INSIDER

Megjelent a Ripost7 legújabb száma

Ezen a héten is rengeteg megdöbbentő és érdekfeszítő írás található a Ripost7-ben, melyből most egy kis ízelítőt adunk.
  • Szerző: Ripost

Genderőrület!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A könyvpiacon egyre több olyan kisgyermekeknek szánt könyv jelenik meg, amely az LMBTQ-közösséget propagálja. Nyugaton mindennapos jelenség, hogy akár transzvesztita LMBTQ-aktivisták járjanak be óvodákba, iskolákba, hogy a másságot népszerűsítsék, újraértelmezett meséskönyvekkel is. Az internet is tele van olyan mondókákkal, dalokkal, amelyek azt segítik, hogy az óvodáskorú gyermekek minél könnyebben megtanulják az ábécét. Az LMBTQ-közösség ebben is felfedezte az érzékenyítés lehetőségét.

Gondoljuk el, mi történne, ha például Móra Ferenc Zengő ABC-je helyett az egyelőre csak angol nyelven elérhető GayBCs-t (ejtsd: géjbiszi), vagyis a „meleg ábécét forgatnák a nebulók, és tanulnák belőle az írás-olvasást.

A 2019-ben megjelent, M. L. Webb által írt könyvben a betűk egy-egy LMBTQ-kifejezést magyaráznak el. Így a T betűt a transz szóval, az L betűt pedig a leszbikus kifejezéssel illusztrálják.

A Gay, a meleg szóhoz fűzött magyarázat azt fejezi ki, hogy olyan lány vagy, aki a lányokat szereti, vagy fiú, aki a fiúkat szereti.

A T – Trans kép alatt pedig az áll: bátor lépés olyan neműként élni, amiről tudod, hogy a valódi, veled született nemed.

Mi ez, ha nem burkolt agymosás? Attól tartunk, valahol már készül a könyv magyarítása, az L betűhöz pedig nem lovacskát, hanem csókolózó leszbikus párt rajzolnak…

Ezen felül egyebek mellett még azt is megtudhatod a 7 ma megjelent számából, hogy melyik országban olvashatnak a gyerekek leszbikus békakirálylányokról.

Évezredes magyar trükkje van a kardvívásnak!

A „fokélvágás” régi harcosainktól származik, Szilágyi Áronék is használják.

A híres magyar kardforgatók sorába került harmadik olimpiai győzelmével Szilágyi Áron. Nemcsak a hozzáállása olyan, mint Hunyadinak, Kinizsinek, Zrínyinek vagy Bercsényinek, de a tipikus kardforgató mozdulatok is, melyek ősi harcművészetünk részei. Ez az, amit ő szintén továbbvisz.

Szilágyi Áron történelmet írt: ő az első kardvívó, aki 3 olimpián is diadalmaskodott a fegyvernemben. A Magyarságkutató Intézet meglepő kollázzsal gratulált neki, egy sorba emelve őt Hunyadi Jánossal, Kinizsi Pállal, Zrínyi Miklóssal és Bercsényi Miklóssal, híres kardforgatóinkkal. De ez nem csak egy jópofa vicc: tényleg van egy folytonosság a régi harcosaink, hőseink és a mai vívóink között – mondta a 7-nek Hidán Csaba László régész-történész, a Károli Gáspár Református Egyetem adjunktusa, harcművészet-oktató, az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola alapítója.

A szakember hangsúlyozza: az egyik harc, a másik sport, ezért nem lehet teljesen összehasonlítani őket, de ahogy a híres magyar kardforgató vitézeink és Szilágyi Áron forgatja a fegyvert, abban vannak hasonló, speciálisan magyar elemek.

Szigetvár, 2017. szeptember 9.
Zrínyi Miklós 1566-os kitörését idézik fel katonai hagyományőrzők a Szigetvári vár belső várában tartott hadijátékon 2017. szeptember 9-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás

„A magyar kardhasználatban van egyfajta folytonosság. A vívóedzők a magyar sportvívásban sokszor katonatisztek voltak, akik hozták magukkal azt, amit a katonaságnál tanultak – ebben pedig benne van a teljes kardforgató hagyományunk, a honfoglaló magyaroktól a végvári vitézekig. Van erre konkrét példám is: amit a magyar sportvívók gyakran használtak és használnak, azt fonákvágásnak nevezzük, ez az, ami régen a szablyáknál a fokélvágás volt.„ – magyarázza a szakember, aki arról is beszélt, hogy mi az előnye a sportban mindennek.

Ha kíváncsi vagy erre és még számos érdekességre ebben a témában, elolvashatod a ma megjelent 7 hetilapban. Keresd az újságárusoknál!

Százezrekért szereznek meg egy 30 milliós lakást

A 7 munkatársa felhívta azt a telefonszámot, amin eltartási szerződést hirdetnek idős egyedülállóknak. Mint lapunk elsőként beszámolt róla, Óbudán gyanús körülmények között hunytak el idősek, akikkel korábban eltartási szerződést kötöttek, vagy lakottan megvették a lakásukat. A rendőrség is vizsgálódik.

Óriási lavinát indított el egy óbudai társasház liftjébe kikerült plakát, amely arra figyelmeztet, hogy a környéken már többen elhunytak, miután eltartási szerződést kötöttek, vagy lakottan eladták a lakásukat. Az esetről a 7 számolt be először. A plakátot kiragasztó Tilly László, az Óbudai 5. Számú Lakásszövetkezet elnöke lapunknak elmondta, hogy ő több ilyen esetről is tud az elmúlt évekből, ezért tartotta kötelességének, hogy figyelmeztesse a lakókat. Cikkünk megjelenése után életveszélyesen megfenyegették.

Fotó: Ripost

Óbudán ugyanakkor olyan szórólapokkal is találkoztunk, amelyeket más társasházak postaládáiba dobtak be, és eltartási szerződést ajánlanak idős embereknek. Munkatársunk egy fiktív történettel hívta fel a megadott telefonszámot. Egy férfi jelentkezett, akinek munkatársunk elmondta: egy Kerék utcai ismerősétől kapta a telefonszámot, mert hamarosan külföldre költözik, és aggódik a szomszéd néni miatt, akinek eddig ő segített.

„Szeretnék tájékozódni a lehetőségekről” – mondta munkatársunk.

Arról, hogy mit mesélt nekünk a férfi, illetve egyéb megdöbbentő információkról is olvashatsz a ma, vagyis augusztus 3-án megjelent 7-ben. Keresd az árusítóhelyeken, köztük az újságosoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?