INSIDER

Eddig a napig hosszabbították meg az időpontfoglalás határidejét

Az országos tisztifőorvos elmondta, hogy meghosszabbították a határidőt.
  • Szerző: Ripost

Szerda estig meghosszabbították az oltási időpontfoglalás eredetileg kedden lejáró határidejét azért, hogy minél többen megkaphassák a védőoltást – mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy minden oltóponton zajlik az oltások beadása, ma már vakcinabőség van, és csak az egyénen múlik, hogy él-e a védőoltás lehetőségével.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: MTI/Balázs Attila

AstraZeneca és Szputnyik vakcina már csak korlátozott számban áll rendelkezésre, az oltópontokon elérhető a Sinopharm vakcinája, és további Pfizer-szállítmányt is várnak. Hétfőn 38 400 Janssen-oltóanyag érkezik.

A tisztifőorvos hangsúlyozta, a járványügyi adatok kedvezően alakulnak, a védelmi intézkedéseknek és a védőoltásoknak köszönhetően a harmadik hullám leszálló szakaszának végéhez közeledünk. A magyar s csaknem 47 százaléka be van oltva, míg az európai uniós átlag 37 százalék.

Elmondta, az előző nap 426 új fertőzöttet regisztráltak, és „nyílik az olló” a gyógyultak és az aktív betegek száma között: előbbiek már 4,5-szer többen vannak. A járványügyi adatok kedvezőek, de még nem lehet kijelenteni, hogy vége a járvány harmadik hullámának. Müller Cecília arról is beszélt, hogy Magyarország a legfelkészültebb ország a járványbiztonság területén, hiszen nemzetközi színvonalú járványfigyelő rendszere, hatékony, valós idejű informatikai rendszere van, és élen jár az oltóanyag-fejlesztésben is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?