INSIDER

Indul a szúnyogszezon, nem akármilyen dögöt fotózott a Ripost

Messze még a nyár, de már megjelentek a szúnyogok. Az időjárás kedvez a vérszívóknak, úgy tűnik, idén sem ússzuk meg az inváziót.
  • Szerző: Ripost

Bár még csak április eleje van, nyáriasra váltott az időjárás – kollégánk meg is lepődött, amikor egy hatalmas szúnyog jelent meg a függönyén.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

szúnyog

A szakértő elmondta, hogy kollégánk egy lószúnyogot örökített meg. Ez utóbbi szerencsére, nem csípőszúnyog. Bár hasonlít a tigrisszúnyogra, de ennek hosszabbak a lábai és nincs hosszú szipókája

„Most kezdődik a szezon, ráadásul a csapadékos időt követő meleg is kedvez a csípőszúnyogok fejlődésének. Ilyenkor már találkozhatunk velük” – reagált a megkeresésére Soltész Zoltán ökológus.

Mint azt a megírta, az utóbbi tíz évben három új csípőszúnyog faj – a zebraszúnyog, az ázsiai bozótszúnyog és a koreai szúnyog – jelent meg Magyarországon, ezekkel együtt 53 fajta csípőszúnyog van hazánkban. Magyarországon ma közel 2000 szúnyogfaj él, ebből mindössze 53 csípőszúnyog, s utóbbiak közül is csak a nőstények szívják a vérünket.

Küldje el a szúnyog tetemét!

Az Ökológiai és Botanikai Intézet vizsgálata tovább folytatódik, így mindenkitől azt kérik, hogy amennyiben a megszokottól eltérő, nagyobb szúnyogpéldánnyal találkozik, azt jelezze az alábbi weboldalon és ha lehetséges, az ott szereplő címre küldje el a megfogott példány tetemét és egy fotót is a rovarról: www.szunyog.okologia.mta.hu

Hogyan ismerheted fel?

A tigrisszúnyogot hazánkban viszonylag könnyen el lehet különíteni a többi csípőszúnyogtól, ez a faj ugyanis nagyon kontrasztos színezetű: fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. A kifejlett példányok fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a háti oldalukon. Egy milliméteres sötét tojásait nem a víz felszínére, hanem a fölötte lévő aljzatra rakja.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?