INSIDER

Megjelent az influenza, azonosították a vírust

A nyálkás, hűvös, esős idő sajnos menetrendszerűen meghozta az influenzát is. A múlt héten már 4600-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A betegek negyede gyerek.
  • Szerző: Ripost

Az elmúlt héten 18 influenza-gyanús betegtől érkezett vizsgálati anyag a Nemzeti Népegészségügyi Központba. Egy mintában az influenza A(H3N2) vírus jelenlétét igazolták a vizsgálatok, vagyis idén először fordult elő, hogy a rutinszerűen beküldött mintákban ki tudták mutatni az influenzavírus jelenlétét.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az országban influenzaszerű tünetekkel leginkább Vas megyében fordultak orvoshoz, ezt követi Budapest, majd Szabolcs megye.

Horváth Ildikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelõs államtitkára. MTI/Kovács Attila

Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár november elején arról beszélt, hogy az influenzajárvány december végén, január elején érheti el az országot, így mostanában érdemes kérni az oltást, amelynek beadása után két hét alatt alakul ki a védettség. 1,3 millió ingyenes oltás érhető el a háziorvosoknál a veszélyeztetett csoportok számára: az idősek, tartósan betegek, vagy veszélyeztetett foglalkozásokban dolgozók térítés nélkül megkaphatják.

Ha valaki nem tartozik a veszélyeztetett csoportba, a háziorvosával is konzultálhat az oltásról, vagy patikákban is megvásárolhatja a szükséges oltóanyagot. A három komponensű vakcina tartalmazza a most igazolt H3N2-öt.

 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?