INSIDER

Megjelent a Ripost7 legújabb száma!

A lépcsőzetes nyitás részleteiről, új vírusgyógyszerekről és a Magyarországon alkalmazott oltóanyagokról is tájékozódhat a Ripost7 hetilap ma megjelent számából. A lap exkluzív képekkel mutatja be, hogyan épül újjá a Budai Vár és miként zajlik a világhírű magyar rendőrkutyák kiképzése.
  • Szerző: Ripost

Március 8-án 1 millió ember volt beoltva Magyarországon, bő egy hónap alatt háromszorosára nőtt a számuk, májusra pedig már legalább 4 millióan lesznek védettek a járvány ellen, és újabb korlátozások feloldása várható.

Minden egyes beadott oltással közelebb vagyunk ahhoz, hogy újraindulhasson az élet. A kormány az operatív törzzsel egyeztetve döntött arról, hogy valamennyi, újranyitással kapcsolatos intézkedés a beoltottak számától függ, az egyetlen valódi, érdemi „fegyver” a vírussal szemben a vakcina.

Egy várandós nõ karját fertõtlenítik, mielõtt megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinájának elsõ adagját a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron MTI/Vasvári Tamás

Magyarország jelenleg oltásbajnoknak tekinthető az unión belül, a 36 százalék fölötti átoltottsági arány mintegy kétszerese az EU átlagának, és ez az előnyünk várhatóan nyár végéig meg is marad.

További részletek a kedden megjelent 7-ben!

A svájci VIR és az orosz MIR is bevethető lehet a koronavírus elleni küzdelemben. A kutatók világszerte azon dolgoznak, hogy megtalálják a legjobb módszereket a COVID-19 kezelésére és megelőzésére. A már meglévő gyógyszerek új felhasználási lehetősége mellett számos kutatás zajlik az új hatóanyagok kifejlesztésére is.

Ezekről is beszámol a 7 kedden megjelent száma!

A pápa is áldását adta az egydózisos Janssenre, de még nem olthatunk vele.

Úgy volt, hogy újabb fegyver érkezik hazánkba a koronavírus ellen: az Európai Unió által áprilistól engedélyezett Janssen, de problémák merültek fel az oltóanyaggal kapcsolatban. A Janssen a világ első, egydózisos Covid-19 elleni oltása. Vektorvakcina, mint az AstraZeneca vagy a Szputnyik, vagyis előállításakor hordozó vírust használnak, mely tartalmazza az antigén genetikai kódját. A vírus arra készteti a szervezetet, hogy elkészítse az antigént és ezzel immunválaszt váltson ki.

A Janssen vakcináját még vizsgálják, de ha biztonságos, akkor Magyarrszágon is bevetik a vírus elleni küzdelembe

Az Egyesült Államok után azonban az Európai Unió is vizsgálja a vakcina és a nagyon ritkán, de előforduló vérrögépződési esetek közötti esetleges összefüggést. A Janssennel kapcsolatban a magyar kormány is elrendelt vizsgálatot. Ha meggyőződtek róla a magyar szakemberek, hogy biztonságos az oltóanyag, csak akkor fognak oltani vele.

A 7 keddi száma összefoglalja a Magyarországon használatos vakcinákról szóló információkat.

 

Ki ne emlékezne az Egyik kopó, másik eb című filmre? A rendőr hű munkatársa a kutya és a magyar rendőrkutyák világhírűek. A 7-nek most bepillantást engedtek kiképzésükbe a Dunakeszin található Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központban.

– A szakirodalom szerint százból 7 kutya mégsem válik be, nálunk ez csak 1 százalék – magyarázza Zsoldi Tamás szakoktató. – A kutyákra egynapos teszt-tréningsorozat vár, ahol felmérik a szakmai képességeket. Majd 28 napig megfigyeljük őket. Az őrző-védő kutyánál elvárás, hogy akár egy 120 kilós embert is meg tudjon állítani, ezért fontos a mérete, alkalmas például a németjuhász. Keresőkutyának beválik a spániel, a labrador és a vizsla is.

Dunakeszi rendõrségi kutyakiképzõ. Ez már nem játék, hanem felkészülés a legkeményebb rendőrmunkára Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost

A kiképzés a játékkal kezdődik, és azt, hogyan folytatódik, elolvashatja és megnézheti a 7 keddi számában!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?