törvény kettőtől tizenegy évig tartó szabadságvesztéssel fenyegeti. A kerületi ügyészség indítványozta, hogy a bíróság ítélje 9 év börtönbüntetésre és 9 év vízi járművezetéstől eltiltásra a vádlottat, abban az esetben, ha a bűnösségét a vád tárgyává tett bűncselekmények vonatkozásában az előkészítő ülésen beismeri és lemond a tárgyaláshoz való jogáról.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?