INSIDER

Meghalt egy beteg Heves megyében, mert hatszor annyi vérhígítót kapott, mint kellett volna

Egy doktornő és egy ápoló ellen emeltek vádat.
  • Szerző: Ripost

Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a Hatvani Járási Ügyészség egy doktornő és egy ápoló ellen, mert hatszor annyi vérhígítót kapott egy idősotthonban lakó férfi a figyelmetlenségük miatt, mint kellett volna.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A Heves megyében működő intézmény részlegvezető ápolójának feladatai közé tartozott többek közt a bentlakók gyógyszerrel való ellátása, és az erről szóló dokumentáció vezetése is. A másik vádlott a nyugdíjasotthon körzeti orvosa volt.

A szívműtéten áteső 77 éves férfi 2017 tavaszán több kórház belgyógyászatán is feküdt. Az ennek során alkalmazott hálós tágítás miatt az orvosok előbb napi 10 mg véralvadásgátló szedését írták elő számára, mely adagot később 1,5 mg-ra csökkentettek, amivel sikerült normalizálniuk a beteg véralvadási paraméterét, az úgynevezett INR értéket.

2017 április 7-én a nyugdíjas férfi az idősotthonba került, ahová a kórház megküldte a zárójelentéseit. A férfi a sikeres műtét és az azt követő kezelés ellenére továbbra is képtelen volt ellátni magát, és nem tudta kontrollálni a gyógyszereinek szedését sem. A befogadáskor a részlegvezető ápolónő készítette el a beteg intézményi ellátáshoz szükséges dokumentációt, melynek során figyelmetlenségből a beállított napi 1,5 mg-os véralvadásgátló adag helyett a kezdeti 10 mg/nap adagot rögzítette.

A hibát a férfit másnap megvizsgáló háziorvos nem vette észre, mivel elsősorban a beteg mentális problémáira, a nővérekkel szembeni agresszív fellépésére, suicid megnyilvánulásaira koncentrált. Ennek folytán az idős ember az elkövetkező időszakban mintegy hatszorosan túladagolva kapta a vérhígítót, melynek következményeként május 3-án kórházba került, ahol másnap meghalt.

Halálában természetes okú megbetegedései is szerepet játszottak. Az ügyészség halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az orvos és az ápoló ellen. Az ápolóra pénzbüntetést, míg a doktornővel szemben felfüggesztett szabadságvesztés kértek azzal, hogy mindkettejüket határozott időre tiltsák el a foglalkozásától.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?