INSIDER

Újraéled a lakásmaffia? Megfenyegették az óbudai lakásszövetkezet elnökét

A piacon állva tapsolták meg bátorságáért, de életveszélyes fenyegetéseket is kapott az óbudai lakásszövetkezet elnöke, aki a Ripost7-nek beszélt a gyanús körülmények között elhunyt idős emberekről. Az elhunytakkal korábban eltartási szerződést kötöttek, vagy lakottan megvették a lakásukat. Lapunk cikke nagy port kavart.
  • Szerző: Ripost

Új erőre kapott a lakásmaffia? A 7 és Tilly László lakásszövetkezeti elnök darázsfészekbe nyúlt, amikor szóvá tette az óbudai gyanús haláleseteket. Azóta sorra buknak ki a csontvázak a szekrényből: rengeteg kétes lakásszerzési ügy története került ki az internetre. Az elképesztő esetek több szereplője már nem él, akik pedig a lakásukat megszerezték, úgy gondolhatják, sosem kérik őket számon.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Lapunk egy óbudai társasházi liftbe kikerült figyelmeztetést vett észre: magányos, idős emberek figyelmét hívták fel arra, hogy a környéken már többen elhunytak nem sokkal azután, hogy eltartási szerződést kötöttek. A 7-nek a helyi Óbudai 5. Számú Lakásszövetkezet elnöke, Tilly László elmondta, hogy tudomása szerint az elmúlt években több hasonló eset is történt a környékükön.

lakásmaffia

Tilly László

Az internetes hozzászólásokból az derül ki, hogy rengetegen tudnak hasonló, a lakásmaffia módszereire emlékeztető lakásszerzésről. Többen el is mondták a történetüket, de a nevüket és arcukat a nyilvánosság előtt nem vállalják: félnek.

„Nem csodálom” – mondta Tilly László. A piacon, ahol vásárolni szoktam, az egyik zöldségesnek azt mondták, hogy ne csodálkozzak, ha golyót kapok a fejembe. Azon viszont meghatódtam, hogy amikor a cikkek megjelenése után először mentem a Kórház utcai piacra, a zöldségesek felállva megtapsoltak.”

Lapunk úgy értesült, az óbudai gyanús halálesetek a rendőrség érdeklődését is felkeltették, vizsgálják, történt-e bűncselekmény.

Az internetezők úgy gondolják, hogy nem magányos elkövetőkről van szó, hanem egymást ismerő, rokoni viszonyban álló személyekről. „Évek óta nyílt titok, hogy mit művel ez a család” – írta egy kommentelő az óbudai esetre. De úgy tűnik, az ország többi részén is előfordulnak hasonló esetek.

„A nagynéném 2001-ben került a lakásmaffia karmai közé. Ott a háziorvos adta le a listát azokról az idősekről, akiknek nem volt egyenes ági leszármazottja. Egy családtagom perrel tudta csak visszaszerezni a lakást…” – írta a neten egy kommentelő.

A törvényesség látszatát keltik

A lakásmaffia lényege az, hogy voltaképpen minden törvényesnek tűnik. A 90-es években úgynevezett opciós kölcsönügyleteket írattak alá a tulajdonossal közjegyzőnél, és ennek alapján potom „kölcsönért” cserébe megszerezték a lakást. Most eltartási szerződést kötnek, vagy lakottan, haszonélvezettel terhelten veszik meg a magányos idős ember lakását, lényegesen áron alul. Amikor egy magányos, idős beteg elhalálozik és nincs idegenkezűségre utaló jel, többnyire nem is vizsgálják a halál okát.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?