INSIDER

Nemzetközi hírű orvos adott megelőző tanácsokat: 5 tipp, hogy kivédd a Covidot!

Nemcsak a krónikus betegségektől óvhat, de még a Covid elleni harcban is segíthet a diéta, a jóga, és meglepő módon a szeretet... És hogy még mi mindennel csökkenthető a koronavírus-fertőzés és a betegség okozta halál esélye? Mutatjuk!
  • Szerző: Ripost

Az egészséges diéta, a jóga, a kevesebb stressz, a szeretet, és a dohányzás mellőzése csökkentheti a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, így a Covid-fertőzés esélyét és a koronavírus okozta halált is – írja a Mirror-ban dr. Miriam Stoppard.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szakértők szerint a jóga és a meditáció is segíthet elkerülni a koronavírus okozta megbetegedést és halált. Fotó: Shutterstock

A statisztikák szerint a legtöbb Covid-fertőzés miatti halál egy vagy több krónikus betegségben szenvedő embernél történt. Dr. Stoppard szerint – akinek számos könyve többek közt magyarul is megjelent – a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, egyes rákos megbetegedések, az autoimmun betegségek és a demencia olyan egészségügyi problémák, amelyeket nagyban befolyásolhatnak az életmódbeli döntéseink és ezek egészséges vagy egészségtelen immunrendszerhez vezetnek.

Dr. Stoppard – hivatkozva Michael Dixon és Dean Ornish cikkére a Royal College of Physician folyóiratában – azt mondja, hogy igen sok krónikus betegség reagál az életmód megváltoztatására. Mi több, akár meg is akadályozhatja azok kialakulását. Éppen ezért a szakértők azt gondolják, ugyanezek a változások csökkenthetik a Covid-19 okozta halál kockázatát is.

Négy alapvető életmódbeli tényező létezik

* amit eszünk (teljes értékű táplálék, növényi alapú diéta),

* amit csinálunk (megfelelő fizikai aktivitás, például gyaloglás és erősítő edzések),

* mentális közérzet (stresszcsökkentés, például meditációval, jógával)

* társadalmi, baráti és családi kapcsolatok.

Ezek azok az életmódbeli változások, amelyek pozitívan befolyásolhatják a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, és akár a már kialakult betegségek súlyosságának csökkentésére vagy visszafordítására is képesek lehetnek. Így növelhetik tehát a Covidtól való megfertőződés és a halál kockázatát is.

Röviden: a helyes táplálkozás, a több mozgás, kevesebb stressz, ha szeretünk, illetve szeretve érezzük magunkat, és mellőzzük a dohányzást, akkor nagyobb eséllyel kerülhetjük el a betegséget és a koronavírus-fertőzés okozta halált.

Az egészséges életmód meghosszabbítja az életet is

2018-ban a Harvard Közegészségügyi Iskolában több mint 100 ezer beteg részvételével végeztek egy nagyszabású vizsgálatot. A tanulmny rámutatott: azoknál, akik az egészséges életmód öt szempontjának megfelelő módon élték az életüket, 82 százalékkal alacsonyabb volt a kockázata, hogy szívbetegségben és 65 százalékkal csökkent esélyük, hogy rákban haljanak meg. Ráadásul ezek az emberek átlagosan 12-14 évvel tovább éltek.

A magány és bezártság növeli a betegség és a halál kockázatát

A koronavírus-járvány óta azok az emberek, akik magányosnak és elszigeteltnek érezték magukat, háromszor vagy akár tízszer nagyobb eséllyel betegedhettek és halhattak meg idő előtt, mint akiket szeretnek, tartoznak valakihez és részesei egy közösségnek. Ráadásul a félelem érzése elnyomja az immunrendszer működését, így aki fél, még nagyobb eséllyel kaphatja el azt a betegséget – adott esetben a Covidot –, amelytől leginkább tart. Tehát, ha egy személy depressziós, az immunrendszere is depresszióssá válik – véli a doktornő.

Ugyanez derült ki például a pszichés problémákkal küzdő HIV-pozitív férfiak vizsgálatakor is. Azok, akik depressziósak voltak, lényegesen nagyobb eséllyel haltak meg az AIDS-ben, mint azok, akik nem. Egy újabb kutatás szerint a boldogság és békésség érzése fokozza az immunrendszer működését – és valószínűleg a Coviddal szembeni ellenállást – foglalta össze dr. Miriam Stoppard szavait a Mirror.

Bár a fenti gondolatok sok szempontból hasznosak lehetnek, érdemes szem előtt tartani a magyar szakemberek álláspontját a koronavírus kapcsán: az oltás életet ment. Ráadásul a magyar kormány vakcinapolitikájának köszönhetően kellő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre Magyarországon, s aki regisztrál a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon, az megkaphatja a koronavírus elleni vakcinát, mely ingyenes és önkéntes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?