INSIDER

Megható magyar történet: anya és lánya együtt gyógyít a Szent Jánosban

A kritikus állapotban lévő fertőzötteket ápolja anya és lánya
  • Szerző: Ripost

A 23 éves főnővéri tapasztalattal rendelkező Bíró Katalin és a feladatra önkéntes ápolónak jelentkező Kozák Orsolya együtt veszik fel a harcot a vírussal szemben a Szent János Kórházban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

„Teljes egészében megváltozott az életem. Visszaköltöztem Budapestre a szüleimhez, mivel ez idáig az egyetemi mesterképzés miatt a nagymamámnál laktam Nyíregyházán, de nem szerettem volna őt veszélyeztetni. Az önkénteskedés mellett készülök a vizsgáimra is; jelenleg ez a két dolog tölti ki a mindennapjaimat„ – meséli Orsolya a Blikknek. „Ebben a válsághelyzetben úgy éreztem, ha segíthetek azzal a tudással, amit az egészségügyi tanulmányaim során elsajátítottam, akkor minden tőlem telhetőt meg kell tenni. Ezen felül akárcsak a pályaválasztásban, most is nagy hatással volt rám édesanyám, hiszen az elsők között, önként vállalta, hogy a már a Szent János Kórházhoz tartozó Kútvölgyi-tömb karanténjában dolgozzon, majd pedig a kórház első tízágyas olyan osztályának kialakításában is részt vett, ahol jelenleg a kritikus állapotú COVID-19-pozitív betegeket ápoljuk. Bevallom, azért is jelentkeztem, mivel tudni szerettem volna, hogy anya milyen körülmények között végzi munkáját, és, hogy megkapják-e az egészségügyi dolgozók a védekezéshez a szükséges felszereléseket. Nem szerettem volna csupán otthonról szemlélni a járvány alakulását.”

Mint mondja, a műszak végén fáradtan, de jóleső érzéssel mennek átöltözni, mivel tudják, hogy aznap is segítettek.

„Sokszor a műszakok azért is tűnnek sokkal hosszabbnak, mint egy általános, nem fertőző osztályon, mivel a védőfelszerelésben való munkavégzés nagyon igénybe veszi az embert, és rendkívül kényelmetlen és egyben viszont nélkülözhetetlen eszközünk„ – teszi hozzá Orsolya, aki bevallotta: az első éjszakázás után felmerült benne a kérdés, vajon kitart-e az ereje a járvány végéig, de mint mondja, most úgy érzi, ameddig édesanyja a közelében van, nincs baj: közösen sikerülni fog.

„Féltjük egymást, egészséges félelem van bennünk. Minden tőlünk telhetőt megteszünk azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést, betartjuk a higiénés szabályokat. Ha mégis bekövetkezne a fertőzés, akkor bízunk abban, hogy az immunrendszerünk leküzdi majd a vírust” – mondja Katalin.

És ezeket olvastad már?