INSIDER

Megfordult a trend: már nem a panel a sláger

Már most érezhető a babaváró kölcsön és a falusi CSOK hatása az ingatlanpiacon: a támogatásoknak köszönhetően egyre többen keresnek családi házat.
  • Szerző: Ripost

Sok ember álmodozni sem mert eddig egy saját kertes házról, ám aki most néz körül az ingatlanpiacon, azt tapasztalja, hogy a kertes házak ára jóval kevésbé emelkedett, mint a paneleké. Vidéken és a főváros egyes kerületeiben még az is előfordul, hogy ugyanannyi pénzért kínálnak kertes házat, mint egy panellakást. Miskolc belvárosában például 160 négyzetméteres, 2+1 félszobás házat kínálnak 20,7 millió forintért, ugyanitt egy 60 négyzetméteres 3 szobás panellakás 20,95 millió forintért eladó. Győrben egy felújítandó 100 négyzetméteres házért 20,7 millió forintot kérnek, 200 ezerrel kevesebbet, mint egy jó állapotú, 62 négyzetméteres panelért.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A panelek lettek a legdrágábbak

„A babaváró hitel, és az, hogy a 75 százaléka betudható önrésznek, a fővárosban és a nagyobb városokban felélénkítette a használt lakások piacát. A családi házak négyzetméter-árai nem emelkedtek akkora mértékben, mint a lakásoké, ezért alakult ki a mostani helyzet” – magyarázta Balogh László, az ingatlan.com szakértője.

A vidéki ingatlanosoknak a legnagyobb meglepetést a falusi CSOK megjelenése okozta.

Kulcs is egyre népszerűbb a falusi CSOK miatt

„Olyan régi parasztházak találtak vevőre az elmúlt időszakban, amiket évek óta árultunk, és egy ember nem érdeklődött irántuk. Az új családtámogatások miatt felpörögtek a házépítések is. Itt, vidéken olcsóbban lehet telekhez jutni, a CSOK pedig jelentősen könnyíti a finanszírozást” – fejtegette Vida Róbert, aki Dunaújvárosban és a környékén tevékenykedik.

És ezeket olvastad már?